Domstoladministrasjonens kontorer i Trondheim.

SAKSKOSTNADER I SIVILE SAKER

Nå kommer nye retningslinjer for behandling av sivile saker

I samarbeid med Advokatforeningen og Dommerforeningen, er Domstoladministrasjonen i ferd med å sette ned en arbeidsgruppe som skal lage nye retningslinjer for behandling av sivile saker i både tingrettene og lagmannsrettene.

Publisert Sist oppdatert

Retningslinjene skal bidra til reell tilgang til domstolene, at behandlingen av den enkelte sak begrenses til det nødvendige og at veksten i sakskostnader begrenses.

Solveig Moen er avdelingsdirektør i Domstoladministrasjonen (DA).

– Arbeidet skal ta i betraktning lovendringene som har skjedd siden gjeldende retningslinjer trådte i kraft, endringer i tvisteloven, forslag fra Domstolkommisjonen, samt innspillene som kom under aktørmøtene som ble holdt i samarbeid med Justisdepartementet i Oslo, Bergen og Tromsø ved årsskiftet, sier avdelingsdirektør for rettsavdelingen i Domstoladministrasjonen, Solveig Moen.

– Innspillene knyttet seg særlig til aktiv saksstyring, normering av både sakstyper og sakskostnader, samt ankedomstolens rolle. Jeg tror det er enklere å få gjort noe med dette når de aktuelle aktørene er enige om at noe må gjøres og selve målet. Arbeidsgruppen skal også se hen til utviklingen som har vært i andre europeiske land, særlig Danmark og Sverige.

Når retningslinjene er på plass, vil det bli utarbeidet nye maler og etablert nødvendig kompetanseløp knyttet til disse i domstolene, forteller Moen.

Effektivitet og kvalitet

«Arbeidsgruppen skal særlig fokusere på gjennomføring av saksforberedelse og rettsmøter, herunder samhandlingen mellom aktørene i sivile saker, og bruk av tekniske løsninger.

Hovedhensikten er å utarbeide felles retningslinjer som bidrar til at sivile saker behandles effektivt og med høy kvalitet i tingrettene og lagmannsrettene. Retningslinjene skal bidra til reell tilgang til domstolene, at behandlingen av den enkelte sak begrenses til det nødvendige og at veksten i sakskostnader begrenses», heter det i gruppens mandat.

«I den grad det er mulig og hensiktsmessig, bør retningslinjene utnytte handlingsrommet dagens prosesslovgivning gir til å forbedre, effektivisere og tilpasse den praktiske behandlingen av sivile saker i tingrettene og lagmannsrettene».

Advokat Christian Reusch skal sitte i utvalget.

– Hadde vi visst hvorfor de ønskede effektene av tvisteloven har uteblitt, ville nok ikke situasjonen vært slik den er i dag. Mulighetene i regelverket har ikke blitt utnyttet i tråd med lovgivers intensjoner, mener Moen.

To advokat-representanter

Gruppen skal ledes av tingrettsdommer Hanne Sofie Bjelland og bestå av ni representanter fra tingrettene, lagmannsrettene, DA og tillitsvalgte fra Advokatforeningen.

Advokatstanden blir representert av Simonsen Vogt Wiig-partner Christian Reusch, som i sin tid var sekretær for Tvistemålsutvalget og som nå er leder av Advokatforeningens lovutvalg for sivilprosess og voldgift, samt kommuneadvokat i Oslo, Camilla Selman, som også er medlem av Internadvokatutvalget.

Powered by Labrador CMS