Charlotte Proudman får massiv støtte, men også mange hat-meldinger, etter at hun anklagde en navngitt advokat for sexisme og maktmisbruk. Her hennes profilbilde fra LinkedIn. Foto: Privat
Den engelske advokaten Charlotte Proudman har fått drapstrusler og blitt fordømt av mannlige advokater etter at hun anklaget en eldre stjerneadvokat for kjønnsdiskriminering på LinkedIn.
Saken startet med at advokat og juridisk feministaktivist Charlotte Proudman (27) – som for tiden tar en doktorgrad i politisk sosiologi ved University of Cambridge – sendte en kontaktforespørsel til advokat Alexander Carter-Silk (57) på LinkedIn.
LinkedIn er verdens største forretningsnettverk på nett, med over tre hundre millioner brukere.
Carter-Silk er partner og spesialist i teknologi- og IT-jus i firmaet Brown Rudnick, som har ni kontorer i England, Frankrike, Irland og USA. Han har skrevet flere juridiske bøker, er foredragsholder og står på «Leading Individual»-listen til Chambers UK 2015.
[caption id="attachment_5929" align="alignright" width="349"] Faksimile fra Proudmans svar på LinkedIn.[/caption]
Da Alexander Carter-Silk takket ja til å bli en av Charlotte Proudmans forbindelser på LinkedIn, kalte han samtidig profilbildet hennes «slående» og sa at «du vinner definitivt prisen for det beste LinkedIn-bildet jeg noensinne har sett».
Proudman fant meldingen støtende, og svarte at hun var på LinkedIn av forretningsmessige årsaker, ikke for å bli kontaktet om sitt fysiske utseende, eller for å bli «objektivert av sexistiske menn».
Slik «erotisering av kvinners fysiske utseende er en måte å utøve makt overfor kvinner på», skrev hun. Hun la til at hun synes oppførselen hans var uakseptabel og kvinnefiendtlig. «Tenk deg om før du sender en annen kvinne (halvparten så gammel som deg selv) en sexistisk melding», skrev Proudman.
Etter at hun delte det hele på Twitter, ble saken plukket opp av flere store aviser. Proudman forteller at hun er blitt kontaktet av hundrevis av kvinner i etterkant.
– De forteller om sine erfaringer med uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen, og spør meg om hva de kan gjøre. Ansvaret for å si fra ligger ikke individuelt hos den enkelte kvinne, som ofte er i minoritet på en mannsdominert arbeidsplass, og risikerer at saken faller tilbake på henne selv. Ut fra mitt syn, bør ansvaret ligge hos alle arbeidstakere; som bør ha nulltoleranse mot åpen og skjult sexisme. Den er dårlig for kvinner, dårlig for arbeidet, og dårlig for samfunnet, sier Proudman til Advokatbladet.
Responsen fra menn har vært blandet.
– Noen takker meg for å si fra om noe de mener er en svært alvorlig sak som er utbredt i alle kulturer. De viser gjerne til egne døtre, de ønsker ikke at døtrene skal bli sett på som objekter på arbeidsplassen. Andre menn, spesielt på Twitter, slenger kvinnefiendtlige kommentarer, og i noen tilfeller, drapstrusler, sier Proudman.
Saken har kostet Proudman dyrt.
– Jurister har gitt utrykk for at de ikke ønsker å samarbeide med meg. Advokater har åpent fordømt mine handlinger. Men jeg vil ikke la dette stoppe meg. Dersom vi ønsker å skape forandring, hvis vi ønsker at kvinner skal bli verdsatt som mennesker, og ikke som kropper, må vi ta affære, sier Proudman.
Alexander Carter-Silk gir ikke intervjuer i sakens anledning, forteller en talsperson for firmaet Brown Rudnick, men firmaet ønsker at følgende uttalelse publiseres:
«Både Mr. Carter-Silk og firmaet har, raskt og oppriktig, beklaget til Ms. Proudman. Vi har også forsikret Ms. Proudman om at vi forplikter oss til likestilling mellom kjønnene, og at vi ikke tolererer ord eller handlinger som fraviker fra dette prinsippet.»