Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, oppfordret advokatene på Forsvarerseminaret til innsats.
Forsvarere i harnisk over reisekutt-forslag
Advokatene som deltok på årets høstseminar for Forsvarergruppen var rasende over forslaget i statsbudsjettet om å halvere advokaters salær på reise.
SUNDVOLDEN:– Bestiller jeg en rørlegger hjem, må jeg betale for all hans reisetid. Vi skal derimot bare få betalt for halve dagen om vi har en reisedag, sa leder Marius Dietrichson da han innledet til debatt om salærkutt på reise på Høstseminaret for Forsvarergruppen i helgen.
– Vi er skjønt enige om at forslaget er ekstremt dårlig, sa Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort, og fortalte hva Advokatforeningen har gjort så langt i sakens anledning:
– Vi avga en meget kritisk høringsuttalelse i juni, der vi hudflettet forslaget. Vi hadde møter med stortings- og regjeringspolitikere under Arendalsuka, blant annet med Ove Vanebo (FrP), Bent Høie (H) og Sveinung Rotevatn (V). Vi har bedt alle medlemmene av Hovedstyret om å kontakte sine politikere for å fortelle hvor ille dette forslaget er, slik også Forsvarergruppen har gjort til sine medlemmer. Hvis vi skal lykkes med å få torpedert dette forslaget, må vi være kreative hele tiden, sa Hjort.
Advokatforeningen har også vært i høringer i Justiskomiteen og i Finanskomiteen «og fortalt hvor galt det vil bære av sted dersom dette går gjennom», sa han.
Foreningen har planlagte møter fremover med Erna Solberg, Hadia Tajik (Ap, leder i Justiskomiteen), Anders Werp (H, nestleder i komiteen) og Knut Storberget (Ap) for å fremlegge sitt syn, sa han.
– Det er viktig at det skapes et opprør mot dette forslaget, så sterkt at politikerne ikke tør å gjennomføre det. Det hjelper ikke at vi som forening går ut og sier at forslaget er helt forferdelig, og at det vil gå utover klientene, hvis ikke dere også forteller hvor ille det blir. Det er min oppfordring til dere, slik at vi sammen kan lykkes, sa Hjort.
At innsatte fra Oslo plasseres i fengsler langt unna, er et problem, sa Anders Brosveet, advokat i Elden i Oslo.
– De av oss som praktiserer i Oslo, har sett at alle nye fengselsplasser legges langt utenfor Oslo, være seg langs Tyrifjorden eller ved grensen. Hvis vi ikke får betalt for reisingen, får politiet fremstille på vårt kontor. Å reise til Halden for å innhente samtykker, kommer ikke på tale. Vi må fortelle om konsekvensene i saker vi påtar oss utenfor vårt kontorsted, sa Brosveet.
– Mesteparten av reisingen skjer fordi politiet sender våre klienter land og strand rundt. Det er politikerne som har valgt å plassere fengslene i «hytt og gevær», så dette er politikernes ansvar, sa han.
Forsvarergruppens leder, Marius Dietrichson, kom med en innstendig oppfordring til de om lag 250 fremmøtte på høstseminaret:
– Vær så snill, send en linje til en stortingspolitiker! Det er nå kampen står.
Frode Sulland, mangeårig leder av Forsvarergruppen, ba forsamlingen om å konsentrere seg om KrF-politikeren Kjell Ingolf Ropstad, annen nestleder i Justiskomiteen.
– Det er han som sitter på nøkkelen. Vi må rette våre fremstøt mot ham, sa Sulland.
LES OGSÅ: Statssekretær Ove Vanebo: Kan jobbe på reise med planlegging
Venstre: Vil reversere kuttforslagene i reisegodtgjørelsen
Her er nyhetene i forslaget til statsbudsjettet for 2017