Elise Johansen og Tonje H. Geiran.
Foto: Sten E. Eriksen
- Matsvinnutvalgets forslag bør tas videre
Det er sjelden kost at hele verdikjeden for mat står bak forslag om hvordan matsvinn bør reduseres. Matsvinnutvalget har kommet med klare anbefalinger om hvordan målet om halvering i 2030 kan nås. Nå er det tid for å ta forslagene videre, og ikke bruke tid på uenigheter.
Det er sjelden kost at hele verdikjeden for mat står bak
forslag om hvordan matsvinn bør reduseres. Matsvinnutvalget har kommet med klare
anbefalinger om hvordan målet om halvering i 2030 kan nås. Nå er det tid for å
ta forslagene videre, og ikke bruke tid på uenigheter.
Etter fremleggelsen av matsvinnsutvalgets rapport i starten
av januar om hvordan redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030, har mindretallets
kritikk fått stor medieoppmerksomhet. Overskriftene har vært at utvalgets
forslag ikke er tilstrekkelige, eller at virkemidlene det pekes på ikke er de
riktige.
Dette undergraver rapportens sentrale budskap om at virkemidlene
og tiltakene har potensiale til å oppnå 2030-målet. Forslagene er et resultat
av arbeid på tvers av bransjer, der hele verdikjeden har vært inkludert.
Matkastelovgivning
Sentralt i kritikken har vært at utvalget ikke har levert på mandatets oppgave
om å utarbeide en matkastelov. Dette er ikke riktig. Utvalget peker i sin
rapport på en rekke regulatoriske grep som i sum bidrar til å redusere matsvinnet.
Altså en matkastelovgivning. Utvalget har gjort som det ble bedt om, har vurdert
hvordan lovgivningen best kan utformes, og tatt med de økonomiske og
administrative konsekvenser av forslaget.
Det er dette som ligger til grunn for utvalgets anbefaling
om hva som kan være et naturlig oppheng for de ulike regulatoriske kravene. Utvalget
har lagt større vekt på hensynet til måloppnåelse, effektivitet og gjennomførbarhet,
enn å samle alle bestemmelser i en lov. Hva
som står er med andre ord viktigere enn hvor
det står.
Et aktsomhetskrav er et riktig grep
Utvalgets hovedgrep er innføringen av et aktsomhetskrav. Vi har bistått
utvalget med juridiske vurderinger, og mener et aktsomhetskrav er godt egnet
til å få aktørene til å redusere matsvinn. Verdikjeden for mat består av en
lang rekke aktører som hver for seg er svært forskjellige. Dette fordrer ulike
tiltak for å redusere matsvinn fra den enkelte aktør.
Et krav om aktsomhetsvurderinger passer derfor godt.
Aktsomhetsvurderinger omfatter arbeidsoppgaver og gjennomføring av tiltak som skal
tilpasses den enkelte virksomhets særpreg og størrelse. Dermed blir det
skreddersøm og ikke detaljregulering.
Konkret innebærer forslaget at aktørene må integrere
aktsomhetsvurderinger knyttet til matsvinn i sine egne retningslinjer (policies).
Deretter må de identifisere hvor matsvinnet oppstår, både i egen virksomhet og
i andre deler av verdikjeden.
Her er tiltak som bidrar til at forbruker kaster mindre,
sentralt. Det må deretter lages planer for tiltak, og tiltakene må gjennomføres.
Alt dette må aktørene redegjøre for, slik at det blir synlig for omverdenen –
for eksempel på deres hjemmeside. Prosessen skal gjentas kontinuerlig.
Det nærmere innholdet i et aktsomhetskrav kan utformes med
inspirasjon fra åpenhetsloven og det kommende aktsomhetsdirektivet (CSDDD) fra
EU. Videre kan tilsynsorganets rolle og funksjon bygge på erfaringene
Forbrukertilsynet så langt har gjort etter innføringen av åpenhetsloven.
Et betydelig ressurs- og miljøproblem.
Hva nå?
En tredjedel av maten som produseres i verden går tapt eller kastes. I Norge
ble i gjennomsnitt 84,7 kg spiselig mat per innbygger kastet i 2020. Dette
utgjør et betydelig ressurs- og miljøproblem.
Matsvinnutvalget har i sin
rapport pekt på 33 tiltak som i sum vil kunne medføre at 2030-målet nås. Rapporten
er et startsted og ikke et endepunkt. Nå er det viktig å plukke opp forslagene
fra det bredt sammensatte utvalget, og ikke bruke tid på uenigheter.