Advolatbladets kommentator Erlend Wessel Carlsen mener flere firmaer kan ligge tynt an ut fra partner-sammensetningen, men ser også lys i tunnelen.
Alarmerende forskjeller: - Disse advokatfirmaene ligger best an
Forretningsadvokater når ytterst sjelden førstesiden i VG, en sjelden gang i næringslivspressen og så å si aldri sladrebladene. Men det er ikke nytt av 2017, og det betyr heller ikke at det ikke finnes «snacks» for dem som følger bransjen.
For å kort oppsummere året vi er i ferd med å legge bak oss, kan man si følgende:
- De fem store selskapene rasket stort sett med seg det som var av sølvtøy i de mange kåringene også i år.
- Den årlige kvinnediskusjonen kom, ble diskutert og forsvant – og vil helt sikkert komme tilbake også neste år. Enn så lenge er utviklingen knapt merkbar.
- Et par profilerte advokater byttet beite, men langt færre enn tidligere år.
- Årsregnskapene viste stort sett vekst over hele fjøla. Stor som liten, fullservice som nisjefirma.
Faste rammer og streite avtaler, det er stort sett slik det er. Alt er også ved det samme i skattelistene for 2016, som ble presentert i seneste utgave av Finansavisen Jus. Schjødt dominerer i inntektstoppen, mens de andre store selskapene – og noen andre enkeltadvokater – følger hakk i hel. Men det er et par aspekter ved årets lister som er oppsiktsvekkende.
- Wikborg Rein er blitt akterutseilt på lønninger blant de fem store. Nå er det ingen folkerett som advokat å tjene over ti millioner kroner, men når de andre fire store selskapene har over tyve partnere som har en åttesifret årsinntekt, sender det et signal. Landets største advokatselskap er langt fra det mest lukrative.
- Og dersom lønn er en viktig omdømmefaktor – noe det er – er det virkelig omdømmekrise i Michelet & Co, som har en gjennomsnittslønn på 3,3 millioner kroner. For et high end firma med fasjonable lokaler på Aker Brygge er snittlønnen langt under det imaget deres tilsier. Til sammenligning er gjennomsnittsinntekten i Glittertind, som var mer opptatt av å profilere seg som et selskap der de ansatte også hadde mer tid til fritid, en snittinntekt pr. partner på mer enn dobbelt så mye.
Dersom man ser inn i krystallkulen, med skattelistene som bakteppe, kan man se konturene av hvordan fremtiden ser ut. Ettersom de fleste toppadvokat-firmaene har aldersgrense på rundt seksti år for partnere, vil tiden for de født på femtitallet være i ferd med å løpe ut. Om man skal se litt lengre inn i spåkulen, kan man se hvor mange av de store firmaene som har partnere født på syttitallet blant de 100 best betalte advokatene. Der er forskjellene alarmerende store.
Thommessen ligger dårligst an med tre av 21 partnere født på syttitallet inne på topp 100-listen, Wiersholm har fire av 24, mens BA-HR har fem av 21 partnere. Wikborg Rein har som nevnt ingen på topp 100-listen, mens Schjødt har hele ti av 25.
Schjødt, som allerede tapetserer toppen av inntektslisten, har også den klart yngste stallen. Bedre kort på hånden har man neppe hvis man har på seg de lange brillene.
Derfor var det interessant å se at det var managing partner i Thommessen som var den eneste MP-en som stod på scenen under Future Lawyer- konferansen, som gikk av stabelen i slutten av november.
– Ingen vet hvordan markedet er i 2025, sa managing partner Sverre Tyrhaug i Thommessen fra scenen.
Han fremsto innovativ og fremoverlent. Og kanskje er nettopp den strategien ekstra viktig for Thommessen, som har færrest født på 70-tallet på topp 100-listen.
– Lederskap i advokatfirmaer er en evig limbo. Vi ønsker både å ha full kontroll, samtidig som vi vil være innovative. Vi ønsker også alle i firmaet til å være med å forme fremtidens strategi, samtidig som jus er et fag der man ikke feiler. Det går ikke, sa Tyrhaug videre.
Et av hovedbudskapene til Tyrhaug er at man i en årrekke har hatt en top-down-holdning i bransjen, og at svar som «sånn er det bare» dreper innovasjonslysten hos unge lovende. Nå skal det stilles spørsmål i Haakon VIIs gate, det skal engasjeres og det skal gjøres feil. Ikke store blemmer, men små feil man kan lære av.
– Jeg gleder meg til å feire en feil, sammen med en klient, sa Tyrhaug, til stående applaus fra de fremtidsrettede tilhørerne.
Det er en god start. Og dersom innovasjonsarbeidet slår frukter, er fremtiden kanskje lysere for Tyrhaug og Thommessen enn i spåkulen.
Les flere kommentarer av Erlend Wessel Carlsen:
Veldig tydelig hvem som har lykkes
Ti år med tiltak og debatt har ikke akkurat satt himmel og jord i bevegelse
Silly Season uten schwung
Norges 100 største advokatfirmaer er kåret og Oslo er HOVED-staden
Kommentator Erlend Wessel-Carlsen
- Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 journalist og redaksjonssjef for Finansavisen Jus, med ansvar for Advokatundersøkelsen fra 2008-2016. I dag jobber han som kommunikasjonssjef i snusprodusenten Swedish Match Norge, og kommenterer jevnlig advokatbransjen for Advokatbladet.