Abid Raja og Nadia Ansar ble tildelt æresprisen av Trygve Staff, leder av Oslo krets.Foto: Nina Schmidt
- Vi møter mange unge som ikke tror at de kan gjøre opprør mot foreldrene sine
Nadia Ansar og Abid Raja er tildelt Oslo krets' ærespris. - Tusen takk til advokatstanden og til jusstudiene som lærte meg å bli fri og til å kjempe for frihetstanken.
- Det er ekstra ærefullt at prisen kommer fra standen som jeg selv har tilhørt, og føler at jeg tilhører litt ennå, sa stortingsrepresentant og tidligere advokat Abid Raja (V) da han og hans kone, psykologspesialist Nadia Ansar mottok Oslo krets' ærespris.
- De har ved sine dypt personlige historier bidratt til holdningsendringer og til bedret faktisk rettssikkerhet og styrking av minoriteters rettsvern, sa Trygve Staff, leder i Oslo krets, da han torsdag kveld delte ut Oslo krets' ærespris for 2023.
Annonse
Utdelingen skjedde på kretsens årsmøte, som ble avholdt på Nasjonalmuseet.
- Prisvinnerne har opplevd vold i egen barndom, kvinneundertrykkelse og patriarkalske holdninger, som de har kjempet imot og vunnet over. Åpenheten som de to prisvinnerne har utvist, gjør det enklere for andre å snakke, der det frem til nå har vært tiet. Dette er avgjørende bidrag for faktisk rettssikkerhet, sa Trygve Staff under prisutdelingen.
- Han der må vi få endret
Abid Raja synes det var en stor glede å motta prisen sammen med sin kone.
- Advokatstanden og juristutdanningen var helt nødvendig for at jeg i det hele tatt kunne bli fri. På jusstudiet var jeg ganske konservativ, jeg vil si illiberal, men det var mange jusprofessorer som ikke ga seg, og tenkte at «han der må vi få endret».
- Jeg hadde samtaler med Eivind Smith om blasfemi, og han så alvorlig på meg og sa «guder trenger ikke menneskelig beskyttelse, de må klare seg sjøl», og jeg tenkte «du er gæern», og det tok lang tid før jeg skjønte at han hadde rett.
Raja takket også advokatfirmaene der han hadde traineeopphold - Kvale, Wikborg Rein og Schjødt.
Tidligere prisvinnere
2022: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud
2021: Frode Sulland
2020: Hans Petter Graver
2019: Anine Kierulf
2018: Rett 24/ Kjetil Kolsrud
2017: Forsvarergruppen
2016: Kristian Andenæs
2015: Sverre Kock
2014: Jussbuss
2013: Gatejuristen
2012: Kontoret for fri rettshjelp
2011: Jeppe Normann
2010: Knut Rognlien
2009: Arild Humlen og Jonas W. Myhre
2008: Mette Y. Larsen og Christopher Hansteen
- De hjalp meg å forstå at jeg kunne bli akseptert i Norge, på tross av min hudfarge og bakgrunn. Jeg hadde senere flaks og havnet i advokatfirmaet som den gang het Hestenes og Dramer. Den lærdommen jeg fikk der - å kjempe for enkeltpersoner og deres rettigheter - har jeg tatt med meg videre i yrkeslivet og inn i politikken, sa Raja.
Advokatfirmaet Hestenes og Dramer heter i dag Sulland.
- Vil bane vei for de unge
I 2021 utga Raja boken Min skyld, der han forteller om en brutal oppvekst med en medfødt, smertefull medisinsk tilstand som han ikke fikk korrekt behandling for, og om vold og mobbing fra sin egen far, og om kampen for kjærligheten til kona.
Nadia Ansar er psykologspesialist, PhD og barneansvarlig ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Oslo.
Hun ga i fjor ut boken Min skam - en historie om forventninger og løsrivelse.
Målet med parets bøker er å bane vei for yngre mennesker, og vise dem at foreldrene ikke eier dem, og at det kommer til å gå bra hvis de velger sin egen vei, fortalte han.
- Vi reiser rundt og holder foredrag på skoler og sier til de unge at de kan velge sin egen bekledning, sin utdanning, sin livsstil og sin partner. Vi måtte kjempe i fem år, veldig mange gir opp. Vi møter mange unge som ikke tror at de kan gjøre opprør mot foreldrene sine. Dette er et viktig arbeid for oss, og denne æresbevisning er en sterk motor og motivasjon. Tusen hjertelig takk, og takk for alt dere har lært meg, sa Raja.
- Skam er ødeleggende
Nadia Ansar synes også det var en stor ære å motta prisen.
- Tidligere i dag fortalte jeg vår sønn at vi skulle hit for å motta en pris. Men du er jo ikke advokat, sa han. Men desto større er det for meg å stå her i dag, sa Ansar.
Hun sa at hun med å skrive bok ønsket å vise hvor ødeleggende skam kan være, og hvordan sosial kontroll i patriarkalske miljøer gjør kvinner og barn, men også menn sårbare for vold og undertrykkelse.
- Jeg ville fortelle om veien vi har gått, og vise retning til andre som opplever vold, overgrep og frihetskrenkelser. Vi snakker med unge på videregående skoler og gjør et viktig arbeid for at alle i samfunnet skal kunne føle seg frie til å bestemme over eget liv, over hvem de vil ha som ektefelle eller partner, og hvilket liv de ønsker å leve, sa Ansar.
Fire nye inn i styret
På årsmøtet ble det også avholdt valg, både til kretsstyret, styret i Yngre Advokater Oslo krets, og til representantskapet.
Trygve Staff ble gjenvalgt som leder, og fire nye medlemmer kom inn i styret, to som styremedlemmer, og to som vara.
Mohsin Ramani, partner i DLA Piper og Elise Johnsen Kirkhus i DNB er nye styremedlemmer, mens Jørgen Bull fra Ræder Bing, Morten Bjønness fra Brodtkorb, Bjønnes og Steen og Avesta Gåskjønli fra Intrum er nye varamedlemmer.
Styret består i tillegg av Caterina Håland Gaeta (SANDS), som er nestleder.
Styremedlemmene Rune Opdahl (Wiersholm), Trond Audun Jacobsen (HELP) og Tom Sørum (Ness Lundin) ble løst fra sine verv, etter å ha sittet maks-perioden på fire år.
Varamedlem Heidi Jorkjend (Thommessen), som har vært fungerende styremedlem siden i fjor høst, ble valgt til styremedlem. Også varamedlem Hilde-Marie Martinsen (NHO) rykket opp til fast styremedlem.
To nye inn i YA-styret
Også i Yngre Advokater Oslo krets ble det avholdt valg. Leder Liv Minde (Deloitte) var ikke på valg. Nye styremedlemmer er Astrid Rød (Legal24) og Sara Lamøy Engberg (Bull).
Styret består i tillegg av nestleder Lisa Viggen Eian (Elden), Hege Moljord (Langseth), Omar Tashakori (Legalis), Henriette Cecilie Breilid (Deloitte) og Matias Baugerud (Aurlien Vordahl & Co).
Lars Arnesen trer ut av styret etter å ha sittet i fire år. Magnus Hagem har byttet jobb, og trer også ut av styret.
Representantskapet
Disse advokatene ble valgt som representanter til Representantskapet, som er Advokatforeningens øverste organ:
Trygve Staff, Marte Svarstad Brodtkorb, Kaare Magnus Risung, Nora Hallén, Gitte Marie Lundh Bjurling, Kåre Idar Moljord, Aishah Ahmed, Bendik Falch-Koslung, Frode Sulland, Jan Backer, Lars Berge Andersen, Magnus Brekke Svanberg, Susanne Munch Thore, Anette Mellbye, Toms Sørum og Kristian Gjendemsjøe.
Varamedlemmer er Lisa Eian, Audun Lillestølen og Kristin Nyhus Halvorsen.
Paneldebatt om aksjehandel
Det ble også arrangert en paneldebatt med tittelen Advokater og aksjehandel - uavhengighet og tillit.
I panelet satt Morten Kinander, instituttleder ved Institutt for rettsvitenskap på BI, Jeppe Normann, advokat og partner i Normann & Bjørnsen, Per Høiby, administrerende direktør i First House, og Merete Nygaard, daglig leder i Lexolve.
Debatten ble moderert av den tidligere NRK-programlederen Ole Torp.