På tirsdagens pressetreff, f.v.: Stortingsrepresentant og justiskomiteens nestleder Hadia Tajik (Ap), politidirektør Benedicte Bjørnland og justisminister Emilie Mehl (Sp).Foto: Kari Hegstad
Mehl: Ingen kobling mellom advokatenes aksjon og økningen av rettshjelpssatsen
– Det er en del av rettssikkerhetsløftet, understreker justisministeren. Samtidig mener hverken Mehl eller justiskomiteens nestleder Hadia Tajik at en opptrappingsplan i tråd med Salærrådets anbefalinger vil være aktuelt.
Tirsdag ettermiddag inviterte justis- og beredskapsminister Emilie Mehl til pressetreff om revidert nasjonalbudsjett ved Olafiagangen på Grønland. Hovedsatsningene er politi og forsvar, men regjeringen har også lansert det såkalte rettsikkerhetsløftet.
Dette innebærer en bevilging av 166,4 millioner kroner til ulike aktører i justissektoren, slik som domstolene, Spesialenheten for politisaker og Gjenopptakelseskommisjonen.
Annonse
Inkludert i løftet er også en økning av rettshjelpssatsen på 50 kroner.
Statsråden vil ikke gi advokatstreiken æren for at satsen nå får sin største økning på to tiår.
– Det er en del av rettssikkerhetsløftet. Da vi først skulle komme med et solid løft til domstolene og andre aktører på rettsområdet, var det naturlig å ta satsen med som en del av det, sa hun til Advokatbladet etter pressekonferansen.
Hun oppfordrer nå Advokatforeningen til å avslutte den pågående aksjonen.
– Jeg mener det er helt uakseptabelt at aksjonen finner sted. Nå legger regjeringen en betydelig sum på bordet for å få økt rettshjelpssatsen. Det er jeg veldig glad for. De som jobber på offentlige satser gjør en viktig jobb for samfunnet og det har vært viktig for meg å se dem. Vi har økt satsen i hvert budsjett vi har lagt frem.
Ingen opptrappingsplan på trappene
I tillegg til å komme med en årlig anbefaling til statsbudsjettet om økning av rettshjelpssatsen, har Salærrådet foreslått at det etableres en opptrappingsplan som skal sikre en bærekraftig utvikling av satsen.
En slik opptrappingsplan står ikke på arbeidslisten til statsråden.
– Som jeg har vært tydelig på i møter med Advokatforeningen, har jeg ikke mulighet til å forskuttere budsjetter for fremtidige år, og det har heller aldri vært en del av dialogen mellom oss. Dette må vi ta i de ordinære budsjettprosessene, sa hun.
Det er opp til Advokatforeningen hvordan de vil forholde seg til budsjettet, påpekte Mehl.
– Jeg har helt siden jeg ble statsråd, og før det også, hatt stor forståelse for at dette er en viktig sak for Advokatforeningen, men jeg mener aksjonsformen er uakseptabel.
– Har forståelse for sterke virkemidler
Også stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet og nestleder i justiskomiteen, Hadia Tajik, var til stede på pressetreffet tirsdag ettermiddag.
Hun var noe mer tilbakeholden i sin omtale av advokatstreiken.
– Advokatene gjør en enormt viktig jobb når de stiller opp for folks
rettssikkerhet slik de gjør. Jeg har forståelse for at man
noen ganger tar i bruk sterke virkemidler for å sette saker på dagsorden. Gjennom det reviderte budsjettet bidrar vi nettopp til å øke rettshjelpssatsen, sa Tajik.
I likhet med Mehl, har heller ikke Tajik tro på å skulle etablere noen opptrappingsplan i tråd med Salærrådets anbefalinger.
– På
generelt grunnlag, med den politiske erfaringen jeg har bak meg, så må jeg være
ærlig og si at det er vanskelig å binde fremtidige budsjetter på lengre sikt. Det
er alltid slike ønsker på flere områder innenfor politikken, og det er svært få
områder hvor man faktisk gjør det, forklarte hun.
– Advokatene
mener at Mehl har begått et løftebrudd, mens Mehl på sin side er uenig. Hva mener
du?
– Jeg er heldigvis ikke dommer – kun en
stortingsrepresentant. Jeg skal derfor la være å felle noen dom i den saken.