Publisert TOIN-2024-81901

Gjorde politibetjent 100 prosent sykmeldt – dømt til fengsel i 24 dager

- Min klient står fremdeles fast på at han ikke har gjort noe fysisk mot politibetjenten, sier mannens forsvarer.

Publisert Sist oppdatert

I april i år fikk politiet melding om at det muligens ble omsatt narkotika på Maxi Storsenter på Hamar. To politibetjenter var i nærheten og kjørte til stedet i uniformert politibil og tjenesteuniform.

Omkring hundre meter bortenfor Maxi påtraff politibetjentene to personer som svarte til signalementet; den domfelte og en venn. En av politibetjentene ba de to legitimere seg, men identiteten kunne ikke bringes på det rene. Det ble derfor besluttet at de to skulle innbringes til politistasjonen for identitetskontroll. Politiet fant det også nødvendig å påsette håndjern.

Påsetting av håndjern falt ikke i god jord hos den ene av de to mennene. I det den ene politibetjenten hadde festet håndjern på 29-åringens høyre hånd, forsøkte han å komme seg unna. Politibetjenten holdt igjen den delen av håndjernet som ikke var festet, og det ble en dragkamp de to imellom.

Under dragkampen skal den domfelte ha slått og dyttet politibetjenten, og angivelig ha truffet henne i halsen og overkroppen med hånden. Etter noe tid, omtrent ett minutt, kom domfelte seg løs, og løp fra stedet.

Overga seg etter fem minutter

Politibetjenten løp etter, men måtte avbryte forfølgelsen i det den andre politibetjenten trengte hjelp med håndteringen av kameraten. Men domfelte ombestemte seg. Etter omtrent fem minutter på rømmen, tok han selv kontakt med politiet og overga seg.

- Min klient er lei seg for at han reagerte med panikk og løp da det ble satt håndjern på ham, sier mannens forsvarer, Frode Aabak i Advokatfirmaet Dahl. 

Etter opptrinnet oppsøkte den ene politibetjenten legevakten. Der ble det konstatert et lite sår ved tommelen og smerter i to fingre. Politibetjenten hadde også smerter i øvre del av ryggen og var øm i overarmen. Det ble senere slått fast at hun hadde blitt påført brist i ribbeinet. Hun ble derfor sykmeldt i omtrent tre uker, og var ikke tilbake i jobb før etter ferien.

- Har ikke gjort noe fysisk

29-åringen ble tiltalt for å ha utøvd vold mot offentlig tjenesteperson, jf. straffeloven § 155. Hovedforhandling ble holdt i august. Mannen møtte, men erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen.

I retten forklarte domfelte at han og kameraten ble stoppet, men at de ikke fikk noen god forklaring på hvorfor de skulle påsettes håndjern. Han fikk da panikk, og det var årsaken til at han forsøkte å komme seg unna politibetjenten. Han forklarte videre at det oppsto en dragkamp, at han var stresset og at alt gikk veldig fort. Men han benektet at han hadde slått politibetjenten. 

- Min klient står fremdeles fast på at han ikke har gjort noe fysisk mot politibetjenten, sier Aabak.

Sakens parter og dommere

Påtalemyndigheten (politifullmektig Hilde Farstad Strømmen) mot A (advokat Frode Aabak). Tingrettsdommer Terje Lundby Michaelsen

Aktor la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til fengsel i 24 dager med fradrag av to dager for utholdt varetekt. Forsvarer la ned påstand om frifinnelse.

Ingen planer om å anke

Tingretten mente tiltaltes forklaring om at han ikke slo, med trygghet kunne ses bort fra. Det ble lagt til grunn at 29-åringen hadde utøvet vold i straffeloven § 155s forstand. Volden ble videre utøvet for å hindre innbringelse for identitetskontroll med viten og vilje. De objektive og subjektive vilkårene for straff var ifølge tingretten oppfylt, og tiltalte ble domfelt i samsvar med tiltalebeslutningen.

29-åringen, som for tiden er uten arbeid, ble også enstemmig idømt saksomkostninger med 3000 kroner. Ifølge forsvareren er det ingen planer om å anke dommen.

Powered by Labrador CMS