Advokat Preben Haugmoen Mo har vært mentor i 2015 og synes rollen var givende. Tina Storsletten Nordsrøm i Kvinneutvalget forsøker å matche mentee og mentor ut fra ønsket karrierevei.

Erfarne advokater hjelper unge kvinner opp og frem

Mentorordningen til Kvinneutvalget har vært en suksess, og fortsetter i 2016.

Publisert

25 kvinnelige, yngre advokater og advokatfullmektiger er nå matchet opp med erfarne mentorer fra Oslo og Trondheim.

På nyåret skal mange av de 25 nye mentor & mentee-parene treffes til et felles «kick-off», der Advokatforeningens Kvinneutvalg vil gi råd om hvilke forventninger partene bør og kan ha til hverandre, og om hvilke rammer som bør settes for mentorskapet, forteller Tina Storsletten Nordstrøm, leder i Kvinneutvalget.

Partner Preben Haugmoen Mo (44) i Føyen Torkildsen i Oslo og ekspert i arbeidsrett, har vært mentor for en yngre, kvinnelig advokat i 2015, og oppfordrer andre erfarne advokater til å gjøre det samme.

– Det er spennende å høre hvilke tanker yngre advokater gjør seg, og hvilke utfordringer de møter. Som mentor får man mange innspill som gir grunn til ettertanke, og som er nyttige å ha med seg videre, sier Mo.

– Men det primære er å utfordre, støtte og være en sparringspartner for menteen, legger han til.

Da han startet som mentor, la han en møte- og temaplan sammen med menteen, altså personen som er i fokus, og fikk tips om aktuelle temaer fra Advokatforeningen.

– I forkant av hvert møte satte vi opp en liste med punkter knyttet til det temaet vi skulle fokusere på i samtalen. Møtene var disiplinerte, sier Mo.

I løpet av året er mentor og mentee innom mange forskjellige temaer:

  • Hvilke utfordringer møter man i advokatyrket, utover selve juss-faget?
  • Hva består partnerrollen av, og hva kreves for å bli partner?
  • Hva kreves i tillegg til å være faglig flink?
  • Hva innebærer advokatrollen av salg og markedsføring?
  • Hvorfor er det så mange kvinner på juss-studiet, men så få kvinnelige partnere?
  • Hvilke grep bør menteen ta for å nå karrieremålene sine?
  • Hva ønsker menteen å oppnå?

– I en operativ hverdag har man kanskje noen tanker om hva man vil, men rekker ikke å lage en plan over hva man bør gjøre for å komme dit. Den ene dagen tar den andre, en ny klient kommer til. Ved å delta i mentorordningen sørger menteen for å sette av tid til egenutvikling og refleksjon, sier Preben Haugmoen Mo.

Han synes det er viktig å stille opp for initiativ fra Advokatforeningen som kan være verdifulle for unge advokater.

Tina Storsletten Nordstrøm, også hun advokat i Føyen Torkildsen, er glad for at mentorordningen fortsetter. Ordningen ble første gang lansert høsten 2014.

– Ordningen er først og fremst rettet mot kvinnelige advokater eller fullmektiger som har jobbet noen år i bransjen. Det er gratis å delta, og mentorene stiller opp frivillig og gratis, sier Nordstrøm.

Mentor og mentee avtaler selv møtetidspunktene. Kvinneutvalget anbefaler at de møtes en til to ganger pr. semester.

– For 2016 fikk vi inn flere søknader fra menteer enn vi hadde mentorer til, så noen måtte derfor få avslag. Matchingen ble foretatt, så langt det lot seg gjøre, utfra fagområder og type virksomhet, forteller hun.

De som har deltatt i ordningen i år, ble i høst oppfordret til å evaluere den.

– Tilbakemeldingene var stort sett positive, men vi fikk også innspill om hva vi kan forbedre i neste runde. På kickoff-arrangement på nyåret skal vi derfor ha opplæring i hva mentorordningen innebærer, forteller Nordstrøm.

Her er noen av tilbakemeldingene fra evalueringen:

Fra en mentor: «Jeg føler matchingen av mentor og mentee var veldig bra. Det har dessuten gitt meg som mentor inspirasjon og en økt trygghet i egen rolle. Dessuten føles det som veldig meningsfullt å bidra til at noen utnytter hele sitt potensial.»

Fra en annen mentor: «Gir god mulighet for erfaringsoverføring knyttet til spørsmål som er viktige for mentee og som det er vanskelig å snakke med jevnaldrende kollegaer og/eller arbeidskollegaer om.»

Fra en mentee: «Jeg synes ordningen har vært super! Jeg har fått en riktig bra mentor, og jeg setter stor pris på at den mentoren jeg ble tildelt, driver med samme type juss som jeg er interessert i.»

Fra en annen mentee: «Det mest vesentlige har vært å ha en mentor med erfaring nettopp på det området man er interessert i og som kjenner den veien man vurderer å gå.»

Mentorordningen vil trolig fortsette også i 2017. Kvinneutvalget vil sende ut informasjon neste høst om ordningen på mail, og om hvordan man søker for å bli med.

Powered by Labrador CMS