Kyrre Lønnum (til venstre) byttet fra psykologi til juss. Til høyre Pål Eide, som har ti års fartstid i disiplinærutvalget.
Vær bevisst balansen
Det er viktig å være bevisst på balansen i livet, mener psykologen som ble advokatfullmektig. Disiplinærutvalgsleder Pål A. Eide råder advokater til å finne et sted å lufte ut for å få problemer ut av hodet.
Kyrre Lønnum har flere år bak seg som psykolog. Nå han flyttet, byttet karriere og er advokatfullmektig i Verdal hos Advokat Camilla Hagen.
– Det er noe forfriskende med å være lærling igjen, konstaterer Lønnum, som runder førti i år. Nå venter han bare på at Tilsynsrådet skal behandle søknaden hans om advokatbevilling.
Han ser utfordringer for advokaten, men ikke så mange som er spesifikke for advokatyrket.
– Det er et ansvarsfullt yrke, men det har mange likhetstrekk med andre yrker hvor man jobber mye og er under press. Det er alltid spørsmål om å finne balansen i livet, sier Lønnum.
– Skal du kunne tilpasse livet sånn at det ene ikke tar over det andre, må du stoppe opp og tenke deg om med jevne mellomrom, råder han.
Når han sammenligner årene som psykolog med den kortere erfaringen i advokatfirma, er det spesielt rundt
veiledningen han ser store forskjeller i psykologenes favør.
– Veiledningsordningene som psykolog oppfatter jeg som veldig gode, og ikke bare det første året. Det er krav om veiledning både individuelt og i gruppe for å bli spesialist. Vi filmer terapier og møter, du får tilbakemelding om deg selv, man ses mer som psykolog, på godt og vondt, sier han.
– Som advokat møter man gjerne opp i retten, har prinsipalen sin med seg i en sak eller ikke, men det er ikke den samme systematikken, sier han.
Lønnum tror veiledningen bidrar til å fange det opp hvis livet ikke er så greit.
– Den bidrar også til mestring. Veiledningen er en arena for å få konstruktive tilbakemeldinger. Det er ikke at vi ikke har det i advokatbransjen – jeg har opplevd mange åpne dører og mange å spørre. Men det er det at psykologene har et system for det, sier Kyrre Lønnum.
Meditasjon og trening er veien til å koble av og få ny energi når du får menneskelige tragedier tett inn på livet, ifølge Pål A. Eide.
Han har lang erfaring med eget firma i Grimstad og har vært kretsleder i Advokatforeningen i Aust-Agder. Nå møter han de vanskelige sakene ikke bare i egen praksis, men også som leder for disiplinærutvalget for Agder og Rogaland.
– Jeg møter den mindre glamorøse delen av virksomheten vår i klagesakene. Vi ser en god del overtramp, men også mange som gjør et godt arbeid, sier Eide.
Han mener at det blir vanskeligere med årene å tape en sak når du mener at du har gjort en god jobb.
– Det kan gi søvnløse netter, og til eldre man blir, desto kjipere er det å tape. Tidligere tok jeg litt lettere på det; nå synes jeg det er tungt, innrømmer Pål A. Eide.
Han mener det er en stor påkjenning for advokater å få menneskelige tragedier tett innpå seg, akkurat som det er for leger, psykologer og psykiatere.
– Taushetsplikten gjør at vi vanskelig kan snakke om konkrete saker med noen, konstaterer Eide.
Grimstad-advokaten mener det er viktig at advokaten har et sted å lufte ut og få problemene ut av hodet. Selv har han lært meditasjonsteknikker, og tror kolleger vil ha god nytte av å gjøre det samme.
– Når du mediterer, så kobler du helt av, får bort ting for en stund og får hvilt uten å sove. Det gir deg ny energi for å utføre en god jobb. I tillegg til fysisk trening er det det aller viktigste for å holde seg i form, sier Eide.
Men er det lett å si fra til en kollega som ser ut til å slite? Ifølge Eide sitter det langt inne.
– I hvert fall er det vanskelig å ta det opp med vedkommende. Men disiplinærutvalget er også mottagelig for muntlige henvendelser. En klagesak skal alltid være skriftlig, men det er mulig å ta muntlig kontakt i forkant. Bekymringsfulle forhold kan man gjerne kontakte medlemmene i disiplinærutvalgene om muntlig. Vi kan sjekke opp og ta en prat med vedkommende, gjerne i samråd med Advokatforeningen sentralt, sier han.
LES OGSÅ:
Haavind-advokater får tilbud om debriefing som ett av flere goder
Det tøffe advokatlivet - psykolog har skrevet om den menneskelige risikoen ved livet som advokat
Merete Smith: Advokater er ikke supermenn