Jannike Holtedahl, Sebastian Bolz Ebrahimian, Herman Ravndal, Håvard Paulsen og Thomas G. Michelet.

Selmer hjelper mennesker med psykiske utfordringer ut i arbeidslivet

– Som samfunnsaktør skal vi naturligvis bidra til omgivelsene, mener partner Thomas G. Michelet.

Publisert

Da Sebastian Bolz Ebrahimian (29) var i tenårene, begynte han å få psykiske utfordringer. Særlig tvangshandlinger og sterke bekymringer preget hverdagen, og trivielle ting, som å rekke skolen i tide, ble vanskelig. Da han mistet faren sin som 19-åring, ble det verre.

Årene som fulgte var preget av utredninger, utallige psykologtimer og innleggelser. Han startet på studier, men fullførte ikke. Arbeidserfaring ble det lite av.

– Jeg levde et veldig begrenset liv. Jeg var deprimert og paranoid. Jeg isolerte meg mye og slet med kommunikasjon, forteller han.

Dette til tross utviklet han en solid IT-kompetanse mer eller mindre på egenhånd. Hadde han ikke noe bedre å finne på, kunne han sette opp det samme datasystemet om igjen og om igjen. I dag er han 29 år og fast ansatt i IT-avdelingen til Selmer.

Arbeidsfellesskapet

For å svare på hvordan han havnet der, må man skru tiden over tjue år tilbake. Da var Thomas G. Michelet, partner i Selmer, med på å stifte det første Fontenehuset i Oslo. I noen år var han styreleder før han gikk inn i styret til paraplyorganisasjonen Fontenehus Norge.

Fontenehuset tilbyr hjelp til mennesker med psykiske utfordringer som sliter med å delta aktivt i samfunnet, eksempelvis gjennom studier eller arbeid. Organisasjonen omtaler seg selv som et «frivillig arbeidsfellesskap», og i dag finnes det 22 Fontenehus spredt rundt i landet.

Et av tilbudene er såkalt overgangsarbeid, hvor medlemmer kan få arbeidserfaring gjennom lønnet arbeidsutprøving i ulike virksomheter. Det er her Selmer kommer inn.

– For flere år siden prøvde vi ut overgangsarbeid i Selmer i samarbeid med Fontenehuset Oslo Øst. Erfaringene var gode. I 2022 gikk vi et skritt videre og fikk på plass en ny og varig avtale med det samme Fontenehuset, forteller Michelet.

På nyåret 2023 kom Sebastian inn som første kandidat. I tillegg til å tilby overgangsarbeid, bistår Selmer også Fontenehus Norge pro bono med inntil to hundre timer juridisk bistand i året.

– Det siste året har vår juridiske bistand vært knyttet til blant annet spørsmål om arbeidsrett, videreutvikling av GDPR-rutiner og momskompensasjon. Pro bono-arbeidet for Fontenehus Norge involverer mange advokater hos oss, som nettopp gjør samarbeidet relevant for hele organisasjonen. Avtalen om overgangsarbeid med Fontenehuset Oslo Øst involverer i tillegg mange i forretningsstøtte, fortsetter Michelet.

– Skal ikke være et skinn av god moral

Ordningen for overgangsarbeid etableres ved at det inngås en kontrakt mellom et Fontenehus, en arbeidsgiver og en arbeidstaker.

– Det er et veldig konkret verktøy for arbeidsutprøving, forteller Håvard Paulsen, kommunikasjonsansvarlig i Fontenehus Norge.

– Fontenehuset bistår både kandidaten og arbeidsgiveren for å få til en arbeidsutprøving for en gitt periode. Oppgavene skal være av en slik art at det er enkelt og greit å få opplæring, stillingen skal ikke være større enn femti prosent, kandidaten skal få lønn og når vedkommende er ferdig, skal en ny kunne komme inn. Rosinen i pølsa er at vi tilbyr vikargaranti hvor noen fra Fontenehuset, enten en ansatt eller et medlem, stepper inn ved fravær, sier han.

– Selmer skjønner verdien av overgangsarbeid, ikke bare for kandidaten som kommer, men også for sin egen bedrift. Vi er opptatt av at det ikke skal være et skinn av god moral. Det skal være gjennomført skikkelig, slik at det tjener både kandidaten og bedriften, fortsetter Paulsen.

I tillegg til advokatfirmaet Elden, er Selmer det eneste advokatfirmaet Fontenehuset samarbeider med.

I dag er Sebastian fast ansatt i Selmers IT-avdeling.

– En solid start på arbeidslivet

At Sebastians periode med overgangsarbeid resulterte i fast stilling er en trivelig bonus, mer enn selve målet med overgangsarbeidsordningen. Hensikten er først å fremst å skape gode opplevelser fra arbeidslivet – både for arbeidstaker og arbeidsgiver.

– Sebastian kom inn med tung kompetanse og kunne gå inn i ganske spesialiserte IT-oppgaver med en gang. Dermed gikk vi litt utenfor den klassiske modellen for overgangsarbeid og tilbød ham oppgaver som var tilpasset hans kompetanse. Han ble fulgt opp av en fadder, i tillegg til at vi som virksomhet fikk veiledning fra Fontenehuset på det praktiske rundt arbeidshverdagen, sier Selmers HR-sjef Helene Cowman.

– Den tette oppfølgingen har vært litt av nøkkelen til suksessen. Nå har vi fått inn en ny kandidat, som har andre oppgaver og som i større grad følger standardmodellen. Det fungerer også veldig bra.

I dag arbeider Sebastian med support knyttet til hele Selmers IT-system. Det vil si alt fra oppsett av mobiltelefoner til data-krøll og møteromsteknologi.

– Det har vært en god opplevelse å komme inn her. Det føles som en solid start på arbeidslivet, forteller han.

– Etter mye nøling oppsøkte jeg Fontenehuset på sensommeren 2021. Det har vært mange gode hjelpere og mange gode stunder. Hadde det ikke vært for Fontenehuset, tror jeg ikke at jeg hadde jobbet nå.

Dette er Fontenehus

    • Et lavterskeltilbud til mennesker som har eller har hatt psykiske utfordringer, og som derfor sliter med å komme ut i studie-, arbeids- og samfunnsliv. 
  • Alle landets 22 fontenehus er selvstyrte, men drives etter 37 faste prinsipper. 
  • Åpent for alle. Medlemmene bestemmer selv hvordan og hvor mye de ønsker å bidra. Det er medlemmene og medarbeiderne som i fellesskap drifter.

Vinn / vinn

Partner Thomas G. Michelet mener at Selmer, som et av landets største advokatfirmaer, må ta sin del av samfunnsansvaret.

– Vi gjør ikke dette for å «skinne». Samarbeidet er en måte å sette Selmers verdier ut i praksis på. Som samfunnsaktør skal vi naturligvis bidra til omgivelsene. Gjennom dette samarbeidet får vi også masse tilbake. Å ha fått inn Sebastian som kollega bringer noe positivt til alle i Selmer, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet oppfyller rundt tjue prosent av den voksne befolkningen kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år. Vanligst er angst, depresjoner og lidelser utløst av rus.

– Det er altfor mange som sliter med psykiske utfordringer i Norge. Dette er mennesker med mange ressurser. Det som er veldig fint med samarbeidet med Fontenehuset Norge og Fontenehuset Oslo Øst, er at det involverer hele Selmer som organisasjon, både gjennom kandidatene som er hos oss og gjennom pro bono-samarbeidet. Alle i Selmer har derfor et aktivt forhold til dette, fortsetter Michelet.

– Det påvirker arbeidsmiljøet positivt og vi lærer veldig mye, også om oss selv. Psykiske lidelser kan komme i alle livets faser og man får respekt for at alt kan skje. Fontenehuset har alle typer mennesker som medlemmer og er en stor ressurs-pool. Sebastian er et glimrende eksempel på nettopp det.

Powered by Labrador CMS