Geir Lippestad og ALD-leder Synne Riise Halvorsen var strålende fornøyde med at foredraget skapte så stort engasjement.
Geir Lippestad på Arbeidslivsdagene i Bergen: - Dette må du aldri gjøre som advokat
Advokat Geir Lippestad gav fremtidens jurister gode råd på veien da han delte av sin erfaring fra store straffesaker under et ALD-foredrag til studentene ved Det juridiske fakultet i Bergen.
BERGEN: I forbindelse med opptakten til Arbeidslivsdagene ved Det juridiske fakultet i Bergen 5. og 6. februar var advokat Geir Lippestad hentet inn for å prate om opptreden i store straffesaker, som 22.juli-saken.
– Som advokater i store saker må vi være ydmyke for andres fagkunnskap, og innhente informasjonen vi trenger før rettssakene, enten det gjelder økonomi, samfunnskunnskap eller andre felt. Når rettssaken er i gang, er de for sent. Samtidig må en god jurist kunne mye mer enn juss - man må ha bred kunnskap om politikk og samfunnet, for å kunne se når du trenger input fra andre fagfolk, påpekte advokat Geir Lippestad overfor studentene i Bergen.
- Avklar rollen
Lippestad la i foredraget stor vekt på at advokater bør gjøre en klar rolleavklaring med klienten i forkant av oppdragene.
– Finn ut hvilke forventninger klienten har til deg, og gi klienten klar beskjed om hva du kan, og hva du ikke kan gjøre som advokat. Finn balansen mellom det å gjøre alt du rettslig kan gjøre for klienten, samtidig som du ikke blir identifisert med han. Du blir fort identifisert om du sier «jeg er sikker på at han ikke har gjort det». For hvordan vet du det som advokat om du ikke var til stede under hendelsen?, sa Lippestad.
Advokaten tilla at han i 22.juli måtte være tydelig om at han aldri kom til å kringkaste Anders Behring Breiviks politiske prosjekt i retten.
Han pekte på at han tror digitalisering vil endre bransjen fremover.
– Jeg tror fremtidenes advokatfirmaer vil bestå av langt flere faggrupper enn jurister. Det vil bli en ny måte å tenke om hva klienten har behov for. For eksempel tror jeg fremtidens advokatfirmaer vil ansette både økonomer, ingeniører, journalister og eksperter på samfunnskunnskap, sa Lippestad.
- Ikke lekk informasjon!
Den profilerte advokaten pratet også om advokat-lekkasjer, og mener dette er et vanlig problem i mange saker.
– I de fleste straffesaker er det et stort problem med lekkasjer, og at dokumenter som er taushetsbelagte finner veien til pressen. Både i sivile saker og i straffesaker gir advokater, som en del av strategien, bevisst ut taushetsbelagt info til media. Av en eller annen grunn mener de dette er fornuftig å gjøre. Dere må aldri gi ut slik taushetsbelagt informasjon til media. Det er ulovlig. I 22.juli-saken ble også en advokat dømt for dette etter at politiet satt opp en felle, sa Lippestad.
– Og om man først deler slik informasjon, blir man fort interessant for pressen også i senere saker. Har du først delt slik informasjon én gang, får du raskt det ryktet på deg i bransjen, sa advokaten.
Vil skape engasjement
Arbeidslivsdagene (ALD) i Bergen er et årlig arrangement hvor formålet er å skape kontakt mellom studentene og næringslivet. ALD handler om vise frem noen av de mange mulighetene studentene har i arbeidsmarkedet både under og etter studiet.
Under messedagene står ulike bedrifter og aktører på stand på fakultetet. Her kan studentene stille spørsmål og bli kjent med bedriftene, samt søke digitalt til de som tilbyr traineeship eller lignende.
– I forkant av messedagene har vi en rekke ulike arrangementer, alt fra foredrag til bedriftspresentasjoner og jobbsøkerkurs. I år valgte vi å invitere Geir Lippestad som foredragsholder. Bakgrunnen for dette var at vi ønsket å skape engasjement blant studentene, samt at de skulle få vite litt mer om forberedelser og gjennomføring av omfattende rettssaker med stor offentlig interesse. Geir Lippestad ga oss innblikk i en rekke etiske og juridiske problemstillinger som kan dukke opp under slike saker. Foredraget var utrolig spennende, og vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger, sier nestleder Vilde Karoline Lindsetmo Trana i ALD-styret.