Knut Smith-Erichsens (46) avdeling har gjennomført transaksjoner for 9,3 milliarder dollar hittil i år. For den gamle tennisspilleren har nettverk, flinke folk og hardt arbeid vært nøkkelen til transaksjonstriumfene.
Bak glassveggen, hvor navnet til Knut Smith-Erichsen er inngravert, hersker et salig kaos. Schjødt toppet nylig MergerMarkets liste over fusjoner og oppkjøp, med transaksjoner på svimlende 9,3 milliarder dollar hittil i år. Smith-Erichsen er leder for advokatfirmaets transaksjonsavdeling, og har vært partner i firmaet siden 2007.
Kontoret hans er like lite som alle de andre i gangen, men kanskje en anelse mer rotete. Et hav av papirer, permer, en snusboks, en tavle med kryptiske flytskjemaer og tidslinjer tegnet med tusj, en stumtjener med grå frakk i hjørnet, et par kalosjer og en geværpatron fyller rommet. Patronen skriver seg fra en lidenskap for jakt. Planen var egentlig å jakte på ryper i september i år sammen med Billy, den obligatoriske engelske setteren. Men jobben kom i veien.
Ikke prosedert på femten år
At arbeidet tar over har egentlig blitt en vane nå. Og kanskje må man være en arbeidsjunkie for å oppnå resultatene som Smith-Erichsen har levert. Men topplasseringen er ikke bare et resultat av beinhard prioritering av tiden. Den er også et spørsmål om legning.
- Du er ikke nødvendigvis en god M&A-advokat, selv om du er en god jurist eller prosedyreadvokat. Kommersiell forståelse er viktig for å lykkes som juridisk rådgiver i transaksjoner.
Partneren mener at en god advokat innen merger and acquisitions - fusjons- og oppkjøpsbransjen - ikke henger seg opp i detaljer som er uvesentlige for transaksjonen, men som juridisk sett strengt tatt innebærer en feil.
- Hvis selskapet du skal kjøpe har glemt å melde endringer i vedtektene til foretaksregisteret så spiller det trolig absolutt ingen rolle i forhold til risiko og verdi. Har de derimot unnlatt å fornye konsesjonen til forurensende utslipp, er det verre.
Schjødt-partneren har lært seg å skille uvesentligheter fra de kommersielt viktige tingene.
- En rådgiver som setter det juridiske foran det kommersielle evner ikke å se forskjellen. Juridisk iherdighet kan i verste fall velte hele transaksjonen.
Smith-Erichsen er mørkhåret, høy og veltrent. Han er kledd som advokater flest: Mørk dress, hvit skjorte og bredt silkeslips. Men han prosederer ikke. Han har faktisk ikke vært i retten på femten år.
- Våre klienter skal få de beste tjenestene vi har å tilby. Jeg klarer ikke å tilby gode tjenester som prosederende advokat, og våre prosedyreadvokater er best på prosedyre. Derfor kjører vi et strikt regime der våre klienter får spesialister til å løse oppdragene de gir oss.
Løper etter oppdragene
Satsningen på transaksjoner har vært en bevisst strategi fra Schjødts side. De har løpt etter oppdragene, rekruttert flinke folk. Suksess genererer nye oppdrag, og nye oppdrag suksess.
- Flinke folk og hardt arbeid er årsaken til at vi ligger på toppen av listen over store transaksjoner.
Ifølge Smith-Erichsen er også forståelse av økonomi og regnskap viktig for å kunne bli en god M&A-advokat.
- Man må forstå økonomien for å forhandle frem regnskapsgaranti, forstå hva en netto gjeld og arbeidskapital er. Alfa og omega er å forstå begreper, hva som er viktig, og å formulere det i en avtale. Kompetansen må tilegnes over tid.
- Er den bransjen du holder på med noe enhver advokat kan lære seg?
- Å jobbe i et stort miljø er en klar fordel. Vi er fjorten-femten partnere som er spesialister innen M&A og gjør oss ulike erfaringer og kan diskutere. En høy erfaringsbase er en fordel, ingen tvil.
Habil backhand
[caption id="attachment_4361" align="alignright" width="750"] Det hender han tar seg tid til et slag bordtennis på kontoret.[/caption]
Smith-Erichsen har slått seg opp til transaksjonstoppen ved hjelp av et sterkt konkurranseinstinkt. En habil backhand førte ham til juniorlandslaget i tennis. Og selv i brettspill med barna nekter M&A-advokaten å la seg slå.
Han vokste opp på Ormøya i Oslo, kommer fra et «typisk akademikerhjem». Moren var lærer og faren lege. Etter å ha tilbragt noen år i militæret, var motivasjonen under studiet å komme over i voksenlivet. For Smith-Erichsen begynte slett ikke på jussen på grunn av ideologisk overbevisning.
- Jeg ville ikke skape rett eller rettferdighet. Onkelen min var advokat. Han klarte å få frem hvor interessant yrket er. Jeg var ganske bestemt på at jeg skulle bli advokat, ikke jobbe i statsforvaltningen.
I 1995, omtrent samtidig som han sluttet å spille tennis på grunn av en skade, begynte han i Finansdepartementets skattelovavdeling etter endte studier.
- Jobben var et godt springbrett. Jeg søkte på en del fullmektigstillinger, men fikk ikke napp. Jobbmarkedet var stramt. Jeg hadde ikke noen plan om å bli M&A-advokat, og kunne endt opp som skatteadvokat. Men transaksjoner var mye morsommere enn å skrive notater.
Spretter ikke sjampanjen
Hovedtyngden av Schjødts nye klienter kommer til dem via jungeltelegrafen. Men Smith-Erichsen driver også med oppsøkende virksomhet.
- Man ringer og spør om å få presentere seg. Avtaler et møte. Hvor mye man må selge seg inn varierer.
Hva slags assistanse selskapene vil trenge, varierer etter virksomheten. Noen av klientene er fondsstrukturer uten egen omsetning, andre er operative selskaper. Smith-Erichsens bistand kommer an på transaksjonsformen.
Mens Smith-Erichsen snakker, renner de engelske stammeordene ut som perler på en snor. Due diligence, en selskapsgjennomgang. Sanity check, en test for å sjekke om viktige opplysninger stemmer. Non-disclosure agreement, en diskresjonsavtale. Teasere, en forsmak som sendes ut til mulige interessenter om selskapet, bransjen og omsetningen. Håpet er at noen skal by. Når non-disclosure-avtalen er signert, går informasjonsmemoranda ut som forteller enda mer om selskapet. Så kommer de eventuelle budene.
- Ved en børsnotering foregår alt arbeidet frem til tidspunktet noteringen blir kjent for omverdenen - når børssøknaden og prospektet sendes ut. Når informasjonen blir offentlig kjent er vi på oppløpssiden. Vi lagt ned masse arbeid før noteringen blir kjent.
Men i det øyeblikket transaksjonen går igjennom spretter ikke Smith-Erichsen sjampanjen.
- Da er vi på neste oppdrag.
Suksessoppskriften
[caption id="attachment_4365" align="alignright" width="300"] Medaljer fra tennisbanen er med på kontoret.[/caption]
Han rekker frem en tombstone, en kube i gjennomsiktig plast, med logoene til selskapene som var involvert i en nylig transaksjon. Et trofé.
Smith-Erichsen kommer til å sende tombstonen tilbake. Når ett oppdrag er overstått hviler han nemlig ikke på laurbærene. Som ung og lovende tennisspiller sparte han derimot på pokalene.
- Jeg hadde en hylle på gutterommet, og sparte til den ble full. Om jeg tapte, dro jeg hjem og trente på ting jeg visste jeg var dårligere på enn de andre.
- Har terpingen vært din suksessoppskrift?
- Nå legger du til grunn at jeg har suksess.
Smith-Erichsen skjærer et skjevt smil, før han flytter blikket mot listen foran seg, hvor Schjødt troner på toppen med transaksjoner for over 9 milliarder dollar.
- Man skal aldri føle seg utlært. Å føle seg utlært er det verste som kan skje en advokat.
Han har vært med på transaksjoner på syv, åtte milliarder kroner. Likevel feirer han sjelden bragdene.
- Jeg får en god følelse, men noe nytt som man kan ta lærdom av dukker opp hver gang. Noen ganger tenker jeg at vi kunne ha oppnådd et enda bedre resultat, selv om alle er happy.
Forhandlingene inneholder både et snev av psykologi og strategi, forteller Smith-Erichsen. Han mener at gode forberedelser er viktig: Å være samsnakket med klienten og ha lagt strategien på forhånd.
Fakturerte 125 timer på en uke
Mens han snakker med Advokatbladet, vibrerer telefonen hans i ett sett. Han avtaler telefonkonferanser, og leser noen av de to hundre epostene han får i løpet av en dag. Men han slapper av iblant, bedyrer han. Da stikker han en tur i skogen med bikkja Billy. Eller benker seg foran TV-en med barna.
Han har ofte jobbet i dager og netter i strekk. I prosesser med flere budgivere, kan man feile med å komme i mål med førstevalget. Da må man gå til den andre, selv om det er sent på kvelden og han må tilbringe natten på kontoret.
- Jeg tilbringer antagelig natten på kontoret tre-fire ganger i løpet av et år. Minst.
- Hvor mye jobber du i uka?
- Det varierer. Men fra førti timer i uka og mer.
- Hva er mer?
Han ler.
- En uke fakturerte jeg 125 timer. Da jobbet jeg med tre-fire transaksjoner på en gang. Avtaler måtte skrives, forhandles og signeres samme uke. Det ble jævlig sent. Den verste uken satt vi sammenhengende i møte fra fredag kveld til mandag morgen. Jeg var bare hjemme for å dusje.
Kona, som er hjemmeværende, viser forståelse for arbeidsiveren.
- Skuffelsen er større hos barna. Særlig på deres egne bursdager. Det har også skjedd.
Han blir stille.
- Du ofrer ganske mye?
- Det er et spørsmål som det ikke er noe morsomt å svare på. Jeg har ofret fritid og hverdager hjemme på ettermiddagen. Tiden kunne jeg ha brukt med kone og barn.
Men han forsøker å følge opp barna i helgene med skisamlinger og fotballcuper. Det veier opp litt, tror han. Dessuten er han usikker på hva barna ville si om man spurte dem om faren burde ha vært mer hjemme.
- Skal jeg hente noe å drikke?
Som å vinne i tennis
Smith-Erichsen går ut for å hente vann. Han kommer han tilbake med en karaffel og en litt alvorlig mine.
- Jeg har tenkt litt på spørsmålet du stilte meg i sted. Jeg tror jo at så lenge du prioriterer familien og ikke andre relasjoner når du først ikke er på jobb, hjelper det ganske mye. Jeg har prioritert familien. Det har gått utover andre relasjoner.
Dagens Næringsliv hadde nylig en artikkel på trykk hvor Smith-Erichsens inntekt på 14,6 millioner kroner ble omtalt.
Smith-Erichsen legger en snus under leppa.
- Hva jobber du egentlig for?
- Kanskje en egen tilfredsstillelse i å få inn oppdrag og løse dem. Å ha bistått på en transaksjon er som å vinne i tennis. Man setter seg på kartet.
Navn: Knut Smith-Erichsen
Alder: 46
Bosted: Nordstand
Opprinnelsessted: Ormøya i Oslo
Tittel: Partner, leder av Schjødts rådgivnings- og transaksjonsavdeling
Arbeidsplass: Schjødt
Sivilstatus: Gift, tre barn på 18, 15 og 13 år
Hvilke aviser eller nettaviser leser du daglig? Dagens Næringsliv, Finansavisen, Aftenposten, og de samme avisene på nett
Har du et favorittnettsted? Er mest på DN.no
Favoritt-tidsskrift? Nei
Hvilken app bruker du mest? Strava, en treningsapp.
Hvilken bok leste du sist? Fuglefangerne av Eirik Wekre, den leser jeg nå
Lager du matpakke? Bare til barna.
[caption id="attachment_4366" align="alignright" width="750"] Et salig ytre kaos på kontoret, men denne mannen har stålkontroll.[/caption]