Mona Søyland.

Nå går hun av etter 12 år som toppsjef

Mona Søyland er den eneste managing partneren Simonsen Vogt Wiig har hatt. Før Erlend Lous overtar på nyåret, er det særlig én lærdom Søyland vil dele videre.

La oss skru tiden tilbake til høsten 2012. Både advokatfirmaet Simonsen og advokatfirmaet Vogt & Wiig ønsker å styrke seg i bredden av fag og bransjeområder, øke omsetningen og ta opp kampen om de mest krevende klientoppdragene. Resultatet blir at de to virksomhetene slår seg sammen til det vi i dag kjenner som Simonsen Vogt Wiig.

Frithjof Herlofsen, som var styreleder i Vogt & Wiig, fortsetter som styreleder i det nyetablerte selskapet. Mona Søyland, som var styreleder i Simonsen, tar på seg rollen som managing partner.

I den rollen har hun blitt værende i tolv år. Frem til nå.

– Det er hverken vemodig eller en lettelse at jeg nå skal gå av som leder. Jeg er ganske pragmatisk og fleksibel. Jeg tror jeg kunne jobbet med mye forskjellig. Jeg finner glede i begge deler, både det å jobbe ut mot kunden og å være managing partner, sier hun.

Visst er det flere MP-er som har blitt sittende lenge. Sverre Tyrhaug har eksempelvis styrt Thommessen med stø hånd siden 2013. Finn Bjørnstad ledet Wikborg Rein i åtte år, og Erling Ueland var MP i Schjødt gjennom tre perioder. Foreløpig er det likevel Søyland som kan skilte med å være den lengstsittende lederen i et av de største advokatforetakene.

– Jeg synes det er utrolig gøy å lede et firma. Det gir meg energi. Jeg har egentlig aldri tenkt at det er en jobb som jeg ikke skal ha. Jeg har følt at jeg har hatt nye ideer, det har vært inspirerende og gitt meg mye. Jeg kunne gjerne fortsatt lenger, selv om tiden helt klart er moden for å gi stafettpinnen videre.

Advokatorganismen

Å gå inn som toppsjef i et nyetablert advokatfirma var ingen enkel oppgave, mimrer Søyland.

– Om mulig tror jeg en slik fusjon er mer krevende enn det man ser for seg. Det er lett å tenke at to etablerte og mellomstore virksomheter, som jobber med mer eller mindre det samme, lett smelter sammen, men det krever en bevisst tilnærming for å lykkes. Man er likevel ganske forskjellige, særlig når det kommer til kultur.

– Det viktigste etter en fusjon, er å lose alle de ansatte inn i en overordnet felles måte å tenke på. Det er sentralt for at ting skal gå på skinner. Man må skape en felles identitet, men det er en gradvis prosess som krever tid. Nyansatte er en viktig ingrediens her. Ansatte som ikke er farget av fusjonen fra før. Et advokatfirma er dynamisk og levende nærmest som en organisme, forklarer hun.

– Det var morsomt å etablere en mye større plattform for advokatene å jobbe ut fra. At man dekker flere fag og bransjer, flere kolleger å spille gode og å samarbeide med. Det er en spennende reise vi har vært gjennom der.

Mona Søyland.

– Forandret seg til det bedre

Selv var Søyland ferdig på jussen i 1989. Etter noen år i Nærings- og energidepartementet, startet hun i Simonsen i 1994. Nå er hun en av landets mest erfarne mineraladvokater.

– Det er utrolig mye som skjer i gruve- og mineralindustrien, som gjør at det er mye klientarbeid på meg nå. Slik sett er det god timing å ta opp igjen den ordinære partnerrollen, sier hun.

I løpet av årene som har gått siden Søyland sist var et «vanlig» medlem av partnerskapet, har advokatbransjen forandret seg til det bedre, mener hun.

– Det er åpenbart en økende profesjonalisering på alle plan. Jeg tror alle firmaer med en viss størrelse har en profesjonell administrasjon som bistår advokatene. Går man langt tilbake i tid, arbeidet partnerne stort sett for seg selv med sine egne kunder. Det var mer ensporet. Nå er det et mye større apparat, og man har større fokus på at annen type kompetanse enn den man selv besitter, også er viktig for at advokaten skal kunne levere høy kvalitet.

Søyland viser til økt samarbeid mellom partnerne og advokatene som et gode.

– Oppdragene blir større og større, og mer og mer spesialiserte. Det er ikke lenger slik at én person kan levere det klienten ber om. Man er nødt til å være et team, samarbeide og å ha strukturer. Jeg synes vi leverer bedre kvalitet, er mer bevisste på hva kundene etterspør, er mer bevisste på hvordan man skal jobbe sammen og tenke som en helhet. Det er en enorm ressurs vi har i alle de ansatte.

Lærdom til Lous

Fra årsskiftet er det Erlend Lous som overtar sjefsstolen. Han har arbeidet i firmaet i over tjue år, og har hatt flere lederroller internt underveis.

– Det blir veldig bra! Erlend kjenner firmaet godt, og er en superflink advokat. Han har rollen under huden, sier den avtroppende MP-en.

Etter tolv år som kaptein, føler hun det ikke presserende å gi råd til arvtakeren.

– Rollen krever at man er på og følger med i tiden. Det som syntes riktig nå trenger ikke være relevant fremover, sier Søyland og legger til:

– Likevel tenker jeg at særlig én lærdom står seg. Det er at man må evne å se hver enkelt person. Når man er managing partner, har man ansvar for å følge opp partnerne. Det er lett å tenke at det er en gruppe, men det er viktig å evne og se hver enkelt. I en kompetansebedrift er det hoder vi tilbyr. Man må ha respekt for at ulike partnere møter markedet på ulikt vis, og man må sette seg inn i mange ulike bransjer og fag for å kunne være en god sparringspartner. Man må være litt generalist, rett og slett. Samtidig må man ønske å lære nye ting slik at man kan drive firmaet fremover.

Powered by Labrador CMS