Advokat og partner i Schjødt, Halvard Helle, er mannens forsvarer.

Partner og tidligere styreleder er tiltalt i straffesak

- Tiltalte nekter straffskyld, sier Schjødt-partner Halvard Helle, som forsvarer 50-åringen. 

Publisert Sist oppdatert

Partner i et kjent norsk advokatfirma, en 50 år gammel mann, er tiltalt for muntlig å ha gitt uriktig opplysninger til retten, jf. straffeloven § 221. 

Tiltalen, som ble offentliggjort tidligere i oktober, lyder:

«Fredag 4. november 2022 kl. 09.15, i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø, som vitne i straffesak, ga han en detaljert forklaring som inneholdt vesentlige feil og overdrivelser om hva som ble sagt og gjort i et møte i Tromsø 19. februar 2020.».

Og videre:

«Han ga bl.a. uriktige opplysninger om at x ikke hadde villet hilse på han, at x var svært engasjert og snakket høyt slik at andre ikke kom til orde, og at x kom med trusler m.v.».

Rettssaken skal behandles i Nord-Troms og Senja tingrett den 5. og 6. november.

Omgjøring

Tiltalen er tatt ut av Troms og Finnmark statsadvokatembeter, etter ordre fra riksadvokaten. 

Tiltalen representerer derfor en omgjøring av statsadvokatens opprinnelige henleggelse av saken.

- Statsadvokaten mente det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å si at forklaringen objektivt sett var feil. I tillegg mente statsadvokaten at det uansett ikke var grunnlag for å konkludere med at min klient hadde utvist forsett, sier Schjødt-partner, Halvard Helle.

- Min klient og jeg deler naturligvis statsadvokatens opprinnelige oppfatningen; nemlig at denne saken skulle vært henlagt, fortsetter Helle.

En henleggelse der en person har vært siktet, kan omgjøres av overordnet påtalemyndighet enten etter klage eller på eget initiativ innen tre måneder fra underretning om henleggelsen er mottatt. 

Gikk av i sommer

I august ble det kjent at tiltalte gikk av som styreleder i advokatfirmaet han stadig jobber i. Vedkommende hadde på tidspunktet for fratredelse hatt rollen som styreleder i flere år.

På sine nettsider skriver advokatfirmaet at den tidligere styrelederen «er sterk strategisk» og at han har «bred erfaring med å håndtere krevende situasjoner.». 

Tiltalte har jobbet i firmaet i over 20 år, siden 2002, og har mange øvrige styreverv i ulike bransjer og selskaper. Blant annet er han styreleder i et av landets største advokatnettverk. 

Tiltalte har ikke besvart Advokatbladets henvendelser.

Straffeloven § 221

Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som skriftlig eller muntlig gir uriktig opplysning til

  1. retten

Straff etter første ledd kommer ikke til anvendelse mot en mistenkt som forklarer seg uriktig om det forhold mistanken mot ham gjelder. Det samme gjelder den som ikke kunne fortelle sannheten uten å utsette seg selv eller noen av sine nærmeste for straff eller fare for vesentlig tap av sosialt omdømme eller vesentlig velferdstap av annen art, med mindre vedkommende hadde plikt til å forklare seg.

Powered by Labrador CMS