Cathrine Aulie Hjort Talentprisen 2018.

Nærmer seg halvparten kvinnelige advokater

Etter at Advokatfirmaet Hjort vant Talentprisen i 2012 har firmaet gått fra å ha 42 til 47 prosent kvinnelige advokater. Nå er firmaet nominert for sin talentsatsing igjen! 

Hjort er et av fem nominerte advokatfirmaer til Advokatforeningens Talentpris 2018 – og var det aller første som vant talentprisen 2012.

Advokatbladet har tatt en prat med et talent fra alle årets nominerte firmaer, deriblant Hjort-advokat Cathrine Aulie.

Profil: Cathrine Aulie, fast advokat i Hjort

Karriere: Advokatfullmektig i Hjort fra 2010-2012, ansatt advokat fra 2012 til 2014, dommerfullmektig i Moss tingrett fra 2014 til 2016 og ansatt advokat fra 2016 – nå.

 

– Hvorfor valgte du å begynne i akkurat ditt firma?

– Jeg ønsket å få muligheten til å jobbe bredt innenfor ulike rettsområder og god tilgang på prosedyre. Som fullmektig i Hjort fikk man arbeide selvstendig og prøve seg i retten etter relativt kort tid, med god veiledning fra advokater og partnere med lang prosedyreerfaring fra både sivile- og straffesaker.

– Hvorfor bør ditt firma vinne Advokatforeningens talentpris?

– Hjort har hatt en høy kvinneandel blant advokatene i flere tiår. Det har bidratt til at firmaet har fått en etablert kultur for advokatkarrierer uavhengig av kjønn. Hjort har hatt en ytterligere forbedring knyttet til kvinneandelen siden firmaet ble tildelt Talentprisen for sin bevisste holdning til kjønnsfordeling i 2012. For eksempel har kvinneandelen blant alle advokater økt fra 43 prosent i 2012 til 47 prosent i 2018. Og så langt har det kun vært kvinnelige managing partnere i Hjort.

– Hvordan skiller talentutviklingen i firmaet der du jobber seg fra andre firmaer?

– Mitt inntrykk er at fullmektigene i Hjort får ansvar for egne saker, direkte kontakt med klientene og prosessoppdrag tidligere i karrieren sammenlignet med de større advokatfirmaene. Advokatfullmektigene i Hjort har også automatisk opprykk til ansatt advokat etter to år. Ellers ligner nok Hjorts fullmektigprogram på tilsvarende program i andre firmaer, men det er mulig vi har enda litt mer fokus på prosedyre og klienthåndtering.

– Hvorfor faller så mange kvinner fra før de blir partnere?

– Dette er en sammensatt problemstilling, og gjelder nok både kvinner og menn. Mange som velger å starte karrieren som advokatfullmektig har nok ikke tatt stilling til om de ønsker å ende opp som partner. Det handler om å velge karrierevei, hvor vi jurister har mange muligheter. En del avhenger nok også av interesser og hvilke fagområder og bransjer man arbeider innenfor.

– Hvordan skal bransjen kunne bedre kjønnsbalansen i advokatselskapenes partnerskap?

– Det handler om å tilrettelegge for at man i perioder har behov for å kombinere jobb og familie eller andre prioriteringer. Det er viktig å kunne tilby fleksible ordninger, slik at hver enkelt kan fungere best mulig som advokat. Denne tilretteleggingen må også synliggjøres, slik at man unngår at advokater som ønsker en videre karriere i firmaet faller fra fordi man har et inntrykk av at det ikke lar seg kombinere.

– Hvilken effekt har #metoo-kampanjen hatt i advokatbransjen?

– Jeg vil tro at en del advokatfirmaer har undersøkt hvilke interne varslingsrutiner man har, og eventuelt lagt inn tillegg eller presiseringer der det ble ansett som nødvendig. Ellers er jeg usikker på om fokuset i kjølvannet av denne holdningsendringen har hatt noen annen effekt i advokatbransjen sammenlignet med andre bransjer.

Kun 20 prosent av juss-studentene fullfører studiet på normert tid. Studiedekan Erling Hjelmeng ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo uttalte nylig til Dagens Næringsliv at: «Etter vår mening skaper arbeidsgiversiden urealistiske forventninger til hva som kreves for å få jobb i de større advokatfirmaene» og «Vi reagerer på at arbeidsgiverne kommuniserer et krav om veldig gode karakterer». Har dere godt nok grunnlag i dag for å finne frem til de beste advokat-talentene? Og hva bør eventuelt endres på juss-studiene i fremtiden?

– Det er ingen tvil om at gode karakterer gir en god faglig plattform som jurist. Samtidig er det å lykkes som advokat også et resultat av personlige egenskaper samt hvordan man opparbeider og tilegner seg praksis og erfaring.

- Kanskje bør det også på jusstudiene tas i bruk mer av moderne teknologi i undervisningen og legges opp til mer prosjektbasert undervisning der prosedyre og advokatrollen også kan inngå.

- I likhet med de fleste andre advokatfirmaer har vi både trainee- og skriveplassordning i Hjort. I tillegg rekrutterer vi studenter fra de ulike prosedyrekonkurransene, hvor vinnerne inviteres med på Hjorts årlige prosedyreseminar på Finse og får traineeopphold. På denne måten kommer vi i kontakt med en bredde av studenter, og får et inntrykk av deres evne til å arbeide med konkrete saker.

– Hvor er du om fem år?

– Varierte oppgaver og gode muligheter til faglig utvikling er viktig. Jeg ser for meg en videre karriere som advokat I Hjort.

Silje Aga Rogan (Lund & Co), Kristine Hasle Øverby (Wiersholm), Cathrine Aulie (Hjort), Birgitte Bie Mørkved (Mageli) og Cecilie Dramstad Aas (PwC), representerer firmaene som er nominert til Advokatforeningens Talentpris 2018.
Powered by Labrador CMS