Fra venstre: Podcast-vert Sevgi Usein, Binjam Negassi, Haroon Malik og podcast-vert Kimiya Sajjadi.Foto: Privat
– Vi med mangfoldsbakgrunn må ta større plass
Denne uken slippes første episode av en ny podcast som skal bidra til økt mangfold og inkludering i næringslivet. – Vi vil skape en plattform for de vanskelige spørsmålene og de åpne samtalene, sier jusstudent og podcast-vert Kimiya Sajjadi.
I samarbeid med Deloitte har konsulentselskapet Big Enough Global startet podcasten «Mitt mangfoldsavtrykk», som blant annet skal gi næringslivet konkrete innspill til hvordan de kan rekruttere og beholde mangfoldet i bedriftene.
– Et gjennomgående problem vi ser er at selskaper syns det er vanskelig å vite hva de kan gjøre for å øke mangfoldet. Vi har observert at en av årsakene til dette er at det er mangel på forståelse for de gruppene man søker å rekruttere. Mange bedrifter er også redde for å stille spørsmål i frykt for å trå feil, sier Sajjadi.
Annonse
Samtidig peker hun på at ansvaret er todelt, og at personer med mangfoldsbakgrunn også har et eget ansvar for å innta en aktiv rolle ved å søke seg jobb i firmaer med lite mangfold og skape oppmerksomhet rundt problematikken.
– Ved å invitere folk med mangfoldsbakgrunn som gjester i podcasten, ønsker vi å gi råd og inspirasjon til yngre i bransjen – vise dem hvordan de kan lykkes, og hvordan de kan ta ansvar, tørre å si fra og utfordre det etablerte. Vi ønsker også å skape en «safe space» hvor vi kan stille de vanskelige spørsmålene for næringslivslederne, sier hun.
Gjennom de løpende debattene som har skapt engasjement rundt mangfoldsproblematikken i advokatbransjen det siste året, opplever Sajjadi at mange nye perspektiver har blitt lagt på bordet.
– Summen av alle perspektivene og erfaringene som kom frem i den offentlige debatten, gjorde at mange av firmaene vi har vært i kontakt med i etterkant satt med en helt annen forståelse av problemet enn det de gjorde tidligere. Derfor ser vi nå at det viktigste bidraget vi kan komme med er å skape en plattform for de åpne og betente samtalene, sier hun.
Gjennom samtalene med podcast-gjestene, pekes det på flere konkrete tips og tiltak som kan utgjøre en viktig forskjell for mangfoldet på arbeidsplassen.
– Noen av rådene vi har tatt med oss gjennom episodene er blant annet at det lønner seg å feire ulike høytider, og ha aktiviteter som er kulturnøytrale slik at alle kan bli inkludert. I tillegg bør bedriftene vise at de anser mangfold som en styrke, og legge opp til at de ansatte kan utveksle informasjon om sin kultur. Det er også viktig å forankre mangfoldsarbeidet i strategiplanen, og jobbe mot diskriminering og unconscious bias, påpeker Sajjadi.
«Mitt mangfoldsavtrykk» lanserer sin første episode på torsdag denne uken, med advokatfullmektig i HELP forsikring, Binjam Negassi, og Deloitte-fullmektig Haroon Malik som gjester i studio. Hver torsdag i seks uker fremover slippes nye episoder med gjester fra ulike deler av næringslivet.