Lawbotics-gründer og tidligere forretningsadvokat Merete Nygaard er initiativtager til Oslo Legal Hackathon som arrangeres for andre gang like over sommeren.
Klart for andre runde av Oslo Legal Hackathon
Hackathon vil skape nye løsninger for effektivisering av advokatbransjen og for å tilgjengeliggjøre jussen, men har du lyst til å delta må du kjappe deg.
Over 24 timer, mellom 20.-21. september, arrangeres Oslo Legal Hackathon for andre gang i hovedstaden.
Hackathon har som mål å kombinere jus, teknologi og design for å skape nye, innovative løsninger som gagner både samfunnet og næringslivet, enten ved å gjøre advokatbransjen mer effektiv, eller jussen mer tilgjengelig for folk flest.
Til slutt presenteres løsningene for en jury som kårer de beste bidragene.
Nå søker Oslo Legal Hackathon deltakere med bakgrunn fra enten jus, design eller teknologi, og søknadsfristen utløper allerede på fredag.
Vil skape magi
Lawbotics-gründer og tidligere forretningsadvokat Merete Nygaard er initiativtakeren bak arrangementet. Hun eksemplifiserer et av problemene deltakerne kan sette seg fore å løse - nemlig det å forenkle tilgangen til å forstå og bruke jus.
- Dette er en alvorlig og omfattende global problemstilling - hvordan gjør vi det juridiske systemet bedre for folk? Tatt i betraktning at kun 46 prosent lever under beskyttelse av loven ifølge OECD, mange domstoler rundt i verden har enorm restanse, og at selv i mer «avanserte» rettssystem koster sivile saker for mye, tar for lang tid og er i usync med det digitale samfunnet - er det klart at systemet i dag ikke fungerer optimalt, mener Nygaard.
Løsningen er krevende og fragmentert, sier hun til Advokatbladet.
- Det som er klart er at vi må forbedre det vi kan, ikke la «the perfect be the enemy of the good» - og at vi må samarbeide på tvers av disipliner. Jurister er ikke de beste på innovasjon, men med sin domenekunnskap, logiske og analytiske evner, sitter de på nøkkelen til å forbedre systemet i samarbeid med andre. Det er dette vi prøver å få til på Oslo Legal Hackathon: Tverrfaglig samarbeid som jeg håper kan gjøre verden litt bedre.
Nygaard håper også å få på plass mer konkrete problemstillinger rundt «access to justice» deltakerne kan velge å ta tak i, samtidig som at hun vil be aktuelle organisasjoner, med kunnskap om ting som kan forbedres, om innspill.
- Man må våge å tenke stort for å få til forandring, og det håper og tror jeg deltagerne vil gjøre! Jeg gleder meg ihvertfall til å se Gyldendalhuset fylles opp med spente, nysgjerrige og talentfulle deltagere - da kan det skje noe magisk!
Vil skape magi
I tillegg til tolv av de største advokatfirmaene i Norge, er Advokatforeningen og Juristenes utdanningssenter (JUS) to av 26 samarbeidspartnere. Høesten 2018 ble Hackathon en suksess hvor om lag 140 deltagere var på plass da arrangementet startet i Gyldendals lokaler i Oslo.
I fjor ble løsningene delt inn i to hovedtemaer; «enklere tilgang til jus» og «effektivisering av jus/advokatvirksomhet». I hver kategori ble det kåret to vinnere for beste løsning og beste fremførelse, i tillegg til at også publikumsfavoritten fikk en premie.
Det var Team Term-Innate som vant for beste løsning i første kategori, ved å skape et verktøy for å finne «shady» uttrykk før man gjennomfører kjøp på nettet. Beste løsning for «effektivisering av jus/advokatvirksomhet» gikk til Team Supreme 7 som lagde et samlested for all eiendomsinformasjon.
6000 deltakere på verdens største legal hackathon
Oslo Legal Hackathon er ikke det eneste av sitt slag, og tidligere i vår ble Global Legal Hackathon arrangert med 6000 deltakere fra hele verden.
De beste løsningene ble kåret i starten av mai i New York, med vinnere fra henholdsvis Tyskland, Romania og Polen.
Tyskland, med teamet Uthority, har utviklet en applikasjon som oversetter juridiske ord og begreper til «vanlig språk» ved at brukeren enkelt tar et bilde av teksten vedkommende har mottatt. Selv hevder teamet at så mange som 82 prosent av befolkningen sliter med å forstå det juridiske språket når de får brev fra myndighetene.
Romania, med teamet Legal Shapers, har laget den juridisk reiserådgiveren Lawrelai, som er tilgjengelig gjennom Facebook Messenger. Her kan reisende få relevant juridisk informasjon om de vanligste situasjonene som kan oppstå når man beveger seg utenlands - tilpasset landet man befinner seg i. Skulle man ha behov for akutt juridiske hjelp, kan også dette kjøpes direkte gjennom Lawrelai.
Den polske løsningen InteliLex er en slags søkemotor som hjelper advokater med å finne tilbake til innhold de har laget tidligere kun i løpet av sekunder. Systemet integreres med ditt lokale Word-program og bruker maskinlæringsalgoritmer. InteliLex foreslår relevante deler av den «gamle» teksten samtidig med at et nytt dokument, slik som en kontrakt, skrives.