– Når folk ser at du er borte fra jobb, må man jo på et vis svare for seg. Jeg fant ut at jeg like gjerne kunne være åpen om det i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.Foto: Henrik Skjevestad
Ber om mer åpenhet om psykiske utfordringer i advokatbransjen
I vår møtte advokat Laila Marie Bendiksen veggen. Hun mener koronasituasjonen var den utløsende faktoren. Nå håper den sykemeldte internadvokaten at hennes historie kan få andre advokater til å søke hjelp tidligere.
- Koronasituasjonen har vært svært belastende for meg. Spesielt i forbindelse med verdens psykiske helsedag slo det meg at det er viktig at også resurssterke personer tør å vise ansikt, sier advokat Laila Marie Bendiksen som nå velger å fortelle sin historie i Advokatbladet.
Hun er advokat i Norsk boligbyggelag i Oslo.
Annonse
Hun mener koronasituasjonen trigget en reaksjon etter en bortgjemt sorg og et stort tap som aldri ble bearbeidet.
– Jeg er nå sykmeldt med en posttraumatisk stresslidelse. Utfordringene kom snikende med konsentrasjonsproblemer og hukommelsestap i et ellers krevende og hektisk arbeidsår, forklarer Bendiksen.
I 2010 ble datteren hennes drept i Ungarn. De påfølgende fire årene jobbet Bendiksen, som den gang var partner i Brækhus, dag og natt for å få stilt datterens drapsmann til ansvar. Mannen ble til slutt dømt til fengsel på livstid.
Hadde ikke tid til sorgen
– Jeg har ikke hatt så mye bistand til å bearbeide sorgen, og hva jeg gikk gjennom den gangen. Som advokat ble jeg ekspert på å putte oppgaver i bokser. Det gjaldt også sorgen. Den var det ikke plass til i mitt liv. Sorgen hadde jeg tenkt å bearbeide når barna ble større, sier Bendiksen.
– Jeg hadde nok litt stolthet på ikke å kontakte legen. Ressurssterke mennesker har det vel ofte slik, sier advokaten ettertenksomt.
I påsken i år merket hun likevel at noe var blitt verre enn før. Barna hennes bemerket at hun både hadde blitt mer glemsk og mindre tilstedeværende i nuet.
– Det toppet seg med at jeg ikke fant bilen min. Jeg husket rett og slett ikke hvor jeg hadde parkert. Jeg gikk gatelangs og lette og lette.
Hun bestemte seg da for å ta kontakt med en psykolog i Marbella som hun på det tidspunktet jobbet fra, ettersom hun har et hus der.
– Vi gikk noen runder, og jeg fikk tips om meditasjon og å stresse ned i hverdagen. Da tenkte jeg at det skulle gå greit.
Sover dårlig
På dette tidspunktet tok hun det roligere, og påtok seg ikke nye saker.
– Jeg tenkte at hvis jeg klarte meg til sommeren, så ville det gå bedre. Så etter fem ukers sommerferie uten kontakt med jobben startet jeg på jobb igjen.
Men kroppen hennes var fremdeles ikke bra, og hjernen ikke på det rette stedet. Etter fire ukers jobbing, skjønte hun at noe måtte gjøres.
– I starten av september ble jeg hundre prosent sykemeldt, og det er jeg fortsatt. Jeg kjente at jeg plutselig fikk sorgreaksjoner på merkelige tidspunkt, at jeg sover dårlig – og at vonde drømmer kommer tilbake. Jeg har sagt fra om at jeg er overarbeidet, og at det ligger litt dypere enn som så.
Hun tror det var koronasituasjonen og et nedstengt treningssenter som bidro til å trigge sykdommen.
– I alle disse årene har fysisk trening reddet meg. Jeg hadde så mye å gjøre på jobb at det var det eneste sosiale jeg hadde tid til, sier Bendiksen.
Korona var dråpen
Hun føler at hun ble hardt rammet.
– Koronaen var den siste dråpen som trigget den latente boksen som egentlig har vært overfylt en stund, og burde vært jobbet med før. Jeg er fornektende, så bare det å innrømme for meg selv at jeg trengte hjelp var krevende. Det er nesten så jeg ikke tør å si det en gang, sier Bendiksen med et smil.
Likevel bestemte hun seg for å være åpen om situasjonen.
Nå mener hun det er behov for større åpenhet om psykiske problemer blant advokater.
– Etter å ha tenkt gjennom det har jeg kommet frem til at jeg faktisk synes det er viktig å ha oppmerksomhet om det generelt – ikke bare en dag i året.
– Opplever du at det har vært tabu å være åpen om psykiske utfordringer i advokatbransjen?
– Absolutt. I en advokatsituasjon skal du være standby hele tiden, og du vet ikke helt når du må reagere. Mange tror kanskje at hvis du har en advokat som med psykiske utfordringer vil ikke det være en så god advokat. Men det har åpenheten til Stig Bech motbevist. Det skumle er når man bare kjører på uten å få hjelp. Det kan skade deg selv alvorlig
– Hvis du kjører på halv maskin selv om du ikke burde gjøre det i en lengre periode, blir du ikke en bedre advokat enn om du faktisk tar en pause, blir bra igjen for så å komme tilbake. Jeg vet i alle fall hvilken advokat jeg ville hatt.
Vil tilbake
At en advokat har veldig mye å gjøre er ikke nødvendigvis et sunnhetstegn, mener hun.
– Da har han jo ikke tid til deg. Selv om de er aldri så flinke.
Selv angrer hun litt på at hun ikke sa noe om utfordringene sine på et tidligere tidspunkt.
– Er det noe jeg hater, så er det medlidenhet. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men det kan være en grunn til at jeg ikke har vært så imøtekommende med folk som har spurt meg om min sorg. Jeg hadde nok vært tjent med å være litt mer åpen på et tidligere tidspunkt.
– Jeg har funnet ut at på samme måte som at det ikke er en skam å snu når du går på fjellet, er det heller ingen skam om å be om hjelp, sier Bendiksen.
Hun håper å komme tilbake i jobben som advokat.
– Men denne gangen hører jeg på ekspertene, og tar tiden til hjelp for å bli bra først, sier Bendiksen.