Rettsvitenskap (høst), ved UiO har 9,4 førstevalgsøkere per studieplass.MAD Arkitekter
Rettsvitenskap er det mest populære studiet i år
Jusstudiet ved UiO har flest førstevalgssøkere i Norge. På andreplass følger rettsvitenskap ved UiB. Universitetene topper også listene for totalt antall søkere. Det har ikke skjedd på mange år.
Fredag fikk vi tall for søknader til høyere utdanning i Norge, da Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) la frem oversikten på OsloMet.
Øverst på listen over studier med flest førstevalgssøkere troner rettsvitenskap ved UiO med 2.102 søkere. Hakk i hæl følger rettsvitenskap ved UiB med 2.055 søkere.
Annonse
For UiB er det satt ny rekord i år hva gjelder antallet førstevalgssøkere. Det er dekan ved Det juridiske fakultet, Karl Harald Søvig, godt fornøyd med.
- Det er svært gledelig at vi har så mange søkere som har vårt fakultet som førstevalg. Det viser at vi over tid har bygget opp et studietilbud som er attraktivt, sier han.
Rettsvitenskap er også det mest populære studiet dersom vi ser på det totale antallet søkere: 5.928 stykker har søkt seg til UiO, mens 6.294 stykker har søkt seg til UiB. UiO har 224 planlagte studieplasser, mens UiB har 374 studieplasser.
Tidligere år har siviløkonomutdanningen ved NHH vært mest klart mest populær. Til sammenligning har 1.729 stykker oppført dette som sitt førstevalg i år. Totalt har 4.769 søkt seg hit i år.
Den 20. juli får alle søkere vite hvorvidt de får innpass.
Mange søkere til UiT, UiA og UiS
Også i Tromsø er rettsvitenskap populært. 3.363 stykker har søkt seg til studiet totalt. 642 stykker har UiT som sitt førstevalg hva angår rettsvitenskap.
Da Stortinget opphevet gradsforskriften i 2021, ble det åpnet for at alle utdanningsinstitusjoner kunne søke om å tilby profesjonsstudier i rettsvitenskap (master). Så langt har Handelshøyskolen BI, Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger etablert egne masterstudier.
BI har ikke offentliggjort årets søkertall enda, men både Agder og Stavanger har mottatt nærmere 3.000 søknader.
Se fullstendig liste over søkertallene for alle studiestedene som tilbyr rettsvitenskap nederst i saken!
Hvor høye poenggrensene blir i år, gjenstår å se. I fjor var de skyhøye. For å studere juss ved UiO i 2023, måtte du ha et snitt på 64,2 dersom du konkurrerte i ordinær kvote. 57,2 var snittet dersom du konkurrerte med førstegangsvitnemål.
Tallene var ikke mye lavere i Bergen. Her er var fjorårets poengrense 61,8 for de som søkte med ordinært vitnemål. 55,6 var snittet på for de som fremla førstegangsvitnemål.
For å komme inn på rettsvitenskap ved UiT måtte du kunne vise til et snitt på 61,4 (ordinær kvote). 54,8 var snittet dersom du konkurrerte med andre førstegangsvitnemålsøkere.
Nesten 150.000 søkere totalt
I år har 142.416 personer søkt om studieplass i høyere utdanning via Samordna opptak. Det er 6436 flere enn i fjor, noe som representerer en økning på 4,7 prosent.
Totalt 85.536 kvinner og 56. 880 menn har søkt høyere utdanning i år. Kvinneandelen er med andre ord 60,1 prosent, mens mennene står for 39,9 prosent av søknadene. Dersom en ser bort fra årene med Covid-19, har det aldri vært flere søkere til høyere utdanning. Totalt sett er det 2,2 søkere per studieplass.
– Svært mange har søkt seg til høyere utdanning i år. Det er bra for den enkelte, for det norske samfunnet og arbeidslivet. Mangel på kompetanse er en stor utfordring i Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel i en pressemelding.