Fra v. Christian Lund, Camilla Selman, Henning Harborg og Anders Wilhelmsen.Foto: Jonas Fosaas
Slik kan du vinne saken i lagmannsretten
Bør man bygge på eller fristille seg fra tingrettsdommen? Er det noen tips og triks for hva man bør gjøre og ikke gjøre i lagmannsretten? Dette var blant spørsmålene som skulle diskuteres da Selmers tvistegruppe inviterte til seminaret «Lagmannsretten – den viktigste instansen».
– Ikke stol på den forrige prosessfullmektigens argumentasjon dersom du tar over en sak som skal til lagmannsretten. Jeg har smertelig erfart å innse underveis i argumentasjonen at poengene var svake og hadde lite betydning, sa sjefen for Kommuneadvokaten i Oslo kommune, Camilla Selman.
Sammen med lagdommer i Borgarting lagmannsrett, Christian Lund, advokat Henning Harborg i Thommessen og advokat Anders Wilhelmsen i Selmer, deltok hun i paneldebatten. Målet var å gi gode tips for hvordan debutanter i lagmannsretten kan lykkes best mulig.
Annonse
Dommerne kan ikke alt
– Vær pedagogisk også i lagmannsretten, og ikke forutsett at dommeren kan alt. Det er dumt å stupe rett inn i argumentasjonen, med antagelsen om at dommeren har forstått hele saken, sa Camilla Selman.
Hun mener mange prosessfullmektiger har litt for høye tanker om dommerne i lagmannsretten.
– Særlig yngre advokater har veldig stor respekt for dommerne i lagmannsretten. Likevel er det viktig å huske på at lagdommerne svært sjeldent er eksperter på temaet som saken handler om. Selv om de har lest en del dokumenter, er det partene i saken som kjenner temaet best, sa hun.
Ha den beste disposisjonen
– Kampen om dommerens bruk av disposisjoner kan være noe å tenke på, sa lagdommer Christian Lund.
Hans beste tips til prosessfullmektigen er å sette inn støtet i disposisjonen. Det kan være en fordel å være kilden som dommerne bruker i sitt videre arbeid.
Disse satt i panelet:
Christian Lund (lagmann i Borgarting lagmannsrett), kommuneadvokat Camilla Selman (Kommuneadvokaten i Oslo), advokat Henning Harborg (Thommessen) og advokat Anders Wilhelmsen (Selmer).
Lagdommer Ingvild Mestad (Borgarting lagmannsrett) og advokat Johnny Johansen (Haavind) deltok senere på en panelsamtale om rettsmekling i lagmannsretten.
– Det er fristende for dommeren å trekke fram den disposisjonen som var den beste når saksfremstillingen skal skrives. Det er noe å tenke på når man skal lage innledningsforedrag eller prosedyre. Stå for den disposisjonen man vil at dommeren skal bruke i etterkant.
Bruk tingrettsdommen riktig
– Et sentralt spørsmål er i hvor stor grad prosessfullmektigen skal fristille seg fra tingrettsdommen. Det beste i tingretten er å vinne saken, men det nest beste er å tape med en skikkelig drittdom, sa advokat Henning Harborg.
I slike tilfeller vil ankende part kunne ha god nytte av tingrettsdommen, mener han.
– Ankeparten får mer å ta i, og kan bygge opp argumentasjonen rundt hvor og hvorfor det gikk feil i tingretten. Dersom man kan kombinere dette med nye bevis, vil det være et godt utgangspunkt. Tingrettsdommen er først og fremst et nyttig verktøy for ankende part, sa han.
Advokat Anders Wilhelmsen mener tingrettsdommens betydning i ankeinstansen vil ha varierende grad av nytte.
– I anketilsvaret er det mer relativt hvilken plass man gir tingrettsdommen. Dersom den er god, kan man fremheve den og begrunne hvorfor den er riktig. Hvis tingretten har kommet med en dårlig begrunnelse, er man bedre tjent med å frigjøre seg fra den og la argumentasjonen stå på egne bein, sa han.