Mette Yvonne Larsen.
Foto: Kari Hegstad
Nå trappes streiken opp
Streiken utvides til også å omfatte advokater som arbeider med KK-saker i Oslo, Vestfold, Buskerud og Sogn og Fjordane.
- Opptrappingen innebærer at advokater ikke kommer til å ta saker om kommunikasjonskontroll i
Buskerud og Vestfold. I tillegg er nå også ordinære KK-saker omfattet av
streiken i Oslo, ikke bare de nasjonale sikkerhetsklarerte advokatene, sier nestleder i Foresvarergruppen, Espen Wangberg..
Fra mandag 4. mars ble skyggeadvokater i Oslo som benyttes i saker av PST og Etteretningstjenesten - samt advokater som benyttes av politiet i Bergen og Stavanger i saker om kommunikasjonskontroll - tatt ut i streik.
Frem til nå har streiken i Oslo altså bare omfattet saker fra PST og E-tjenesten, men nå tas også advokatene som tar oppdrag for politiet i Oslo i saker om kommunikasjonskontroll ut i streik.
- Mellom femti og hundre advokater streiker
- Vi har hele tiden varslet at streiken ville trappes raskt
opp. Dette er for å synliggjøre regjeringens avtalebrudd tydelig, og at det er regjeringen som er ansvarlige for at det nå aksjoneres. Den kan også få slutt på streiken
ved å forholde seg til Salærrådet, og deres anbefalinger for rettshjelpssatsen, sier Wangberg.
Det er nå et sted mellom femti og hundre advokater som streiker i
disse sakene, opplyser Wangberg.
Han forteller at opptrappingen starter i de nye områdene fra mandag 11.mars.
- Kan få betydning for senere pådømmelse
Skyggeadvokater er hemmelige og sikkerhetsklarerte advokater som er rettslig oppnevnt for å ivareta rettssikkerheten til de som utsettes for skjult etterforskning fra politiet, PST og Etterretningstjenesten.
Bruken av skyggeadvokater er regulert i straffeprosessloven § 100 a, etterretningstjenesteloven § 8-5 og politiloven § 17 d.
Ifølge sorenskriver Mariann A. Svensen i Sør-Rogaland tingrett vil ikke begjæringene kunne behandles uten at det samtidig begås en saksbehandlingsfeil, dersom tingretten ikke får oppnevnt en forsvarer etter straffeprosesloven § 100 a.
- Slike saksbehandlingsfeil kan få betydning for senere pådømmelse. Dersom feilen kan antas å ha innvirket på dommens innhold, vil det være opphevelsesgrunn, sier Svensen, og viser til straffeprosessloven § 343, første ledd. Vi antar derfor at politiet vil være tilbakeholdne med å sende inn begjæringer til behandling, sa hun til Advokatbladet tidligere i uken.
- Neppe lovgivers mening
Jussprofessor ved UiS, Gert Johan Kjelby, tror ikke nye saker uten videre vil stoppe opp selv om skyggeadvokatene streiker.
- Hvis oppnevning av advokat viser seg helt umulig, kan det neppe ha vært lovgivers mening at retten ikke skal kunne behandle og avgjøre begjæringer om skjulte etterforskningsmetoder, mener han.