Børje L. Hoff i advokatfirmaet Harris håper at firmaets medarbeidere snart kan være tilbake på kontoretFoto: Privat
Harris ber om hjemmekontor-avklaring
Advokatfirmaet Harris etterlyser informasjon om når de ansatte igjen kan komme tilbake på kontoret. Helse- og omsorgsminister Bent Høie kan ikke si hvor lenge anbefalingen om å jobbe hjemmefra vil gjelde, men utelukker ikke egne smitteverntiltak for bransjer som er avhengig av lange klientmøter.
Børje L. Hoff er managing partner i Harris i Bergen, landets største advokatfirma med hovedkontor utenfor Oslo. Der jobber fremdeles de aller fleste medarbeiderne hjemmefra.
Denne uken åpnet barnehagene opp, og fra 27. april åpner flere en-til-en-tjenester, som frisører. Fortsatt gjelder likevel anbefalingen som kom 12. mars om at de som har mulighet til det arbeider fra hjemmekontor.
Annonse
Hoff ønsker en avklaring om hvor lenge myndighetene vil anbefale hjemmekontor.
- Etterlyser grep
Han mener også det bør komme noen retningslinjer for advokatbransjen, som i mange tilfeller er avhengig av å gjennomføre lengre fysiske møter med klientene.
- De generelle rådene helsemyndighetene gir er selvsagt sentrale, men jeg etterlyser informasjon direkte rettet mot vår bransje. Er det naturlige og enkle grep vi bør gjøre for å kunne normalisere vår virksomhet mest mulig under pandemien?, undrer Mp-en.
Han understreker at Harris er opptatt av å minimalisere smittefaren, og å følge faglige råd. Firmaet har klart seg bra gjennom korona-epidemien så langt, og har ikke permittert noen av de om lag 55 medarbeiderne.
- Samtidig opplever vi nå en forventning om at vi tar kontoret i bruk, og starter opp med fysiske møter igjen. Jeg ser også at rådene fra regjeringen er gradvis åpning, men at hjemmekontor anbefales for så mange som mulig, jfr. pressemeldingen sendt ut fra regjeringen den 7. april, sier Hoff.
Svarte Advokatbladet
På bakgrunn av innspillet fra Harris stilte Advokatbladet regjeringen to spørsmål om temaet på fredagens direktesendte pressekonferanse.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie besvarte spørsmålene:
– Anbefalingen om at de som kan ha hjemmekontor har dette, er uten utløpsdato. Hva skal til for at denne anbefalingen blir endret, og når ser regjeringen for seg at flere medarbeidere igjen kan være tilbake på kontoret? Er det aktuelt å videreføre anbefalingen om hjemmekontor helt til 2021?
- Vi har ikke satt en dato for når dette blir endret. Dette er en anbefaling som har flere formål. Det ene er å sørge for at det er mulig å oppprettholde avstandskravene som gjelder på en arbeidsplass. Da vil de fleste arbeidsplassene ha behov for at noen arbeider hjemmefra. Det andre er at vi ikke ønsker trengsel på kollektivtransporten. Rådene vil nok gjelde en stund til, så må vi komme tilbake til når det blir grunnlag for å endre dette rådet, sa Høie.
– Kan det være aktuelt å innføre egne retningslinjer om smitteverntiltak for flere bransjer, eksempelvis de som er avhengige av å ha langvarige klientmøter?
- Ja, det er en helt naturlig utvikling at nå når vi skal prøve å skape det mer normalt i en unormal situasjon, så vil det være slik at de generelle reglene og smittevernrådene gjelder. Samtidig er det veldig mange bransjer der man kan ha mye aktivitet, og ivareta smittevernhensynene, men ha behov for noen felles råd og standarder for å klare dette. Det jobbes det med på flere områder. Vi vil nå prøve å etablere enda bedre systemer, så flere har mulighet til å utvikle slike standarder, svarte ministeren.
Ulike retningslinjer
Harris har ifølge Hoff forholdt seg lojalt til regjeringens retningslinjer om hjemmekontor.
- For mange av våre virksomheter er det fullt mulig med hjemmekontor en tid til, slik jeg ser det. Vi har på kort tid blitt flinkere til å bruke våre it-systemer og klientene finner oss som før. Medarbeidere i Harris har for sin del vist en formidabel evne til å tilpasse seg den nye virkeligheten, sier Hoff.
Han forklarer at firmaet i disse tider styrer etter tre prinsipper.
1. Helsemessig forsvarlighet
2. Optimalisering av drift
3. Delta i dugnaden med å forsøke å bremse smitteutbruddet, samtidig som de bidrar til å holde hjulene i gang i samfunnet.
- Vi ønsker selvfølgelig å følge de faglige rådene . For vår del har det fungert godt med en hovedregel om hjemmekontor, og en avgrenset gruppe medarbeidere på kontoret. Men vi vil jo gjerne tilbake på kontoret alle sammen så fort som mulig, sier Hoff.