Illustrasjonsfoto:

Norden scorer best på rettssikkerhet

Danmark, Norge, Finland og Sverige topper den globale Rule of Law Index for 2020.

Hvert år måler World Justice Project (WJP) Rule of Law Index befolkningens opplevelse av rettssikkerheten i over hundre land verden over.

Onsdag kom resultatene for 2020, og Norden gjør det suverent best. På førsteplass finner vi Danmark tett etterfulgt av Norge, Finland og Sverige.

Scorer man 1,0 i noen av kategoriene betyr det at man har total rettssikkerhet, og Norge kommer best ut av samtlige land på to punkter. Under «åpen forvaltning» scorer vi 0,89 og under «velfungerende straffeprosess» havner vi på 0,83.

- Å havne i topp i rettssikkerhet i verden er noe som hver borger i Norge burde feire, sier Domstoladministrasjonens direktør, Sven Marius Urke.

- Alle land kan forbedre rettssikkerheten. Det er likevel gledelig at Norge igjen kommer i topp på denne indeksen. Jeg ser på dette som en anerkjennelse, ikke bare til domstolene, men også til hele det norske samfunnet, sier Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen i en pressemelding.

I fem kategorier havner vi på andreplass; maktfordeling mellom lovgiver, regjering og domstoler (0,94), fravær av korrupsjon (0,94), fundamentale rettigheter (0,91), regulatorisk gjennomføringsevne (0,87) og velfungerende sivilprosess (0,85).

Dårligst plassering får Norge innen «orden og sikkerhet» med en score på 0,93 og blir dermed rangert som nummer fire.

Dalende rettssikkerhet globalt

Totalt er det 130.000 husholdninger og 4000 eksperter fra 128 land som deltar i undersøkelsen, og hvert land måles i åtte ulike kategorier, slik som maktfordeling, åpenhet og straffeprosess.

Globalt sett er rettssikkerheten på vei tilbake, og for tredje året på rad er det flere land som får dårligere rettsikkerhet enn det er land som får bedre.

I Egypt, Venezuela, Kambodsja, Filippinene, Kamerun, Ungarn og Bosnia-Hercegovina har rettssikkerheten sunket mest de siste fem årene.

Sterkest svekket er den i kategoriene «fundamentale rettigheter» og «klar maktfordeling».

De ti landene med lavest plassering på indeksen er Zimbabwe (0,39), Pakistan (0,39), Bolivia (0,38), Afghanistan (0,36), Mauritania (0,36), Kamerun (0,36), Egypt (0,36), Kongo (0,34), Kambodsja (0,33) og Venezuela (0,27).

USA på vei nedover

Går vi tilbake til topplasseringene, ser vi at Uruguay kommer best ut i Latin-Amerika og Karibia, i Afrika sør for Sahara topper Namibia, New Zealand i Øst-Asia og Oseania, Georgia i Øst-Europa og Sentral-Asia, Nepal i Sør-Asia og De forente arabiske emirater i Midt-Østen og Nord-Afrika.

USA, som tidligere nærmest har vært som en selvsagt gjest å regne i oversiktens topp 20-plasseringer, havner i år på en 21. plass like bak Frankrike.

Dette er topp ti land på verdensbasis:

  1. Danmark 0,90
  2. Norge 0,89
  3. Finland 0,87
  4. Sverige 0,86
  5. Nederland 0,84
  6. Tyskland 0,84
  7. New Zealand 0,83
  8. Østerrike 0,82
  9. Canada 0,81
  10. Estland 0,8

Hele undersøkelsen kan du lese her!

Powered by Labrador CMS