UiB-professor får 23 millioner kroner til å forske
De neste årene skal jusprofessor Linda Gröning lede et forskningsprosjekt som potensielt kan endre forståelsen av psykiske lidelser i strafferetten.
Jusprofessor Linda Gröning ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen har i mange år forsket på spørsmål knyttet til straffansvar og strafferettslig utilregnelighet. Nå har hun, som den første rettsviteren i Norge, blitt tildelt et europeisk toppstipend - ERC Consolidator Grants - for å forske videre på sammenhengen mellom psykiske lidelser og straffansvar.
ERC Consolidator Grant
ERC Consolidator Grant er et stipend som utdeles fra Det europeiske forskningsrådet. Det er rettet mot forskere med 7–12 års erfaring etter doktorgrad, som har en lovende vitenskapelig karriere og ønsker å styrke og videreutvikle sin forskningsgruppe.
Stipendet støtter banebrytende prosjekter med høy risiko og stort potensial for vitenskapelige gjennombrudd. Støtten kan være på opptil 2 millioner euro over 5 år, med mulighet for tilleggsmidler på opptil 1 million euro for forskere som kommer fra utenfor Europa, eller dersom prosjektet krever større investeringer.
- Den praktiske relevansen av psykiske lidelser for straffansvar er uklar. Hvor går grensen mellom de som blir straffet og de som anses som utilregnelige? Det er en stor utfordring for rettssystemer over hele verden, sier Gröning til UiB.
Skal finansiere forskningsprosjekt
Pengene fra Det europeiske forskningsrådet skal finansiere forskningsprosjektet COMPLEX.
– COMPLEX er et svært ambisiøst prosjekt som kun kan realiseres med de omfattende ressursene et ERC-stipend gir, sier Gröning.
Målet med COMPLEX er å utvikle banebrytende kunnskap om hvordan jussen forholder seg til psykiatriske diagnoser og psykiatriens begreper om psykisk sykdom. Ambisjonen er at forskningen skal bidra til en forbedret juridisk og rettsmedisinsk praksis, særlig hva gjelder vurderingen av strafferettslig utilregnelighet.
Forskningsprosjektet skal pågå i fem år, og det skal samles inn data fra 20 ulike land. Prosjektet er tverrfaglig og skal kombinere innsikter fra både psykologi, medisin og filosofi, så vel som rettsvitenskap.
- Skal lede an å utvikle kunnskapen
Gröning er engasjert i hvordan rettsstaten håndterer psykisk sykdom i strafferetten og ønsker å utvikle en mer nyansert og rettferdig praksis. Hun påpeker at rettssystemet ofte mangler oppdatert kunnskap om psykisk sykdom, noe som kan føre til forskjellsbehandling og urettferdighet.
Gjennom forskningsprosjektet tar hun sikte på å forstå hvordan psykisk sykdom påvirker straffansvar, både i Norge og internasjonalt. Gröning ønsker spesielt å undersøke hvordan diagnoser som psykose vurderes i ulike land, og om rettens forståelse av psykisk sykdom samsvarer med dagens vitenskapelige innsikt.
Med base i Bergen og fagmiljøet ved UiB, ser hun frem til arbeidet som venter.
- Norge er et av de mest ressurssterke landene i verden, men likevel har vi store utfordringer på dette området. Det er en motivasjon for meg at vi her i Norge, og med utgangspunkt i det sterke fagmiljøet ved UiB, kan lede an ved å utvikle kunnskapen på dette feltet, sier jussprofessoren til universitetet.
- Fakultetet er veldig glad
Dekan Karl Harald Søvig er stolt.
- Fakultetet er veldig glad for denne tildelingen. Det er en anerkjennelse av forskning på et høyt europeisk nivå. All ære til Gröning og de mange som hun har jobbet med for å få frem dette prosjektet, sier Søvig.
Også UiB-rektor Margareth Hagen er fornøyd.
- Jeg er veldig glad for at vår forsker har nådd helt opp i sterk internasjonal konkurranse om ERC Consolidator Grant. Mine varmeste gratulasjoner til Linda Gröning, og hennes fagmiljø ved Det juridiske fakultet. Gröning har vunnet frem med et originalt prosjekt, som har stort potensial til å gjøre en viktig forskjell for både enkeltmennesker og for samfunnet, sier hun.