Et lite utvalg av Advokatbladets artikler om koronapandemiens betydning for domstolene og rettssikkerheten.

Advokatbladet får heder for korona-dekning

- Vi setter stor pris på denne anerkjennelsen, sier redaktør Nina Schmidt.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag offentliggjorde Fagpressen årets Fagpressepriser. Prisen hedrer de beste bidragene blant Fagpressens 200 aviser og magasiner.

Vinner av både årets fagpressepris og Den store journalistprisen ble Forskning.no, men også Advokatbladet gjorde seg bemerket.

Fagpressen illustrerer mediene som mottok hederlig omtale med bildet av advokat Frode Sulland som prosederte i Høyesterett hjemme fra stuebordet.

I kategorien Årets koronadekning, en spesialkategori Fagpressen håper de kan fjerne neste år, fikk Advokatbladet som én av to redaksjoner hederlig omtale.

Sistnevnte for sin dekningen av nedstengte domstoler under koronapandemien.

- En rekke velskrevne saker

I juryens begrunnelse heter det følgende:

«Dette fagpressebladet har gjennom en rekke velskrevne saker og gode bilder beskrevet rettsapparatet da Norge måtte stenge ned 12. mars. Store deler av den tredje statsmakten stanset opp. Mange rettssaker måtte prosederes hjemmefra. Hederlig omtale i kategorien «Fagpressens beste korona-sak 2020» går til Advokatbladet for «Da domstolen stengte ned».

– Det er veldig hyggelig at Advokatbladets journalistikk om korona-nedstengningen av domstolene blir lagt merke til. Vi setter stor pris på denne anerkjennelsen, sier Nina Schmidt, redaktør i Advokatbladet.

- Domstolene er den tredje statsmakt. Den skal føre kontroll med de to andre statsmaktene. Men da krisen kom, manglet den en bestemmelse om hvem som skal avgjøre å stenge ned. Det ble opp til hver enkelt domstolsleder. Dette skapte store ulikheter rundt om i landet, og utgjorde et rettssikkerhetsproblem, sier hun.

Juryen ble for øvrig ledet av Kjersti Løken Stavrum.

I tillegg til en fyldig dekning i bladets papirmagasin har Advokatbladets redaksjon ved journalistene Henrik Skjevestad, og Thea N. Dahl og redaktør Nina Schmidt siden mars skrevet over åtti nettsaker om hvordan pandemien har påvirket advokatenes virke.

Rapporterte løpende

Advokatbladet rettet søkelyset mot følgende av domstolenes ulike praksis i en serie artikler på nett og i papirmagasinet.

Vil du lese utgaven? Trykk på bildet!
Vil du lese utgaven? Trykk på bildet!

– De første ukene ble åtti til nitti prosent av alle rettsaker utsatt, noe som skapte store restanser og utfordringer. Samtidig kom nye lovforslag tett som hagl; for eksempel foreslo Domstoladministrasjonen å kutte ut meddommere i tingrettene, et forslag Advokatforeningen regelrett slaktet og kalte «elitistisk», forteller Schmidt.

Forsvarergruppen advarte mot at vanlige folk skulle fjernes fra dommerbordet, og at det også ble foreslått at ankesaker i lagmannsretten med mer enn seks års strafferamme kunne behandles uten meddommere dersom partene samtykket til det.

- Advokatforeningen mente at man ikke kan samtykke seg vekk fra grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, og forslaget ble senere trukket. At Advokatbladet rapporterte løpende om de midlertidige forslagene til lovendringer, førte til at forslagene ble kjent, debattert og forbedret. Små fagmedier som Advokatbladet viste seg å ha en viktig rolle å spille i den hurtigarbeidende lovgivningsprosessen som kjennetegnet de første månedene etter korona-nedstengningen, der høringsfristene var på 24 timer eller få dager, sier Schmidt.

Vinner av kategorien Årets koronadekning ble Fontene som lagde en spørreundersøkelse om korona-hverdagen til leserne sine. 9 av 10 svarte at koronaen hadde endret måten deres å jobbe på.

Se hvilke fagmedier som fikk hederlig omtale her!

Powered by Labrador CMS