Norsk Pens styreleder, Kjersti Løken Stavrum og ICJs kommisjonær Ketil Lund var blant de mange internasjonale observatørene i saken. Foto: Gunnar Stavrum / Nettavisen

Risikerer livstid i Tyrkia: - En nokså bisarr tiltale, sier Ketil Lund

I Tyrkia står 16 personer tiltalt og risikerer livstid i fengsel for en sak som den internasjonale advokatforeningen mener er absurd og uten rot i virkeligheten. Ketil Lund, kommisjonær i Den internasjonale juristkommisjonen (ICJ), var blant observatørene da saken startet på mandag.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg er en eldre advokat og jeg har sett mye i min profesjonelle karriere, men jeg har aldri sett en så dårlig tiltale som dette.

De to hovedtiltalte, Yiğit Aksakoğlu og Osman Kavala. Foto: Media and Law Studies Assoc.

Det sa advokaten til Yiğit Aksakoğlu da rettssaken mot de 16 tiltalte tyrkerne startet mandag morgen.

Aksakoğlu, som har sittet ni måneder i varetekt, er en av de 16 som er tiltalt i kjølvannet av det som startet som et miljøengasjement for å bevare en park i hjertet av Istanbul i 2013, men som utartet til større demonstrasjoner mot myndighetene.

- Den eneste logikken i tiltalen er at sidetallene kommer i riktig rekkefølge, sa Aksakoğlu selv under sin forklaring, ifølge Norsk PEN, som var tilstede.

I et over seks hundre sider langt tiltaledokument, er de 16 tiltalt blant annet for å ha planlagt å styrte regjeringen.

Absurd tiltale

Stort oppmøte da saken startet mandag denne uken i Istanbul. Faksimile fra Financial Times.

- Tiltalen mot de 16 er et absurd dokument uten juridisk basis, sier Mark Ellis, daglig leder i International Bar Association (IBA) til Advokatbladet.

Ellis fulgte saken sammen med Ketil Lund fra International Commission of Jurist (ICJ) og en lang rekke andre internasjonale observatører.

- Den internasjonale tilstedeværelsen er svært viktig, og gjør det mer krevende for Erdogan-regjeringen å forsvare sitt ønske om å fremme denne saken. Det internasjonale miljøet må fortsette å følge nøye med på det som skjer i denne saken, sier Ellis.

Ketil Lund forteller at den to dager lange høringen i Istanbul - der hovedspørsmålet var om to av de tiltalte som satt i varetekt skulle løslates, og om reiserestriksjoner pålagt de øvrige tiltalte skulle heves - foregikk i rolige former.

Advokat-aksjon

- Dommerne opptrådte formelt nøytralt, lot de tiltalte forklare seg uten avbrytelser, og tillot også reaksjoner fra publikum, som klappet og oppmuntret de tiltalte. En ting jeg fant noe underlig, var at hverken dommerne eller aktor, som var plassert på en egen forhøyning på nivå med dommerne, ikke lot til å ta noen notater under de tiltaltes forklaringer, som varte i mange timer, sier Ketil Lund.

Park-opprøret i 2013

  • Den 28.mai 2013 demonstrerte et femtitalls miljøaktivister mot at Gezi-parken i Istanbul skulle fjernes, og erstattes av en militærkaserne.
  • Protestene utviklet seg til opptøyer, og til større demonstrasjoner mot regjeringen.
  • Demonstrasjonene spredte seg til mange byer i Tyrkia, og i selve Istanbul til Taksim-plassen.
  • Den 31.mai brukte politiet tåregass mot demonstrantene i Istanbul. Mye skadeverk ble utført, og flere mennesker mistet livet.
  • I mars ble det tatt ut tiltalte mot 16 personer, og de er anklaget for forsøk på å styrte regjeringen.
  • EU advarte onsdag Tyrkia om at rettssaken mot de 16 blir fulgt tett.
  • Neste rettsmøte i saken er den 18. og 19.juli.
  • En av de varetektsfengslede, Yiğit Aksakoğlu, ble løslatt denne uken, men reiserestriksjonene for de øvrige tiltalte ble ikke opphevet.
  • Osman Kavala, som allerede har sittet nitten måneder i varetekt, er fortsatt fengslet.

Kilder: Wikipedia, Hurriyetdailynews.com

Han forteller at veldig mange advokater befant seg blant publikum, ikledd advokatkapper.

- De signaliserte med dette at de støttet de tiltalte, sier Lund.

Han mener at det er vanskelig på grunnlag av tiltalen å skjønne at de tiltalte har foretatt seg noe mer enn det som ligger innenfor rammene av ytrings- og organisasjonsfriheten i et demokratisk samfunn.

- Tiltalen må kunne sies å være nokså bisarr sett med våre øyne. For eksempel fremheves det i tiltalen at de to som satt varetektsfengslet; Yiğit Aksakoğlu og Osman Kavala, har hatt nær forbindelse med George Soros, og han er trukket inn i tiltalen som en mann som nærmest i sin alminnelighet sikter mot å styrte regjeringer med illegale midler, sier Lund.

George Soros er en ungarsk-amerikansk milliardær som har støttet anti-korrupsjonsarbeid og liberale politiske saker.

Beskytter sivilsamfunnet

Lund mener det er svært viktig at organisasjoner som IBA og ICJ og andre menneskerettsorganisasjoner internasjonalt og nasjonalt engasjerer seg i rettssaken.

- Det er ingen tvil om at Erdogan og den tyrkiske domstolen er fullstendig klar over hva fremstående NGO'er i en rekke land mener om denne saken. De politiske myndighetene, det vil si Erdogan, har gjennom en serie tiltak, ikke minst masseavskjedigelse og arrestasjon av dommere etter kuppforsøket i 2016, skaffet seg dominerende innflytelse også i domstolene, sier Lund.

Tall fra ICJ viser at 4220 dommere og aktorer ble avskjediget, og av disse ble hele 2250 arrestert.

- Nå har Erdogan lidd nederlag i omvalget i Istanbul, og har uttalt at han vil ta hensyn til dette, hva nå det måtte bety. I hvert fall endte denne rettsomgangen med at Aksakoğlu ble løslatt fra varetekt.

Observasjonen er en meddelelse til den tyrkiske stat om at det internasjonale rettssamfunnet følger saken årvåkent, understreker Lund.

- Under enhver omstendighet er det veldig viktig for de tiltalte og sivilsamfunnet i de landene som er under et slikt totalitært press at det er internasjonale observatører er til stede. ICJ kommer til å følge denne saken videre, sier Lund.

En av de tiltalte studerte i Oslo

En av de tiltalte er Hakan Altinay. Han har tidligere bodd i Norge og har studert ved UiO, og ved Yale universitetet i USA. Han er forfatter, samfunnsdebattant og direktør for European School of Politics i Istanbul, og er med i World Fellow-programmet på Yale.

Hakan Altinay er president for Global Civics Academy, og deler forelesninger om samfunnsspørsmål på YouTube.

To av hans norske venner, Helje Solberg, som er nyhetsdirektør i NRK, og Anne Beate Hovind, var tilstede under rettssaken for å vise sin solidaritet og støtte.

- Hakan har vært en god venn gjennom 35 år. Jeg er her privat, som en venn, for å vise solidaritet og varme til han personlig, og selvfølgelig til de andre tiltalte, sier Helje Solberg til Nettavisen.

- Det oppleves som surrealistisk at en nær venn risikerer livstidsdom, uten å ha gjort noe galt. Som menneskerettighetsorganisasjoner som HRW, Pen og Amnesty International fremholder, er dette en politisk motivert sak, sier Helje Solberg til Nettavisen.

Nettavisen har et lengre intervju med Altinay, der han forteller at han synes tiltalen er skremmende: De tiltalte risikerer livstidsdommer der det i tillegg er plusset på hele tre tusen år.

- Det er fullstendig urettferdig, og surrealistisk, tre tusen år er eldre enn pyramidene. Alt vi gjorde, var å jobbe for det beste for samfunnet, sier Altinay til Nettavisen.

- Politisk Kafka-prosjekt

Også Norsk PEN er svært kritisk til saken mot de 16 tyrkerne, og var tilstede i Tyrkia med sin styreleder, Kjersti Løken Stavrum, og Tyrkia-rådgiver Caroline Stockford.

Kjersti Løken Stavrum observerte rettssaken sammen med Norsk Pens Tyrkia-rådgiver Caroline Stockford.

- Dette virker som et politisk Kafka-prosjekt. De 16 som står tiltalt vet faktisk ikke hva det er de har gjort galt. Det eneste de vet, er at de risikerer nærmere tre tusen år i fengsel hver, og å bli dømt til å betale flere hundre millioner kroner i erstatning, sier styreleder i Pen, Kjersti Løken Stavrum, på en video som Norsk PEN har delt på YouTube.

LES OGSÅ: Tyrkiske advokater mobiliserte for å overvåke valget i Istanbul

Ville se med egne øyne

IBA-topp Mark Ellis ønsket å se rettsforhandlingen med egne øyne, forteller han til Advokatbladet.

Underveis i saken sendte han ut meldinger på Twitter, både om de tiltaltes forklaringer og om sine egne observasjoner i retten.

- Den absurde tiltalen mot de 16 personene viser hvor langt den tyrkiske regjeringen er villig til å gå for å promotere sin egen agenda, og undergraver de fundamentale rettighetene ikke bare i den tyrkiske grunnloven, men i internasjonal rett. Det er viktig at IBA er tilstede med sin executive director, altså meg, for å forsikre seg om at den tyrkiske regjeringen og domstolen forstår at det internasjonale samfunnet er interessert i hva som blir resultatet av denne saken, sier Ellis.

Advokatbladet gjør for ordens skyld oppmerksom på at journalisten som har skrevet denne artikkelen, er bekjent av en av de tiltalte i saken, Hakan Altinay.

LES OGSÅ: Mener Tyrkia ikke lenger kan kalles en reell rettsstat

Powered by Labrador CMS