- Jeg har alltid hatt lyst til å komme meg ut. Utferdstrangen var også grunnen til at jeg byttet advokatfirma. Jeg ville til utlandet, og da var det naturlig å gå fra Thommessen til Wikborg Rein, sier Siri Wennevik.
Hun er managing partner ved Wikborg Reins Singapore-kontor, og har jobbet hele dagen. Klokken er elleve om kvelden i Singapore, men Wennevik høres uforskammet opplagt ut.
Annonse
Hun har nettopp sagt på erketrøndersk at hun ikke vil skryte på seg å ha et favorittidsskrift som Tidsskrift for Rettsvitenskap eller noe sånt. Deretter lo hun så det spraket i telefonrøret. Nå forteller shipping-advokaten om hvorfor hun sluttet i advokatfirmaet Thommesen og begynte ved Wikborg Reins Singapore-kontor.
- Jeg tok initiativ selv. Overganger mellom de fire store advokatfirmaene skjer ikke så ofte, og det er litt rart å gå fra et stort firma til et annet. Man er jo lojal mot firmaet man jobber i.
Wennevik hadde vært i Thommesen siden 2004. Hun trivdes godt i firmaet, og hadde nok blitt der om hun ikke hadde fått så innmari lyst til å reise ut.
Advokaten tok kontakt med Wikborg Rein, som har flere kontorer i Asia. Hun husker de nervøse timene for omtrent tre år siden godt, ettermiddagen hun satt hjemme og ventet på svar fra partnermøtet i Wikborg Rein. Hun hadde ryddet ettermiddagen i kalenderen – ingen planer, ingen forstyrrelser. Hun satt bare og ventet på telefonen som kunne snu hele livet opp ned.
- Situasjonen var litt nervepirrende! Man vet jo aldri helt sikkert før jobben er i boks.
Men Wikborg Rein ville ha henne.
- Jeg ble veldig glad. Jeg ville jo dit og til Singapore! Samtidig føltes det veldig rart, en stor omveltning.
Wennevik har ikke angret på at hun flyttet.
- Å si til min søster at jeg skulle flytte var verst. Vi er bare oss to, har ingen foreldre lenger. Men det gikk greit etter hvert.
Wennevik er født og oppvokst i bygda Rørvik, det nordligste Hurtigrute-stoppet i Trøndelag. I 1988 flyttet hun til Oslo og begynte på videregående. Da hun skulle begynne å studere stod valget mellom juss og medisin, men hun tålte ikke synet av blod.
- Jeg gjennomførte studiet, men hadde aldri noe brennende ønske om å bli advokat.
Hun var en ganske god håndballspiller, og spilte strek for både Bækkelaget og Nordstrand i førstedivisjon, men hadde ikke planer om å spille håndball på heltid.
- Nei, jeg innså mine begrensninger og ga meg i tide etter de første årene på jussen.
Wennevik inntok forretningsjussens elitedivisjon i stedet.
Sommeren 2007 ble hun partner i Thommessen, bare 36 år gammel.
- Å bli partner var litt skremmende, samtidig var partnerskapet noe jeg hadde jobbet mot. Det var deilig å få det på plass. Men opptakstiden var stressende.
- Visste du hva du skulle gjøre for å bli partner?
- Eh.
Wennevik ler.
- Man må finne et område man synes er spennende og liker å jobbe med, også må det legges ned en del timer. Når man er i partnerklar alder får man veiledning internt. Kolleger følger opp partnermodne kandidater. Man må jobbe for å opparbeide seg klientkontakter slik at man kan generere oppdrag. Og ha en faglig solid plattform.
Wennevik jobber i hovedsak med finansiering, særlig innenfor shipping og offshore. Banklån, bonds, sale-leasebacks og andre finansieringsstrukturer. Hun startet egentlig med skatterett, men det var finansieringsjussen samt shipping og offshore som fenget henne. Hun er oppført på Chambers-listen og Legal 500-listen – lister over de dyktigste advokatene innen sitt fagområde.
- Å være på Legal 500 er veldig morsomt! Her i Singapore slår Wikborg Rein de fleste engelske og internasjonale firmaene. Vi biter fra oss på den internasjonale arenaen, noe som gir masse inspirasjon til å stå på enda litt mer.
Da Wennevik flyttet til Singapore og begynte å jobbe som partner, var det bare å brette opp ermene.
- Man starter litt på scratch og må drive oppsøkende virksomhet; møte klientene og finne ut hva man kan hjelpe dem med. Konkurransen er ganske tøff, og vi kjemper mot internasjonale og engelske firmaer. Også forretningskulturen og representasjonen er annerledes. Wennevik går oftere ut med klienter og forretningspartnere for å spise lunsj og middag.
- Det er en relativt stor kontingent av nordmenn og skandinaver i Singapore. Ettersom de fleste jobber innen shipping og offshore, blir det til at man omgås en god del. Grensen mellom privatliv og jobb er mer utydelig enn i Norge. Wikborg Rein har mange skandinaviske klienter, men også lokale og internasjonale.
- Har du noe fritid?
- Ja. Singapore er et godt utgangspunkt for å reise i Asia. På to-tre timer kommer du ganske mange steder. Legger du på noen timer kommer du til Kina og Australia. I stedet for å dra på fjellet i helgen kan du reise til Bali eller Vietnam. Fort og greit, og ikke så dyrt! Ikke at man gjør det hver helg, altså.
Wennevik har også vent seg til varmen.
- Du blir vant til å være litt svett i luggen. Jeg synes klimaet her er ganske deilig. Men å ikke ha årstider er rart, det blir vanskelig å huske når ting skjer.
- Kommer du noen gang tilbake til Norge?
- Jeg har ingen umiddelbare planer om å flytte hjem. Wikborg Rein har jo også andre utekontorer hvor det kanskje kan være aktuelt å jobbe en periode.
Wennevik snakker om flinke folk rundt seg når hun blir spurt om lynkarrieren hun har gjort. Hun har også evnen til å være organisert og fokusert når hun vil, sier hun motvillig.
- Helt ubrukelig er jeg ikke. Og hun kan pushe ting gjennom, klarer å fokusere på oppgavene og problemstillingene som er viktige. Dessuten kan hun ta på seg den kommersielle hatten – fortelle klientene om hvilken risiko de tar. Wennevik har også sett at effektivitet er et fortrinn norske advokater har.
- Mange av de engelske advokatene vi jobber mot på oppdrag ser kanskje litt flere problemer, og ting kan ta litt vel lang tid. Ofte opplever jeg at norske advokater er litt mer pragmatiske.
- Men for Wikborg Rein er de engelske advokatene viktige. Kombinasjonen norsk shipping- og offshoreekspertise og muligheten til også å kunne tilby engelskrettslig ekspertise har fungert veldig bra.
Wikborg Rein har dessuten vært i Asia i femti år. Femten år i Singapore. En slik virksomhet bygges ikke opp over natten, men handler om kompetanse og personlige kontakter.
- Har du valgt bort mange ting på grunn av jobben?
- Jeg har tatt et bevisst valg om å jobbe mye. Grunnen er at jeg har funnet mye glede i arbeidet. Men når jeg ikke synes det er gøy lenger får jeg finne på noe annet. Man er på jobb uavhengig av om det er hverdag eller helg, og har sjelden helt fri. Jeg slipper å sende e-poster når jeg er på et fly eller et annet sted uten dekning. Ellers er jeg stort sett alltid på.
- Jeg er vel en transaksjonsjunkie. Jeg får kick av å jobbe med store transaksjoner på kryss av landegrenser, med mange parter og tidspress.
Wikborg Rein-partneren skal tilbringe julen i Singapore med søsteren og hennes familie. Det blir den første julen Wennevik tilbringer i byen.
- Vi får en tropisk jul med norsk julemat. Vi skal både ha pinnekjøtt og ribbe, som vi får kjøpt i den norske sjømannskirken. I Singapore er ikke julen en like stor høytid som i Norge. Og med palmetrær og en gradestokk som viser over tretti grader får man kanskje ikke den typiske julefølelsen. Men Wennevik har planene klare.
- Jeg får sette airconditionanlegget og julemusikken på fullt.