Årsmøte Oslo krets

Ærespris til displinærgeneral Kåre I. Moljord

Den mangeårige lederen av Advokatforeningens disiplinærutvalg ble tildelt Oslo krets' ærespris på årsmøtet i Nasjonalmuseet. Der var det også debatt om presset på advokatrollen - både ute og her hjemme.

Kåre I. Moljord, eller Kim som de fleste kjenner ham som, fikk æresprisen for sin innsats for advokatetikken gjennom mange år. Her med kretsleder Trygve Staff.
Publisert Sist oppdatert

- Mens vi i fjor så utenfor våre egne rekker da prisen ble tildelt, så har vi i år gått inn til kjernen hos oss selv, og funnet en særdeles verdig kandidat til æresprisen, sa kretsleder Trygve Staff.

I prisens statuetter heter det at prisen skal gå til den eller de som spesielt har arbeidet for å øke advokatstandens anseelse. 

Tidligere prisvinnere

  • 2023: Nadia Ansar og Abid Raja
  • 2022: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud
  • 2021: Frode Sulland
  • 2020: Hans Petter Graver
  • 2019: Anine Kierulf
  • 2018: Rett 24/ Kjetil Kolsrud
  • 2017: Forsvarergruppen
  • 2016: Kristian Andenæs
  • 2015: Sverre Kock
  • 2014: Jussbuss
  • 2013: Gatejuristen
  • 2012: Kontoret for fri rettshjelp
  • 2011: Jeppe Normann
  • 2010: Knut Rognlien
  • 2009: Arild Humlen og Jonas W. Myhre
  • 2008: Mette Y. Larsen og Christopher Hansteen

- Kåre I. Moljord har gjort en ekstraordinær innsats i dette øyemed, og er en svært kvalifisert og verdig mottager. Han har vært helt sentral i disiplinærsystemet, og håndtert det som kan være ganske kompliserte spørsmål, sa Staff.

- Glad for muligheten til å påvirke etikken

Moljord var overrasket og glad for å ha fått prisen.

- Tusen takk til Oslo krets! Mitt først verv i disiplinærsystemet var som leder av underutvalg 3 her i Oslo. Der var det ikke lett å få enstemmige avgjørelser, og vet der hvorfor? Det var fordi de to andre i utvalget var Arild Humlen og Mette Yvonne Larsen, spøkte Moljord.

Og la til at de tre fattet mange gode avgjørelser, og hadde det gøy sammen.

Moljord har tidligere sittet i Advokatforeningens lovutvalg for selskapsrett, vært medlem i kretsstyret og har plass i representantskapet.

- Jeg er glad for at jeg har fått mulighet til å påvirke advokatetikken, sa han.

- Uavhengighet sentralt

Nettopp advokaters uavhengighet og integritet er svært viktig akkurat nå, påpekte Moljord.

- Vi leser med skrekk om det som skjer i USA, der advokatfirmaer dukker under for press. Uavhengigheten er en viktig del av advokatetikken, sa han.

Advokatforeningens disiplinærutvalg nedlagt

Advokatforeningen hadde frem til 2023 sju regionale disiplinærutvalg og flere underutvalg. Moljord var leder for samtlige. 

Advokat Arild Humlen deltok på Oslo krets årsmøte for siste gang. Han har nå fylt 70, og skal i fortsettelsen kun jobbe internasjonalt, forteller han. Sammen med Jonas Myhre fikk Humlen i 2009 æresprisen for sitt arbeid med asyl- og prosedyreprosjektet, et prosjekt som ga fri sakførsel til utlendinger og asylsøkere som ønsket å prøve lovligheten av UNEs vedtak. 1755 vedtak var gjennomgått, og 71 saker henvist til rettslig prøving da prosjektet be avsluttet i 2013. Prosedyregruppen fikk medhold eller omgjøring av UNEs vedtak i cirka sytti prosent av sakene. Humlen har fått flere priser for sitt arbeid for asylsøkere og barn.

Utvalgene ble lagt ned som en forberedelse til ikrafttredelsen av advokatloven, som stipulerer at alle disiplinærklager skal behandles av Advokatnemnda som eneste instans.

Til Advokatbladet sier Moljord at nedleggelsen gir en risiko for at advokatetikken på lokalt og regionalt plan ikke blir skjøvet fremover på samme måte som før.

- Tidligere var det cirka åtti advokater i disiplinærutvalgene som utviklet, forankret og underviste i advokatetikk lokalt. Da disiplinærutvalgene ble nedlagt, falt den funksjonen bort. Det er en uheldig utvikling, sier han.

Han mener at det blir interessant å følge med på om den nye Advokatnemnda endrer retningen innenfor advokatetikken.

Oppnevnt til å lede ny nemnd

Moljord arbeider i Advokatfirmaet Henriksen & Co. i Oslo, og er spesialisert innenfor erstatning- og forsikringsrett, med hovedvekt på profesjonsansvar.

Fredag ble han oppnevnt av Finansdepartementet som leder av den nye Finanstilsynsklagenemnda, som behandler klager på vedtak truffet av Finanstilsynet innen hele Finanstilsynets ansvarsområde.

- Jeg har de siste årene vært leder av Klagenemnden for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker. Den nemnden opphører den første april, og klagesakene innen dette tilsynsområdet skal fremover avgjøres av den nye Finanstilsynsklagenemnden, forteller Moljord.

Mener Advokatforeningen bør bygge opp styrke

På programmet stod også en debatt om advokatens rolle når menneskerettighetene og rettsstaten er under press.

Debatten ble ledet av Minerva-redaktør og økonomisk historiker Nils August Andresen. 

I panelet satt medlem i Stortingets justiskomité, Ingvild W. Thorsvik (V), tidligere advokat og nå fagredaktør i NIM, Vidar Strømme, samt statsviter og seniorrådgiver i Amnesty, Ane Tusvik Bonde.

Strømme mener at Advokatforeningen systematisk bør bygge opp styrke for å kunne stå bedre rustet mot et mulig press mot rettsstatlige verdier og advokatprofesjonen, slik man nå ser skjer i USA, og i Russland, Tyrkia og Polen og andre steder.

Vidar Strømme, Ane Tusvik Bonde, Ingvild W. Thorsvik og ordstyrer Nils August Andresen.

- Man kan for eksempel lage en «task force», en nødtelefon, og et eget nettverk. Det er viktig å tenke langsiktig, sa Strømme.

- Har undervurdert advokaters rolle

Stortingsrepresentant Ingvild W. Thorsvik mener at det alltid vil være et press mot rettsstaten fra noen som har lyst på makt på bekostning av andres rettigheter.

- Jeg tror vi generelt har undervurdert den viktige rollen advokater har. Vi snakker ofte om uavhengige domstoler, men vi er helt avhengig av å ha advokater som løfter sakene til domstolene. Jeg synes at man ofte glemmer advokatene litt i det store bildet, sa hun.

Som kjent har Europarådets ministerkomité vedtatt verdens første advokatkonvensjon. Advokatforeningen har oppfordret regjeringen til å signere og ratifisere konvensjonen i en seremoni i Luxembourg den 13. mai.

Konvensjonen forplikter statene blant annet til å respektere advokaters uavhengighet og taushetsplikt, gi advokater umiddelbar tilgang til frihetsberøvede klienter, gi advokater tilgang til relevante dokumenter som besittes av myndighetene og beskytte advokater mot ulovlige handlinger.

- Jeg mener at Norge må være ett av landene som ratifisere konvensjonen. Da kan vi være med å sørge for at andre land gjør det samme, sa Thorsvik.

Sjokkert over angrepene mot advokatfirmaer i USA

Panelet snakket også om Paul Weiss-saken; advokatfirmaet som kritiseres for å ha gjort knefall for Donald Trump.

Etter at Trump hadde utstedt en presidentordre mot firmaet som tok sikte på å skremme vekk klienter og blokkere firmaets muligheter til å påta seg oppdrag for det offentlige, inngikk styrelederen i advokatselskapet en avtale med Trump- administrasjonen som førte til at presidentordren ble trukket tilbake.

Avtalen innebærer at selskapet i løpet av Trumps presidentperiode skal bidra med pro bono arbeid til en verdi av førti millioner dollar «til formål presidenten har kjempet for», blant annet et prosjekt for å bekjempe antisemittisme.

Ifølge Trump har selskapet også gått med på ikke å følge prinsipper om mangfold, likestilling og inkludering i sin ansettelsespolitikk.

- Man blir jo sjokkert. Weiss-historien viser jo også farene og svakhetene ved å tjene penger, rett og slett. Jeg tror at advokatfirmaet ble presset til å inngå avtalen med Trump av hensyn til sine ansatte. Det er jo lett å tenke idealistisk, men så kommer virkeligheten og gnisser imot, sa Strømme.

- Målet er nedkjøling

Thorsvik tror at presidentordren ville ha blitt underkjent, om advokatfirmaet Paul Weiss hadde forfulgt saken rettslig.

- Noe av målet med Trumps presidentordre er at den skal ha en nedkjølende effekt på andre advokater og advokatfirmaer. Han har jo ikke mer makt enn den man gir ham. Andre institusjoner ville satt en stopper, sa hun.

Vi i Norge kan ikke være naive og tenke at vårt system skal kunne stå imot alt, fortsatte hun.

- Også i Norge risikerer vi å kaste verdier på båten

- I et norsk perspektiv er det ganske mye «koko» som skjer for tiden, sa Thorsvik.

- Stortinget har innført nye hjemler for PST og utvidet PSTs mulighet til å drive med tilrettelagt innhenting av data. Og Stortinget har vedtatt at det skal innføres visitasjonssoner. Noe av dette går på bekostning av våre rettigheter, uten at det er gjort konkrete vurderinger først, sa hun.

Norsk-iranske Delara stod for underholdningen.

- Departementet lager lovproposisjoner og nevner menneskerettighetene, men fortar ikke en ordentlig vurdering der de veier de ulike hensynene opp mot hverandre, slik de plikter, sa Thorsvik.

- Vi risikerer å kaste på båten de verdiene vi søker å beskytte, fremholdt hun.

Ane Tusvik Bonde i Amnesty pekte på viktigheten av Den europeiske menneskerettsdomstolen.

- Når man har et rettssystem som ikke fungerer, så er det helt avgjørende at du kan klage saken din til EMD for å føle at du har en mulighet til å få rettferd. Men det er millioner av mennesker som ikke har denne muligheten, sa Bonde.

Siste år med Trygve Staff som leder

På årsmøtet ble det også avholdt valg. Valgkomiteen, ledet av SANDS-advokat Lars Berge Andersen, innstilte samtlige styremedlemmer til gjenvalg, ettersom det kom uvanlig mange nye inn i styret i fjor.

Til neste år skal det gjøres flere nyvalg, og da skal det også velges ny leder etter Trygve Staff.

Her er noen av styre- og vararepresentantene i Oslo krets. Fra v. Avesta Gåskjønli, Heidi Jorkjend, Morten-Johann Bjønness, Hilde-Marie Martinsen og Trygve Staff.

Styret består foruten Staff av nestleder Caterina Håland Gaeta (SANDS), Heidi Jorkjend (Thommessen), Hilde-Marie Martinsen (NHO), Elise Johnsen Kirkhus (DNB) og Mohsin Ramani (DLA Piper).

Varamedlemmer er Jørgen Bull (Ræder Bing), Morten-Johann Bjønness (Brodtkorb, Bjønness og Steen) og Avesta Gåskjønli (Littler Norge). 

Ny leder i Yngre Advokater

Ny leder i Yngre advokater Oslo er Astrid Rød. Hun er advokatfullmektig i Legal24. Før hun startet der, var hun med på å bygge opp rettshjelpstiltaket Rettssenteret.

Det nyvalgte styret i Yngre Advokater Oslo, her representert ved fra v. Rida Arshah, Matias Baugerud (nestleder), Astrid Rød, Manal Himmich, Hege Moljord, Jonas B. Tallerud og Omar Tashakori.

På grunn av stor aktivitet i styret og kommende permisjoner, foreslo valgkomiteen å velge et nytt tilleggsmedlem.

Disse utgjør nå det nye styret i YA Oslo: Astrid Rød (leder), Matias Baugerud (nestleder, Aurlien Vordahl & Co), Hege Moljord (Langseth Advokatfirma), Omar Tashakori (Advokatfirmaet Tashakori), Sara Lamøy Engberg (Bull), Mannal Himmich (ny, Legalis), Jonas B. Tallerud (ny, Thommessen), Rida Arshah (ny, Huseierne) og Saqib-Razo Razaq (ny, Elden).

Delara på scenen

Etter paneldebatten ble det servert en musikalsk godbit. I år ved Delara, kjent for blant annet låta «Paper Paper». Hun fikk en spellemannspris i 2023 for sitt første album Shahrazad.  

Representantskapet

Oslo krets hadde ved årsskiftet 6188 aktive medlemmer, hvilket tilsier at kretsen skal ha 16 representanter i representantskapet. 

Disse er valgt til å representere Oslo krets i representantskapet i tillegg til kretsleder Trygve Staff:

Nora Hallèn (Hovedorganisasjonen KA), Bendik Falch-Koslung (Mette Yvonne Larsen & CO), Frode Sulland (Sulland), Anette Mellbye (Bull), Jan L. Backer (Wikborg Rein), Magnus Brekke Svanberg (Dietrichson). Kåre Idar Moljord (Advokatfirmaet Henriksen & Co.), Lars Berge Andersen (SANDS), Marte Svarstad Brodtkorb (Brodtkorb, Bjønness & Steen), Tom Sørum (Ness Lundin). Gitte Lundh (Advokatfirmaet SGB), Aishah Ahmed (Advokatdirekte), Jon Wessel Aas (Ny, Glittertind), Liv Minde (Ny, Deloitte), Audun Lillestølen (Ny fast representant, Langseth), Rune Opdahl (Ny, Wiersholm).

Valgkomiteen består av Lars Berge Andersen (leder), Tom Sørum, Gitte Lundh og Rune Opdahl.

Powered by Labrador CMS