– At Høyesterett skal bruke fem dager på saken sier noe om hvor prinsipiell domstolen vurderer saken å være for alle små og mellomstore gründerbedrifter som tar risiko, sier partner Nicolay Skarning i Kvale.
Sammen med sin kollega, advokat Alexander Daae, deltok han i en debatt i Arendal med tittelen «Hvem skal utøve det forretningsmessige skjønnet; skatteetaten eller næringslivet?».
Annonse
Debatten, som handlet om Ramme gård-saken, ble arrangert av Advokatfirmaet Kvale og SMB Norge. Sistnevnte har 5500 medlemsbedrifter over hele Norge, og er gått inn som partshjelper i saken, sammen med NHO Reiseliv og Norges Gründerforening.
Borgarting lagmannsrett avgjorde i januar i år at Petter Olsens investeringer i et hotell- og museumsanlegg på Ramme gård ikke hadde overskuddsevne i perioden 2012 til 2016, og at Olsen derfor ikke har rett til hverken moms- eller skattefradrag.
Ny kulturdestinasjon
Visit Norway, som drives av Innovasjon Norge, omtaler Ramme gård som en ny kulturdestinasjon sør for Oslo der gjester kan bo på det splitter nye Ramme fjordhotell, oppleve gourmetmat, besøke et økologisk gårdsbruk og gå i Edvard Munchs fotspor.
Munch eide Nedre Ramme gård fra 1910 til sin død i 1944, og Munchs sommerhus er en del av Olsens eiendom som nå er åpen for turister. I Ramme Billedgalleri vises bilder av Munch og andre kjente kunstnere.
– Gården er helt unik, og Olsen har drevet virksomhet på gården siden 80-tallet. Han har brukt én milliard kroner i å bygge opp anlegget, fortalte advokat Alexander Daae, som er en av prosessfullmektigene for SMB Norge og Norges Gründerforening i saken. Det er Classic Hotels Norway som står for hotelldriften på stedet.
Skattemyndighetene bør utvise et vidt skjønn for næringsdrivende, understrekte Skarning, som representerer de to foreningene i Høyesterett.
– Olsen har for egen regning og risiko bygget opp en arbeidsplass på Hvitsten. Det er nå masse oppmerksomhet rundt Edvard Munch, og bare noen få kilometer inn fjorden har det offentlige brukt flere hundre millioner kroner på Munchmuseet. Her kunne man ha jobbet sammen for å få mer oppmerksomhet rundt Munch i Norge, sa Skarning.
Advokat Bettina Banoun i Wiersholm er prosessfullmektig for Petter Olsen.
Advokat Cecilie Amdahl i Schjødt representerer NHO Reiseliv.
Advokat Nicolay Skarning i Kvale representerer SMB Norge og Norges Gründerforeningen.
Statens prosessfullmektig er advokat Karen Mellingen hos Regjeringsadvokaten.
Heier på Olsen
For SMB Norge og Norges Gründerforeningen er saken en viktig, prinsipiell sak, fortalte Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.
– Ramme gård er et enkeltpersonforetak som har Staten som motpart. Men det er en ressurssterk person som Staten nå har budt opp til dans, det er ikke så mange småbedrifter som ville hatt mulighet til å ta opp kampen. Vi heier på Ramme gård og på Petter Olsen, sa Rytman.
– Saken vil få enorme konsekvenser hvis den ikke går i vår favør. Jeg har selv sittet som styremedlem i Blaafarveværket. Det var også et privat initiativ for mange år siden. Det er ikke sikkert stedet hadde eksistert i dag, dersom denne situasjonen hadde rammet dem, sa Dag Abrahamsen, næringspolitisk rådgiver i SMB Norge.
Skatteetaten har stilt for strenge krav til dokumentasjon og kalkyler, mener Skarning.