Silje Aga Rogan er partner i Lund & Co som er nominert til Advokatforeningens talentpris.

- En myte at jenter ikke vil satse!

Ifølge partner Silje Aga Rogan i Lund og co står ikke inntjeningen til de kvinnelige advokatene i Lund & Co tilbake for inntjeningen til mennene. Nå er firmaet nominert til Advokatforeningens talentpris.

I kveld er det endelig tid for utdeling av Advokatforeningens Talentpris, som belønner det firmaet som har klart å satse på talentutvikling av begge kjønn på best måte.

I en artikkelserie på Advokatbladet.no har vi denne uken presentert ett talent fra alle de fem nominerte firmaene. Sist ut er Lund og Co.

 

Silje Aga Rogan, partner i Lund og co

Karriere: Advokatfullmektig fra 2008 til 2010, advokat fra 2010 til 2014, senioradvokat fra 2014 til 2017, partner fra 2017.

 

.– Hvorfor valgte du å begynne i akkurat ditt firma?

– Som mange andre valg, var det delvis tilfeldig. På siste semester av masteren i 2007 så jeg en annonse for et lite, nyoppstartet firma spesialisert på blant annet fornybar energi, miljørett, naturressursrett. Det var Lund & Co. Jeg var vit.ass. på Senter for europarett. På senteret fikk jeg en viss kjennskap til blant annet energirett. Jeg synes derfor Lund & Co så spennende ut. Jeg forhørte meg litt og skjønte at det var flinke folk som sto bak. Jeg bestemte meg derfor for å søke. Jeg hadde tenkt på å søke andre steder også, for eksempel på stilling som dommerfullmektig, men så langt kom jeg aldri. Tilbudet fra Lund & Co ventet i innboksen da jeg kom tilbake fra intervju.

– Hvorfor bør ditt firma vinne Advokatforeningens talentpris?

– I Lund & Co har vi lyktes godt med å dyrke frem og å beholde gode advokattalenter – uavhengig av kjønn. Jeg tror nøkkelen til dette har vært et godt miljø preget av lagarbeid og spennende arbeidsoppgaver. Vi har mer fokus på kvalitet enn inntjening. Vi har også en grunnleggende respekt for at våre ansatte har et liv utenfor kontorets fire vegger. Det skal være mulig å kombinere en advokatkarriere med familie og fritid.

– Hvordan skiller talentutviklingen i firmaet der du jobber seg fra andre firmaer?

– Firmaer er svært ulike og det er derfor vanskelig å sammenligne. Jeg har imidlertid et inntrykk av at våre advokatfullmektiger og unge advokater slipper mer til enn i mange typiske forretningsadvokatfirmaer. En advokatfullmektig i Lund & Co er ikke bare en underleverandør til en partner, men får være med på det som skjer. Advokatyrket er mer enn å være en flink jurist.

- Skal du lære advokatyrket må du tas med i møte med klienter, i retten, og i forhandlinger. Det er inspirerende og gir god erfaring tidlig. For øvrig har vi mye prosedyre, satser på intern kursing i prosedyre og har gode muligheter for å få prøvesaker for Høyesterett. Jeg fikk møterett i 2015. Dette tror jeg er attraktivt og det skiller oss fra andre firmaer.

– Hvorfor faller så mange kvinner fra før de blir partnere?

– Jeg vet ærlig talt ikke. Hos oss faller ikke kvinnene fra advokatyrket før de blir partnere. Vi har et flertall av kvinner i partnerskapet. Årsakene til at enkelte firmaer er svært mannsdominerte i toppen er nok sammensatte. Hvis jeg skal gjette på en mulig årsak, så vil jeg tro at mange nyutdannede kvinner ikke anser partnerskap i et advokatfirma som et realistisk karrieremål selv om de begynner i bransjen. Det kan jeg jo godt forstå dersom de begynner i et firma med mindre enn 10 % kvinnelige partnere.

- Har du ikke tro på at det går, satser du heller ikke. Jeg tror derfor at den skjeve kjønnsbalansen blir selvforsterkende om man ikke gjør noe aktivt for å motvirke det. Det finnes selvfølgelig jenter som bevisst velger bort en advokatkarriere bort - og det er helt OK. Jeg tror imidlertid det er en myte at jenter ikke vil satse. Inntjeningen til de kvinnelige advokatene i Lund & Co står ikke tilbake for inntjeningen til mennene. Et annet eksempel er alle de flinke og ambisiøse damene hos Regjeringsadvokaten!

– Hvordan skal bransjen kunne bedre kjønnsbalansen i advokatselskapenes partnerskap?

– Deler av bransjen synes å ha et relativt ensidig fokus på høy inntjening. Det tror jeg fremstår som lite meningsfylt og lite attraktivt særlig for kvinner, men også for svært mange menn. Dersom disse firmaene ønsker å beholde kvinnelige talenter, tror jeg de må gå strukturelt til verks å se på hvilke kriterier som oppstilles for å bli partner og fordelingsmodeller. For å beholde flinke advokattalenter av begge kjønn, må man dessuten legge til rette for at alle skal kunne ha et normalt liv utenfor kontoret. Det hjelper ikke å ha en 8. mars-lunsj for de kvinnelige advokatene, og jenteseminar dersom det oppstilles inntjeningskrav som er uforenlig med å ha omsorg små barn. Jeg tror for øvrig bransjen mister mange mannlige talenter av samme grunner som at de ikke klarer å holde på kvinnene, men det snakkes det ikke så mye om.

– Hvilken effekt har #metoo-kampanjen hatt i advokatbransjen?

– Som i de fleste andre bransjer har vel #metoo-kampanjen ført til en større bevissthet om seksuell trakassering og annen ugrei adferd. Økt bevissthet er bra og vil forhåpentligvis virke forebyggende i fremtiden.

– Kun 20 prosent av juss-studentene fullfører studiet på normert tid. Studiedekan Erling Hjelmeng ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo uttalte nylig til Dagens Næringsliv at«Etter vår mening skaper arbeidsgiversiden urealistiske forventninger til hva som kreves for å få jobb i de større advokatfirmaene» og «Vi reagerer på at arbeidsgiverne kommuniserer et krav om veldig gode karakterer». Har dere godt nok grunnlag i dag for å finne frem til de beste advokat-talentene? Hva bør eventuelt endres på juss-studiene i fremtiden?

– Jeg synes vi har et godt grunnlag for å finne frem til flinke folk. I tillegg til annen yrkeserfaring og vitnemål, ser vi etter kandidater som viser engasjement – for eksempel i organisasjonslivet eller politisk. Trainee-ordningen vår er dessuten viktig. Den gir en mulighet til å bli kjent med fremtidige kandidater. I år har vi ansatt to advokatfullmektiger som tidligere har vært traineer hos oss. Det er veldig hyggelig. Jeg synes det er fornuftig at fakultetet begrenser mulighetene til å ta opp igjen eksamener. Vi får neppe en vesentlig bedre juriststand av at studentene tar opp igjen fag gang på gang for å bedre karakterene.

– Hvor er du om fem år?

– Jeg håper jeg fremdeles er partner i Lund & Co. Jeg trives godt og har lyst til å være med å videreutvikle firmaet.

Silje Aga Rogan (Lund & Co), Kristine Hasle Øverby (Wiersholm), Cathrine Aulie (Hjort), Birgitte Bie Mørkved (Mageli) og Cecilie Dramstad Aas (PwC), representerer firmaene som er nominert til Advokatforeningens Talentpris 2018.
Powered by Labrador CMS