Gjennom den tredelte miniserien «Ekspertene tipser» har Advokatbladet snakket med 22 enere innen sine respektive fagfelt om hva som er deres tips til unge advokater på starten av karrieren.
Samtlige har blitt kåret til landets mest lovende talent i årets advokatundersøkelse, og de er samstemte om særlig én ting: Det lønner seg å starte bredt, både faglig og i ulike avdelinger, før man velger å konsentrere seg om noen utvalgte faglige spor.
Mira Bergsland (34) jobber med restrukturering og konkursrett som senioradvokat i Wikborg Rein.
– Jeg har jobbet med konkurs, og senere restrukturering, siden jeg begynte hos Wikborg Rein i 2012. At det ble konkurs, var i utgangspunktet noe tilfeldig. Jeg begynte i en annen avdeling, men jeg merket tidlig at det ikke var den typen juss jeg ønsket å jobbe med.
– En av partnerne i firmaet, Leif Petter Madsen, jobbet med konkurs og foreslo at jeg kanskje skulle prøve dette. Madsen virket som en veldig flink og fin fyr, og da han fristet med varierte arbeidsoppgaver og -dager samt konkursbefaringer rundt omkring i Norge, var jeg overbevist.
– Det viste seg at konkurs er et fagfelt som passer meg og mine evner meget godt. Jeg har siden 2012 fortsatt å spesialisere meg innen feltet, både her i firmaet, og hos Oslo byfogdembete som dommerfullmektig i 2014-2015.
– Unge bør ikke være redde for å prøve ut ulike typer juss, eller å hoppe mellom avdelinger der du begynner å jobbe. All juridisk erfaring er bra å ha med seg i bagasjen.
– Identifiser dine styrker
Thommessen-partner Ylva B. Gjesdahl Petersen (36) vil ikke påberope seg at hun hadde en klar plan om å bli transaksjonsadvokat.
– Da jeg begynte som advokatfullmektig merket jeg fort at det var transaksjonsarbeid jeg syntes var det morsomste, og at det også var her jeg hadde mine styrker.
– Jeg ble særlig trukket mot de store M&A- og kapitalmarketstransaksjonene, og trivdes svært godt med teamarbeid, tempoet og kompleksiteten som disse transaksjonene innebærer, men også med å ta erfaringene fra de større transaksjonene inn i de mindre transaksjonene.
– Det er viktig å identifisere sine styrker og finne ut hva man motiveres av. Deretter må du finne det riktige stedet for å utvikle disse. Ikke vær redd for å skifte kurs hvis det ikke er full klaff med det du holder på med den første tiden i arbeidslivet.
– Må utvikle godt sidesyn
Mats Iversen Stenmark (44) er advokat i Fend, et advokatfirma som blant annet har spesialisert seg på økonomiske straffesaker.
– Jeg jobber mye med saker som springer ut av misligheter og økonomisk kriminalitet. Jeg endte nok opp med dette fordi jeg har en nokså bred juridisk bakgrunn, blant annet gjennom mange år i domstolen, og at jeg liker å jobbe med komplekse og varierte problemstillinger.
– Saker knyttet til økonomisk kriminalitet blir ofte et møtepunkt mellom sivilrettslige- og strafferettslige problemstillinger, og involverer også i stor grad prosessjussen. For meg var det viktig å finne et arbeidsfelt der jeg fikk brukt bredden i kompetansen min, som på et vis er min spisskompetanse.
– Jeg tror det er en fordel å tillate seg å jobbe variert i en tidlig fase i karrieren, dersom man ikke allerede vet hvor man vil. Det gir gode muligheter til å prøve ut ulike fagfelt og roller, og verdifull kompetanse. Selv om man på sikt har som mål å jobbe spesialisert og snevert, tror jeg det er vanskelig å lykkes i den moderne advokatrollen uten å først ha utviklet et godt sidesyn og en viss omstillingsevne.
– Mengdetrening er nøkkelen
Thommessen-partner Kristine Hyldmo Bjørnvik (38) jobber med offshore og oljeservice, og trives best i retten.
– Jeg skrev masteroppgave om entreprise- og offshorekontrakter. I arbeidet med oppgaven fikk jeg mulighet til å lære fra dyktige folk i ulike industrier. Det ga mersmak, så jeg fant ut at jeg gjerne ville ha en jobb som ga meg mulighet til å fordype meg i den type problemstillinger også etter endt studie.
– Tvisteløsning innen entreprise og offshore/oljeservice gir gode muligheter for å lære mye om for eksempel bygging av offshoreinstallasjoner og vindkraftanlegg, veibygging og tunneldriving. Jeg fant også i den første tiden som advokatfullmektig ut at jeg er glad i å være i retten. I de tvistesakene jeg typisk jobber med går en hoved- eller ankeforhandling gjerne over flere uker eller måneder.
– Mengdetrening er naturligvis viktig for å bli erfaren. I tillegg tror jeg at å være interessert i å fordype seg i faktum, og å trene på å fremstille saken så godt som mulig, har stor betydning.
– Skaff deg praksis som student
Lisa Digernes (48) er partner i Bull, og har fordypet seg i media, sport og kultur.
– Mitt valg av fagområde var litt tilfeldig, men jeg har alltid vært veldig interessert i kunst, film og kultur. Jeg endte opp i New York rett etter studiet, og begynte på en master på Cardozo Law School, der de hadde et veldig bra opplegg for immaterialrett og media / entertainment law.
– I løpet av studieåret hadde jeg flere internships, blant annet i en kunst- og moteorganisasjon, og i det advokatfirmaet som jeg senere ble ansatt i. Firmaet jobbet primært med film, TV, kunst og kultur, så jeg fikk en kjemperfaring, og jobbet med veldig mange spennende klienter i de ti årene jeg var der.
– Jeg bodde også en stund i et bofelleskap i et galleri i Brooklyn, så det ble kunst på fritiden også! Det var forresten der de også spilte inn de første episodene av «Gossip Girls», så jeg bodde vel egentlig på et filmsett.
– Å finne områder du synes er spennende er viktig. Hvis du i tillegg har et engasjement utenom det rent faglige, er det med på å gjøre fagfeltet mer interessant. Mitt tips er å få seg praksis i løpet av studiet. For eksempel i vår avdeling i Bull har vi startet to traineeprogrammer, et for film, media og underholdning og et for teknologi i samarbeid med Autostore.
Fokus på bred kompetanse
Thomas Borch-Nielsen (47) er partner i Grette hvor han jobber innen fornybar og klima.
– Det var nok litt tilfeldig at jeg endte opp med å jobbe innen fornybar og klima. Etter at jeg var dommerfullmektig, var jeg heldig og fikk jobb som fullmektig i M&A-avdelingen til Thommessen. Der fikk jeg jobbe mye med transaksjoner og veldig flinke advokater. Etter hvert fikk jeg også gleden av å jobbe mye innenfor energi.
– Jeg tror at en bør jobbe ganske bredt den første tiden for å bygge kompetanse innenfor flere områder, så får en heller spisse seg litt etter hvert. Tror bredde er både viktig og nyttig, slik at en underveis kan finne ut hva en skal bli når en blir stor.