Det var til både rungende og lang applaus at Tromsø Idrettslags representanter, samfunnskontakt Tom Høgli og daglig leder Øyvind Alapnes, mottok rettssikkerhetsprisen 2022 på vegne av seg selv og fotballpresident Lise Klaveness.
- Tusen hjertelig takk. Dette var ikke forventet, men det betyr enormt mye, sa Høgli.
Annonse
- Vi er ikke på hjemmebane her, men vi har likevel vist at fotball spiller en stor rolle på utsiden av det grønne gresset, fortsatte Alapnes.
Tromsø IL og Klaveness tildeles rettssikkerhetsprisen for sin innsats for å fremme menneskerettigheter innen fotball og idrett. Tromsø IL var den første fotballklubben i verden som høylytt tok til motmæle mot at Qatar ble tildelt fotball-VM 2022, og har også over lang tid engasjerte seg i kampen mot hets mot og diskriminering av samer. Lise Klaveness ble verdenskjent da hun tok et kraftig oppgjør med FIFA under FIFA-kongressen i mars.
- Neste gang må vi ikke vente
Å si at idrett og politikk ikke skal blandes er en håpløs ansvarsfraskrivelse, mener Høgli og Alapnes.
- Ved dette mesterskapet er det veldig mange problematiske sider. Starten er måten det ble tildelt på tilbake i 2010, særlig knyttet til korrupsjon. For vår del handler det primært om behandlingen av folk. Det er det som brenner inne for meg, måten menneskene der nede behandles på. Dette er forhold som fotballen ikke kan være bekjent med. Det meste med dette mesterskapet er egentlig helt feil, sa Høgli.
Da klubben bestemte seg for å ta standpunkt og sendte ut pressemelding, var de forberedt på oppslag i lokalpressen. Det begrenset seg ikke til det, og medier fra hele verden tok kontakt – mange ganger. Som eneste klubb i eliteserien uten egne kommunikasjonsarbeidere, var responsen overveldende.
Høgli og Alapnes er samstemte om at fotballen er for dårlig til å si fra.
- Neste gang må vi ikke vente. Vi må si fra med en gang.
- Tar man ikke et oppgjør med sportsvaskingen, frykter jeg at stadionene våre vil stå tomme i fremtiden
Fotballpresident Klaveness hadde ikke anledning til å motta prisen under rettssikkerhetskonferansen, men hadde laget en videohilsen.
- Det føles veldig godt og veldig riktig å dele prisen med TIL. De har over tid tatt et stort samfunnsansvar lokalt, og har vist at en liten klubb kan bidra til endring internasjonalt. Prisen skal også deles med mine kolleger i Norges fotballforbund. De stod bak meg og løftet meg i Doha. Takk for fleksibilitet og tålmodighet, sa hun.
Vi står sammen rundt dette vanskelig arbeidet fullt av dilemmaer hvor det mange ganger er vanskelig å se om arbeidet gir resultater, fortsatte fotballpresidenten.
- Men vi får ofte bekreftelse på at det var viktig og riktig å komme med kritikken. Nå er det flere som tør å ta større steg etter det vi gjorde sammen. Fotballen kan bidra til samfunnsendring, til å fremme kjerneverdier som demokrati, godt styresett og inkludering. Men fotballens popularitet kan også utnyttes av stater og selskaper som vil fremme egoistiske og nasjonalistiske prosjekter hvor man dekker over kritikkverdige forhold for avlede oppmerksomhet fra blant annet brudd på menneskerettigheter og sportsvasking.
Frykter tomme stadioner
Tildeling av fotball-VM til Qatar ble gjort på en uakseptabel måte og med uakseptable konsekvenser, sa Klaveness og var klar på at engasjementet ikke måtte stoppe etter at VM er over.
- Vi kan ikke snu ryggen til menneskerettighetsbruddene som har gjort dette arrangementet mulig, og vi må konfrontere de vanskelige dilemmaene vi står overfor. Tar man ikke et oppgjør med sportsvaskingen, frykter jeg at stadionene våre vil stå tomme i fremtiden.