Cecilie Bergenstjerna, Peter van Dam og Merete Smith.

- 2024 et paradigmeskifte i teknologiutviklingen 

- Å utvikle sin digitale kompetanse handler ikke lenger om bare å gjøre seg i stand til å utnytte teknologiske muligheter, men også om å gjøre seg robust og motstandsdyktig overfor nye utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Det sa  generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen da hun onsdag ønsket velkommen til TechTorget.

Arrangementet samlet over fire hundre teknologinteresserte advokater og jurister i Gyldendalhuset i Oslo. Arrangementet er et samarbeid mellom Advokatforeningen, Gyldendal Rettsdata og TechTorget.

- Ambisjonen har hele tiden vært å utvikle en ledende arena for advokater som ønsker å gjøre seg kjent med ny teknologi og teknologiske muligheter, sa Smith.

Hun mener at vi har lagt bak oss et spesielt år i teknologiutviklingen. 

- Jeg tror vi kommer til å se tilbake på 2024 som et paradigmeskifte, på godt og vondt. 

Administrerende direktør i Gyldendal Rettsdata, Cecilie Bergenstjerna, sier de er stolte over å være med på å arrangere den største møteplassen for advokater og teknologientusiaster i Norge. 

- Teknologi er arbeidsverktøyet i advokaters hverdag, og disse er i sterk utvikling. Derfor er det viktig at vi skaper denne arenaen hvor bransjene kan møtes.

Verktøy med KI på trappene for både Lovdata og Rettsdata

Cecilie Bergenstjerna var godt fornøyd med årets arrangement.

Teknologiske fremskritt er også på vei inn i de kjente rettskildeverktøyene. 

Advokatbladet har tidligere skrevet om at Lovdata vil lansere et nytt rettskildesøk bygget på kunstig intelligens i løpet av første halvår av 2025. 

Cecilie Bergenstjerna forteller at også Rettsdata jobber med en ny søkefunksjon som vil ta i bruk kunstig intelligens. 

- Vi har jobbet med ny plattform de siste to årene, og der inngår naturlig nok bruk av KI-teknologi. Vi har den nye løsningen ute i produksjonsmiljøet vårt nå, foreløpig kun tilgjengelig internt. I løpet av året kommer vi til å åpne opp for kundene våre, først en betaversjon, sier hun.

KI viktig del av advokathverdagen

En av deltakerne på årets arrangement var advokat  John Nilsen i advokatfirmaet Onsagers, et firma som er spesialisert innenfor immaterialrett.

For advokat John Nilsen er kunstig intelligens blitt en del av arbeidshverdagen.

- TechTorget er en viktig arena for aktører innen legal tech og juss, sier Nilsen. 

Nilsen bruker selv verktøy med kunstig intelligens i advokathverdagen.

- I starten brukte jeg KI for enkle arbeidsoppgaver. I dag kan jeg derimot bruke KI til langt flere formål, blant annet som assistent, møtebooker og til transkribering. 

Advokat Hedda Heier, advokat i NRK og Ulrika Algotsson-Hauan, leder for digitale prosjekter i Simonsen Vogt Wiig, var på TechTorget for første gang.

– Jeg synes det er nyttig og inspirerende å være her, og et fint sted å få oversikt over ulike løsninger og hva som er ståa, sier Heier.

Hedda Heier og Ulrika Algotsson-Hauan.

Algotsson-Hauan forteller at hun alltid er på utkikk etter nye, teknologiske løsninger.

– Å høre om hvordan andre firmaer bruker de forskjellige verktøyene, er interessant. Man kan implementere dem så ulikt, sier hun.

Rekordhøyt antall deltagere

Advokatforeningens leder Siri Teigum fant også veien til TechTorget i dag.

– Jeg er glad for at det kommer så mange. Her tas det opp praktiske og prinsipielt viktige problemstillinger for både store og små advokatfirmaer. Det har vært god deltakelse i tidligere år også, men aldri så mange som i år, sier Teigum.

Selv deltok hun på et foredrag om hvilke advokatetiske krav som stilles til advokater ved bruk av kunstig intelligens.

– Dette er viktige spørsmål som Advokatforeningen er engasjert i. Etikkutvalget vårt arbeider med disse spørsmålene, sier Teigum.

Advokatforeningens leder, Siri Teigum.

- En god arena for å møte bransjen

En av de 42 leverandørene som hadde utstilling på torget, var selskapet Strise, som leverer systemer for anti-hvitvasking.

Fredrik Riiser, head of strategy and business development, forteller at de opplever et økt fokus på anti-hvitvaskingsprosesser i advokatbransjen.

- Det verdifullt for oss å delta på TechTorget og møte markedet. Det er spennende å se hva som rører seg blant de andre leverandørene og ha direkte kontakt med advokater og forretningsstøtteenheter som jobber med dette til daglig. 

En annen utstiller var Advisor, et selskap som i 25 år har levert skreddersydde, skybaserte løsninger til advokatbransjen.

Fredrik Riiser og Magnus Hagem i Strise.

– Det er veldig nyttig å være her, både for å møte eksisterende og potensielle kunder, men også for å bli kjent med andre tilbydere for å se hva som kan være relevant å knytte til vår plattform, sier daglig leder Karin Osterlien Dalhaug.

Kunstig intelligens satte dagsordenen for forelesningene

Et gjennomgangstema for foredragene som ble holdt under konferansen var bruk av kunstig intelligens i advokathverdagen. 

Til et fullsatt auditorium fortalte manager partner i Wiersholm, Stephan Jervell, om selskapets erfaringer med implementering av KI-verktøy i sin virksomhet.

Foredraget ble fulgt opp med en panelsamtale mellom Jervel, Ylva Gjesdahl Petersen fra Thommesen, Xiaopeng Li fra Google Cloud og Maged Helmy fra Newcode.ai som diskuterte fremtiden for KI i advokatbransjen. 

Videre fortalte partner i Kvale, Eivind Arntzen, om hvordan generativ KI kan brukes til å gi svar på juridiske spørsmål innen arbeidsrett, personvern og compliance. 

Blant bransjeaktørene som foreleste var Microsoft og Avoki som blant annet diskuterte utfordringer for advokater og jurister med å ta i bruk kunstig inteligens i sin virksomhet, og holdt kurs i praktisk bruk av KI-tjenesten Copilot.

 

Stephan Jervell, MP i Wiersholm, samlet et fullt auditorium da han snakket om selskapets erfaringer med bruk av kunstig intelligens.
David Hansen fra Microsoft
På Advisors stand kunne man forsøke å bevege en metallkrok over en elektrisk anretning uten å komme borti den. - Den illustrerer at med vårt produkt så får du en enklere hverdag, sier daglig leder Karin Osterlien Dalhaug.
Mange deltakere i messeområdet på Gyldendalhuset.

 

Powered by Labrador CMS