Nå skal en ny sovevoldtekt behandles av Høyesterett

Denne gangen er det beviskrav og krav til begrunnelse i saker med troverdighetsvurderinger som står sentralt. 

Publisert Sist oppdatert

I februar 2022 ble en 17 år gammel jente med en 19 år gammel gutt hjem fra fest. Hun manglet både jakke og mobiltelefon, og de avtalte at hun kunne overnatte hos han til neste dag. 

Vel fremme ved guttens hjem, la de begge seg til å sove i hans seng fullt påkledt. Senere på natten våknet 17-åringen av at 19-åringen lå oppå henne mens han penetrerte henne med penis. Ifølge egen forklaring ble hun redd, og lot så være å svare på spørsmål fra han om hun var våken. Da de våknet neste dag, var begge nakne. 

19-åringen ble deretter anmeldt for voldtekt. 

Dømt i lagmannsretten

Både tiltalte og fornærmede hadde drukket alkohol, og førstnevnte har forklart at han husker lite fra siste del av kvelden. Da politiet fant bilde av fornærmedes underliv på hans telefon, hadde han ikke noe minne av å ha tatt det. 

De to har også ulike beskrivelser av hendelsesforløpet, og totalt seks vitner er ført i saken. 

Da fornærmede ble undersøkt på overgrepsmottak to dager etter hendelsen, ble det funnet DNA-spor fra tiltalte i hennes undertøy. 

I tingretten ble tiltalte frifunnet for voldtekt og erstatning, men dømt til å betale 25.000 kroner i bot for å ha tatt bilde av fornærmede. 

Påtalemyndigheten anket dommen. Da saken så gikk for lagmannsretten, ble tiltalte dømt til tre år og fire måneder i fengsel. Han ble også dømt til å betale nær 6000 kroner til fornærmede for økonomisk tap, samt 280.000 kroner i oppreisning.

Tillatt fremmet i Høyesterett

Sprikende forklaringer fra tiltalte, gjorde at lagmannsretten la fornærmedes forklaring til grunn. 

«Tiltaltes ulike forklaringer bidrar i liten grad til å opplyse hva som skjedde i det aktuelle tidsrommet, og lagmannsretten finner altså etter en helthetlig bevisvurdering å kunne legge fornærmedes forklaring om dette til grunn som bevist ut over enhver rimelig tvil», skriver lagmannsretten.

Nå har selve straffedommen havnet på Høyesteretts bord, hvor de sentrale spørsmålene knytter seg til beviskrav og troverdighetsvurderinger. 

«Ankeutvalget finner enstemmig at det ikke gis samtykke til ny behandling av erstatningskravene i straffesaken for Høyesterett. Utvalget bemerker imidlertid at dersom anken fører fram, må det også få betydning for avgjørelsen av de sivile kravene», skriver ankeutvalget. 

Dommen fra lagmannsretten kan leses her (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS