Mann tiltalt for uriktig forklaring i Hagen-saken og tretten andre straffesaker
Den tidligere ansatte i Statens vegvesen skal ha manipulert fartsdata og forklart seg uriktig om kjøredata etter tolv trafikkulykker og i to profilerte drapssaker. Mandag starter saken i Oslo tingrett.
Dette skal ha skjedd i forbindelse med at mannen i 50-årene bisto politiet i etterforskningen av de aktuelle sakene, hvor han etter tiltalen skal ha forklart seg uriktig om kjøredata og fartsdata både overfor politiet og domstolene. Også mannens egne kollegaer i vegvesenet skal ha blitt lurt.
Annonse
Av de fjorten forholdene som tiltalen bygger på, er det tolv trafikkulykker og to drapssaker. Tre av trafikkulykkene skal ha fått dødelig utfall.
Ifølge mannens forsvarere, Anne-Marie Bjørnås Gulichsen og Kim Ellertsen, erkjenner han ikke straffskyld.
Oppga fiktiv kjørelengde for Tom Hagens bil
Den første av de to drapssakene som mannen har vært engasjert i, omtales som Jemtland-saken, og dreier seg om drapet på Janne Jemtland tilbake i 2017.
Mannen hadde bistått politiets etterforskning blant annet ved å sikre tekniske data fra tre biler, men skal ifølge tiltalen ha manipulert informasjonen som han senere også vitnet om i retten.
Han hadde nemlig levert syv rapporter til politiet hvor han oppga det som skal ha vært fiktive kjørelengder for de tre bilene.
Året etter bisto han politiet i etterforskningen av Hagen-saken og frihetsberøvelsen av Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog. Hans oppdrag hadde vært å kartlegge hvor langt Tom Hagens Citroën Picasso hadde kjørt på nærmere angitte datoer.
I stedet for å opplyse om at tilbakelagt kjørelengde for Hagens bil ikke hadde vært mulig å avlese, skal mannen ha rapportert om en fiktiv kjørelengde på 89 kilometer på dagen for forsvinningen.
Heller ikke i de tolv trafikksakene skal mannen ha greid å hente ut de tekniske data som politiet forespurte, og skal i stedet ha manipulert hastigheten som bilene hadde i sekundene før ulykkene inntraff.
For dette møter han altså i Oslo tingrett mandag 27. mai, og frem til siste rettsdag 19. juni.
Feilaktige domfellelser
Da tiltalen mot den vegvesen-ansatte mannen først ble kjent i fjor høst, oppsto det spørsmål om hvorvidt hans uriktige forklaringer kunne ha ledet til feilaktige domfellelser.
I oktober kunne TV2 fortelle at fem personer hadde fått forelegg i hver sine trafikksaker, og at alle disse hadde blitt opphevet og henlagt på bevisets stilling i ettertid.
Dette skjedde som følge av at Riksadvokaten i 2020 ba alle landets politidistrikt om å gjennomgå 93 straffesaker etter trafikkulykker, etter mistanke om at manipulert informasjon var blitt brukt i bevisføringen.
I tillegg omtalte TV2 at én tingrettsdom fra 2019, hvor en mann ble dømt til tjue dagers ubetinget fengsel for en trafikkovertredelse, skal ha blitt opphevet på samme grunnlag som de fem foreleggene.