Lead data scientist Atle Oftedahl, utviklingsdirektør Simon Skrede og direktør Odd Storm-Paulsen.

Snart klart for en ny generasjon rettskildesøk

I løpet av første halvår 2025 vil Lovdata lansere et nytt rettskildesøk bygget på kunstig intelligens som ikke bare gjør det vesentlig enklere å finne frem, men som også gir sammenstillinger av rettsavgjørelser og kan svare på juridiske spørsmål.

– Det som er spesielt med funksjonaliteten Lovdata har utviklet, er at søket vil gå på tvers av alle rettsområder, forteller utviklingsdirektør Simon Skrede i Lovdata.

Sammen med lead data scientist Atle Oftedahl og direktør Odd Storm-Paulsen, viser Skrede frem en betaversjon av systemet som i disse dager testes ut av eksterne brukerne, blant annet av advokater i Ernst & Young Advokatfirma.

Tilbakemeldingene fra testbrukerne er svært gode, og de tre gleder seg til å kunne lansere et rettskildesøk som Norge foreløpig ikke har sett maken til – med potensial til å spare brukerne for mye tid – og gjøre jobben med å finne rettskilder langt enklere enn i dag.

Semantisk = ordenes betydningsinnhold

– Vi har utviklet et semantisk søk som lar brukeren uttrykke en juridisk problemstilling eller et rettskildesøk med vanlig, norsk språk, fremfor det tekniske språket som ligger til grunn for den søkemotoren vi har i dag. Der dagens søk behandles som nøkkelord og krever presisjon fra brukeren, vil det nye søket prøve å tolke meningen bak søket som brukeren taster inn. Søkemotoren vil rett og slett ha større forståelse for hva brukeren er ute etter, og vil finne frem, selv om du har skrivefeil eller bruker alternative ord, forteller Skrede.

Hvis du for eksempel lurer på noe angående den mye omtalte høyesterettssaken der en kvinne hadde druknet flere hundre mus i en vannbøtte, og du ikke husker annet enn at hun brukte bamsemums som åte, så kan du for eksempel skrive i søkefeltet; «gi meg faktum, saksgang og konklusjonen i saken om mus og bamsemums».

I løpet av sekunder vil du da få en sammenfatning av saken og av dommen i Høyesterett (HR-2024-1186-A).

– Søket har både en gjenfinningsdel og en sammenstillingsfunksjon basert på våre enorme databaser, forteller lead data scientist Atle Oftedahl.

Kan be om respons

I første omgang vil systemet forsøke å finne tekstutdrag, slik som lovbestemmelser, kapitler og rettsavgjørelser, som det tror er relevante for søket ditt. Etter et gjennomført søk vil du kunne be systemet formulere en respons.

Noe blir umulig

Henvendelser som «Hvilken lov er nyest?» eller «Kan du gi meg alle rettsavgjørelser hvor den siktede var over 50?» har ikke et svar som står nedskrevet i et dokument. Responsen på en henvendelse vil basere seg på innholdet i listen med søketreff, altså vil alle henvendelser som ikke kan basere seg på fakta fra tekstutdragene, mest sannsynlig ikke gi korrekt svar.

– Denne sammenstillingen vil benytte innholdet i søketreffene som faktagrunnlag. Dersom søketreffene ikke inneholder alle rettskildene som er relevante og nødvendige for å besvare henvendelsen korrekt, vil responsen kunne inneholde feil eller mangler, påpeker Storm-Paulsen.

I første omgang vil den nye søkemotoren være tilgjengelige for abonnenter på Lovdata Pro. Om du i tillegg abonnerer på Karnov, vil resultatene også være basert på Karnovs lovkommentarer.

Med tiden er ambisjonen at det nye søket skal være tilgjengelig for alle på Lovdatas åpne sider, men det er mange hindringer som står i veien. En utfordring for en tjeneste som tar sikte på å gi brukeren juridisk holdbare svar, er at et spørsmål kan ha flere svar.

Må bruke juridisk metode

– Et klassisk eksempel er hvis du spør om det er ulovlig å kjøre i nitti kilometer i timen i en sekstisone. Svaret kan være både ja og nei, for det er jo lovlig hvis du kjører politibil, og da kan misforståelser fort oppstå. Så å gi et konkret juridisk svar vil ikke alltid treffe, sier Storm-Paulsen.

- Historisk sett har Lovdata vært tidlig ute med teknologiske nyvinninger, forteller direktør Odd Storm-Paulsen. Her med Atle Oftedahl og Simon Skrede.

Systemet er derfor utviklet for profesjonelle brukere som kan legge juridisk metode til grunn i bruken av resultatene, forteller han.

Søkesystemet og de andre nye funksjonene skal være integrert i Lovdatas øvrige systemer, og være enkle å forstå.

– Vi ønsket ikke å lage et verktøy som du må gå på kurs for å ta i bruk.

Og mens vi venter på den nye KI-versjonen: For få uker siden lanserte Lovdata en splitter ny mobilversjon. Blant nyhetene er at du nå kan markere tekst og skrive merknader via mobilen. Videre er også Karnovs lovkommentarer nå tilgjengelig på mobil, og du kan velge om du vil ha lys eller mørk modus.

Powered by Labrador CMS