I forbindelse med det amerikanske valgresultatet som ble klart i helgen, har avgående president Donald Trumps advokater intensivert arbeidet med å bestride gyldigheten av valget i flere stater, ikke minst i Pennsylvania som var staten som til slutt avgjorde det hele.
Statens stemmer bidro sterkt til at Joe Biden og kommende visepresident Kamala Harris lørdag kveld til tonene av Kygos «Higher Love» ble hyllet på scenen i Wilmington i Delaware. Harris blir den aller første kvinnelige visepresidenten i USA.
President Trump har ennå ikke innrømmet valgnederlaget, og lørdag holdt hans personlige advokat Rudy Giuliani en pressekonferanse i utkanten av delstatens mest folkerike by, Philadelphia.
- Denne byen har en trist historie med valgsvindel. Det er ulovlig. Det er grunnlovsstridig. Og vi vil iverksette tiltak, sa Giuliani.
Ifølge avisen The Philadelphia Inquirer skal advokaten ikke ha nevnt hvilke ulovligheter de mener skal ha skjedd under årets valg, men vist til at republikanske valgobservatører ikke klarte å se stemmetellingen i Philadelphia convention center på en tilfredsstillende måte fordi de ble plassert for langt unna opptellingen.
Pressekonferansen på parkeringsplassen i utkanten av Philadelphia skjedde etter at Donald Trump selv hadde kommet med en rekke oppdateringer på Twitter der han uten bevis, anklaget demokratene for å ha jukset med stemmene, og hevder at han selv hadde vunnet om kun «de lovlige stemmene» ble talt.
Krever relevante bevis
Giuliani: Trump “is obviously not going to concede when at least 600,000 ballots are in question.” pic.twitter.com/Jz9HxpThH3
Overfor Advokatbladet påpeker advokat Arne Fliflet at Trump har rett til å anlegge søksmål.
- USA velger president ved indirekte valg. Hver stat velger et antall valgmenn som sammen velger presidenten. Hvis noen vil bestride gyldigheten av valget, kan de anlegge sak, men de som går til sak må ha relevante bevis som retten kan legge vekt på. I domstolene er det ikke nok å bruke slagord og komme med tomme påstander. Dette betyr at det ikke er så lett å nå frem med søksmål om valget, sier Fliflet til Advokatbladet.
Han er landets lengstsittende sivilombudsmann noensinne, og innehadde den posisjonen fra 1990 til utgangen av 2013. Fliflet er i dag tilknyttet advokatfelleskapet Ba2advokatene.
Må ha rettslig interesse
Fliflet understreker at valgsystemet i USA skiller seg fra det norske valgsystemet på flere måter.
- USA har ingen føderal valglov. Hver stat har sin valglov. Domstolene har myndighet til å avgjøre valgtvister, men det er mange måter å angripe valgresultatene på. De som går til retten for å bestride gyldigheten av valget av valgmenn må ha en rettslig interesse i søksmålet. Skal søksmålet føre frem, må det også sannsynliggjøres at feilen har hatt betydning for valgresultatet, sier Fliflet, og legger til at det i Norge er Stortinget som er øverste valgmyndighet.
- Spørsmål om det er begått feil som har betydning for gyldigheten av valget er det til syvende og sist Stortinget som avgjør. Et søksmål for domstolene vil i Norge bli avvist. Det er Stortinget som i valgsaker er øverste dømmende myndighet, understreker Fliflet.
Lurer ofte på hva historiebøkene kommer til å skrive om denne perioden i livene våre 🙄 https://t.co/rQ0HbYCEi9
Mulige søksmål var tema under NRKs sending etter at valgresultatet var klart også, der førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og USA-ekspert, Sofie A. E. Høgestøl, deltok.
- Det er ingenting som tyder på at det finnes masse ulovlige stemmer. Som jurist synes jeg det er rart at man har masse advokater plassert ut i viktige nøkkelstater som Pennsylvania, og har gjort de klar for søksmål - uten at vi ser noen beviser. Hvis det er sånn at Trump mener det er valgfusk - ja så må de offentliggjøre beviser for dette, og vise dem til en dommer. Det har vi ikke sett, sa Høgestøl.
Hun har bred kjennskap til amerikansk politikk, og tok sin mastergrad i rettsvitenskap ved Georgetown University i Washington D.C.
- Søksmålene de har kommet med så langt har handlet om at de mener det ikke er nok valgobservatører, men det har jo ikke noe med valgresultatet å gjøre. Trump har all rett til å komme med slike søksmål, men det endrer ikke opptellingen. Rettsvesenet avviser de fleste av disse søksmålene ganske fort, påpekte Høgestøl.