Thomas Hansen, Knut-Magnar Aanestad, Christine Taaje og Nils Thommessen var på plass da Yngre Advokater Oslo krets inviterte til webinar.

Tror talentene vil kreve mer eierskap til resultatene i advokatfirmaene

Tidligere Wiersholm-topp Nils Thommessen mener morgendagens talenter vil ta større plass og si nei til de firmaene som ikke bidrar positivt der de opererer.

Publisert Sist oppdatert

Nils Thommessen var første innleder etter at Advokatforeningen Yngre Advokater i Oslo-leder Christine Taaje hadde ønsket velkommen til webinaret «Advokatbransjen etter koronakrisen – omstilling og muligheter».

Thommessen mener advokatfirmaene snart kommer til å være annerledes satt sammen.

- Jeg tror og håper at vi ikke lenger vil ha de samme statusforskjellene på jurister og ikke-jurister i advokatfirmane. Hvis firmaene skal vokse og tilpasse seg verden utenfor, trenger de annen type kompetanse. Vi advokater har ikke svaret på alt, sa Thommessen, som også vektla økt mangfold som en viktig faktor.

Nils Thommessen foran kameraet under YA Oslo sitt webinar.

Mer bevisste valg

Ifølge ham vil vi trolig snart kunne se en ny type eierskap i firmaene også.

- Dagens talenter krever en helt annen type medeierskap i resultatene til firmaene. Jeg tror vi vil se en endring av både partnermodellen og organisasjonene. Også valg av saker og klienter vil bli endret, tror Thommessen.

Han pekte så på menneskerettighetsbrudd, økt Co2-forurensning og krenking av urfolks rettigheter som punkter som teller inn for talentenes valg av advokatfirma - fjernt fra fortiden da kun det finansielle dominerte.

Mindre jobb?

Disse holdt foredrag

  • Nils Thommesen har svært lang erfaring med virksomhetsstyring og ledelse i advokatbransjen. Han var blant annet managing partner i Wiersholm i en årrekke, og jobber nå med investering og rådgivning.
  • Knut-Magnar Aanestad arbeidet i 13 år med digitalisering og innovasjon i noen av de største advokatfirmaene i Norge. I 2019 var han med på å stifte legaltech-selskapet Etain AS.
  • Thomas Hansen er COO i Arntzen de Besche med PhD i psykologi, og er spesialisert innen blant annet organisasjonsdesign og utvikling. Han har også mange års erfaring fra Norges ledende konsulentselskaper.
    Kilde: Yngre Advokater Oslo krets

Også økt fleksibilitet for advokatene og mer jobbing hjemmefra kan bli en etterfølge av koronapandemien, ifølge Thommessen.

- Mange har nok opplevd at det har fungert ganske bra på hjemmekontor, og gitt en følelse av fleksibilitet som mange har ønsket seg lenge. Jeg tror vi fremover i mye større grad vil kunne velge hvor mye man vil jobbe også - dersom man vil fokusere på familien eller bli norgesmester i terrengløp, vil man ha mye større mulighet for det, sa Thommessen, som også tror vi vil se advokater med løsere tilknytning til firmaene som jobber når de selv ønsker det, såkalte «lawyers on demand».

Knut Magnar Aanestad har lang erfaring med digitalisering i advokatbransjen.

- Mer prosjektmetodikk

Også Knut Magnar Aanestad viste til at de ansatte har fått større forventninger, men at hjemmekontor også har sine utfordringer.

- Advokatfirmaer og advokater er tradisjonelt vant til å jobbe på sin egen måte. De siste årene ser vi at det har vært en prosjektmetodikk-trend i firmaene, der man vil at folk skal levere likere, og jevnere enn før. Det er ikke så lett å snu måten man jobber på, men tiden vi er i nå er kanskje en mulighet til å innføre dette, fordi kvalitet på produktet er blitt så viktig, sa Aanestad.

Han ser også tiden vi er i som en mulighet til å implementere gode verktøy til å få en mer forutsigbar og spennende arbeidshverdag for de ansatte i advokatfirmaene, samtidig som dette er en mulighet for de ansatte til å komme opp med gode idéer.

- Ledelsen bør være mer lydhøre for tanker og initiativer fra alle i firmaet, og ikke minst ta med seg førstehåndserfaringen de ansatte har, sa Aanestad.

Thomas Hansen leder forretningsstøtte i Arntzen de Besche, og har det overordnede ansvaret for marked, IT, HR og kontordrift i firmaet. Han avsluttet webinaret med å rette fokuset mot forholdet mellom gruppe og individ.

- Det er helt opp til hver enkelt å bestemme seg for hva man ønsker å få ut av koronasituasjonen. Den pågående situasjonen utfordrer hvordan vi kommuniserer, og har ført til at vi har vært nødt til å snakke om hvordan man opererer i dag, sa Hansen.

Hansen mener advokatfirmaene kan ha nytte av å videreføre strukturer som er etablert under krisen, fordi disse strukturene bidrar til å redusere prosesstap også i en normalsituasjon, og sikrer bedre mangfold i beslutningsprosesser.

Powered by Labrador CMS