Petter Kaland Melsom startet nylig ved Thommessens London-kontor som ligger nærmest vegg-i-vegg med St. Pauls-katedralen.

Thommessen gjenopptar London-utveksling etter nesten to år

Advokatfullmektig Petter Kaland Melsom (29) fra Bærum har fått drømmejobben, og skal de neste månedene jobbe med transaksjoner i London City. Partner Lars Erik Gåseide Røsås tror London fortsatt vil være et attraktivt sted å gjøre transaksjoner fremover.

Publisert Sist oppdatert

LONDON: – Velkommen til London! Gikk turen fint? Sammen med sønnen Lars bruker Thommessens eneste partner i Storbritannia, Lars Eirik Gåseide Røsås, denne søndagsettermiddagen til å ønske advokatfullmektig Petter Kaland Melsom velkommen til stedet han skal bo de neste tre månedene.

Den romslige toromsleiligheten ligger strategisk plassert midt i utelivsmekkaet Covent Garden, bare 25 minutters gange - eller to stopp med tube’n - fra Thommessens kontor i finansdistriktet City.

Thommessen-partner Lars Eirik Gåseide Røsås ønsker Petter Kaland Melsom velkommen til sin nye leilighet i Covent Garden i London.

Nesten to år har gått siden firmaets London-utsendte fullmektiger måtte pakke bagene og forlate den da helt korona-nedstengte byen.

Visumtrøbbel

– Jeg ser på det å få jobbe her som en kjempemulighet til å bli enda bedre i engelsk, og få arbeidserfaring fra utlandet. Personlig er det også utrolig kult å få bo i London en periode - det er jo en verdensby, sier advokatfullmektig Petter Kaland Melsom.

Det tok ham flere måneder å få arbeidsvisum, og avreisen er derfor blitt utsatt flere ganger.

Ettersom Melsom startet i Thommessen tidligere i år, og dermed hadde vært ansatt i firmaet i under ett år, krevde nemlig britiske myndigheter at han skaffet seg et «skilled worker»-visum og tok en omfattende engelsk-test før han fikk lov til å flytte over.

– Dette var en digital test som inneholdt både lytting, snakking og en skriveoppgave. Heldigvis besto jeg – det hadde nesten vært litt flaut å stryke, sier Melsom.

- Ikke ensomt

I tillegg til Røsås er også fast advokat Martin Juell Mjaaland på plass ved kontoret som befinner seg rett ved siden av landemerket St. Pauls-katedralen. Han ankom et par uker i forveien.

– En forskjell på London kontra Oslo er at det er flere arrangementer med andre advokater her, og mulighet til å bli kjent med folk fra hele verden. Selve arbeidsdagene og jussen er ganske lik, men det er jo litt færre kolleger å prate med i gangene her, sier Mjaaland.

Advokatfullmektig Petter Kaland Melsom og advokat Martin Juell Mjaaland har byttet ut Vika i Oslo med City i London.

Partner Lars Eirik Gåseide Røsås har bodd og jobbet i Storbritannia siden 2007. Siden mars i fjor har det blitt mange lange dager på hjemmekontoret i nord-London.

– Jeg har sittet alene, men samtidig har det ikke vært ensomt siden vi har brukt elektroniske hjelpemidler i mye større grad enn før. Dermed har både vi og de andre kontorene utenfor Oslo blitt mer integrert i firmaet, sier Røsås.

Thommessen-partner Lars Eirik Gåseide Røsås har bodd og arbeidet i London siden 2007.

Nå er han tilbake på kontoret i City minimum tre dager i uken, gjerne flere.

– På grunn pandemien satte vi utvekslingsordningen på pause. Når vi nå har tatt ordningen opp igjen har det vært masse interesse fra fullmektigene om å komme hit, kanskje mer enn noen gang før, sier Røsås.

To ordninger

Thommessen har to ulike utvekslingsordninger, hvorav en er på om lag seks måneder og åpen for fullmektiger fra alle avdelinger og kontorer.

– Melsom er på et korttidsopphold som vi ønsker å tilby til så mange som mulig. Ved å jobbe her får de som eventuelt ikke jobber med transaksjonsrelatert arbeid til vanlig, en eksponering mot dette fagområdet. Ellers får de bidra i internasjonale transaksjoner og opplevelsen av å bo og leve i London, sier Røsås.

I tillegg har firmaet en ordning for fullmektiger som allerede er tilknyttet M&A- og kapitalmarkedsavdelingen, slik Røsås er, og kan bli utplassert på London-kontoret i ett år. Opp gjennom årene har mange advokater hatt opphold ved Thommessens eneste utenlandskontor.

Til tross for at London er åpnet opp, er aktiviteten i bybildet betydelig lavere enn før pandemien. Og blant dem som er ute i finansdistriktets hovedgate Cheapside er det tett mellom munnbindene. Ingen vil tilbake til lockdown og månedene med strenge tiltak og skyhøye innleggelsestall på sykehusene.

– Økt produktivitet

Ved Thommessens London-kontor arbeider det for tiden tre norske medarbeidere. Firmaet deler kontorlokaler med flere andre nordiske advokatfirmaer.

Røsås opplever at det har vært et høyt aktivitetsnivå gjennom hele pandemien, både i kapitalmarkedet, og i M&A-markedet.

– Men vi merker at det er færre på gatene og på kontorene i City nå, spesielt på mandager og fredager, selv om businessen i City har gått sin gang. Mange av dem som tidligere jobbet her er blitt spredd over hele Europa. Særlig italienerne og spanjolene har dratt hjem, sier Røsås.

Samtidig har produktiviteten i finans- og advokatbransjen altså holdt seg på et høyt nivå gjennom pandemien.

– Det har jo ikke vært noe annet å gjøre enn å jobbe, og tid har ikke gått med til nettverkingslunsjer eller reising til og fra jobb. Nå som samfunnet åpner opp sliter mange med å følge opp alt.

At Petter Kaland Melsom først kom på plass i disse dager, og ikke rett etter sommerferien var en direkte følge av Brexit og nye byråkratiske visum-prosesser for utenlandske arbeidere i Storbritannia .

I bensinkø

De reelle kostnadene ved Brexit begynner sakte, men sikkert å gjøre seg gjeldende.

– Vi ser en betydelig mangel på arbeidskraft, det mangler for eksempel stebilsjåfører og arbeidere i lavtlønnede yrker der man ikke så enkelt får visum lenger.

– Energiprisene går opp over hele verden, men de går virkelig til himmels her, siden UK tidligere var en del av EUs indre energimarked, legger Røsås til.

Selv har Thommessen-partneren også fått merke hva Brexit kan føre til.

Advokat Martin Juell Mjaaland og advokatfullmektig Petter Kaland Melsom i Thommessen

– Jeg sto nylig selv i lang bensin-kø – det var en skikkelig surrealistisk opplevelse. Alt som er vanskelig blir enda verre her, og det tror jeg vi bare vil se mer og mer av.

Fortsatt sterk posisjon

– I hvilken grad vil City fortsette å være en hub for internasjonalt næringsliv, og dermed også for advokater i fremtiden?
– Jeg tror ikke det vil skje så mye over natten, og jeg er overbevist om at London på grunn av historikken og språket fortsatt vil være et attraktivt sted å gjøre transaksjoner. Men det er lett å se at posisjonen er blitt svekket av Brexit. Hvor dramatisk det blir for City, gjenstår å se. Jeg ser ingen europeisk by som kan ta over for Londons posisjon. Pr. nå er jeg mer bekymret for at amerikanerne reiser tilbake, og at London og Europa svekkes sammenlignet med New York, sier Røsås.

Selv har han engelsk advokatbevilling, og har ikke vurdert å flytte tilbake til Norge.

– Vi har det fortsatt veldig fint her. Men man gjør seg jo tanker om at dette landet er på vei i gal retning. For dem som allerede sliter økonomisk, kan dette bli et enda tøffere sted å være. UK er jo ett av landene i Vest-Europa med størst forskjeller, sier Thommessen-partner Lars Eirik Gåseide Røsås.
Powered by Labrador CMS