– Jeg har merket at jo åpnere jeg er generelt, dess mindre hang har jeg til å henge meg opp i rent taktikkeri, sier advokat Stig Bech.

Derfor åpnet han opp om at han er bipolar

- Jeg hadde tro på at det kunne være et lite bidrag i arbeidet med å alminneliggjøre psykiske lidelser, sier toppadvokat og Wiersholm-partner Stig Bech.

Publisert Sist oppdatert

Den siste lørdagen før jul prydet advokat Stig Bech forsiden av Dagens Næringsliv.

Faksimile fra Dagens Næringsliv lørdag 19. desember 2020.

Ikke fordi han snart skulle gjøre comeback i advokatbransjen etter 19 måneder som toppsjef i Solon eiendom, men fordi han for aller første gang snakket offentlig om hvordan det er å kombinere en diagnose som bipolar med det å være toppadvokat.

Bech ble i årene mellom 2006 og 2018 kåret til landets fremste advokat innen fast eiendom i Finansavisens advokatundersøkelse.

Nå gleder han seg over å være tilbake i advokatbransjen som partner i Wiersholm.

– Hvordan har responsen vært etter at du snakket om din bipolare lidelse i Dagens Næringsliv?
– Jeg har lenge vært åpen om utfordringen min, så for kolleger og venner var dette ikke noen stor nyhet. Likevel må jeg innrømme at jeg var skeptisk til en så bred eksponering. Jeg gjorde det fordi jeg hadde tro på at det kunne være et lite bidrag i arbeidet med å alminneliggjøre psykiske lidelser. Og responsen har rett og slett vært overveldende, både når det gjelder artikkelen, etter at jeg deltok i podkasten «Stormkast» og den generelle dekningen på sosiale medier. Aller mest varmet det å få flere hundre personlige henvendelser, fra fine folk med ulike utfordringer og ønske om å dele litt av sine opplevelser.

– Du har sagt at tabuene rundt psykiske lidelser er større enn rundt mange andre temaer. Hvorfor tror du det er slik?
– Inntrykket jeg sitter igjen med etter mine økter for Bipolarforeningen og gjennom mange av de som tok kontakt etter artikkelen, er at dette kan ha noe med mangelfull informasjon å gjøre. De mentale lidelsene fremstår som noe mer diffuse enn somatiske tilstander, selv om det jo egentlig dreier seg om mye av det samme. Kanskje knytter det seg til hjernens kompleksitet og dens betydning også for vårt følelsesliv. Men virkelighetens verden er at vitenskapen også på dette feltet har kommet langt. Mange lidelser – som bipolar – kan for mange håndteres godt med medisin, terapi og en ryddig livsstil. Eldre TV-serier og filmdramaer er ikke nødvendigvis riktig informasjonskilde.

Stig Bech (55)

Partner i Wiersholm siden 01.01.2021
Opprinnelig fra
: Asker/Oslo

Bosted: Nannestad/Oslo

Sivil status: Gift, 3 barn

- Ærlighet skaper tillitt

– Hva vil du si til andre advokater som vurderer å være åpen om noe lignende?
– Jeg har forsøkt å svare på det til ganske mange den siste tiden, og svaret går mer og mer i retning av at belastningene ved åpenhet er mindre enn fordelene ved åpenhet. Ærlighet skaper ofte tillit og gjensidig fortrolighet, som igjen gir grunnlag for trygge relasjoner, også profesjonelt. Ting er som de er, og bør omtales som de er. Samtidig er det viktig alltid å tenke gjennom situasjonen individuelt. For mange er det fortsatt mange gode argumenter som tilsier å holde litt igjen.

– Bør advokater tørre å være mer åpne om andre sider av seg selv enn det rent faglige?
– Ja, jeg mener det – og jeg tror også at advokater i stadig større grad byr mer på seg selv. Dette skal likevel ikke overdrives, det viktige er å kunne faget og jobbe profesjonelt med de verktøyene man rår over i klientens interesse. Men i den sosiale interaksjonen, i det å skape muligheter og åpninger, så ligger det et stort rom for å etablere tillit og trygghet over forhandlingsbord eller i andre prosesser.

– Helt generelt er det lettere å få til ting med folk som er flinke, hyggelige og åpne, enn om man møter personer som er vanskelige. Heldigvis er den delen av advokatmiljøet jeg kjenner veldig positivt, folk er både flinke og hyggelige, og etter hvert kanskje også mer åpne.

– Du har valgt å være aktiv i Bipolarforeningen, blant annet som styremedlem. Hva er de viktigste oppgavene for styret?
– Vår forening har hatt en fantastisk utvikling nå en periode, med kraftig medlemsvekst og høy aktivitet. Det har vært viktig å få på plass en profesjonell administrasjon som gjennomfører den overordnede organiseringen, med åpne treff i fjorten byer, digitale treff, kurs og et likepersontilbud som særlig er viktig nå i koronaperioden.

- Generelt tror jeg vi alle har godt av å være oss selv, også når det gjelder våre utfordringer, sier Stig Bech.

Mindre rutinearbeid

– Hvorfor bestemte du deg for å gå tilbake til advokatbransjen?
– Jeg har alltid likt rollen som rådgiver. Nå har jeg vært i gang noen dager etter nyttår her hos Wiersholm, og det har vært bra. Det var bra i industrien, nå blir det bra i advokatrollen, en arena der jeg føler meg veldig hjemme. Jeg opplever dessuten at advokatene har et ekte samfunnsengasjement, typisk når det gjelder mangfold, bærekraft og ideelt arbeid. Hos Wiersholm møter jeg holdninger og verdier jeg identifiserer meg med, og også konkrete tiltak for å utgjøre en positiv forskjell på flere samfunnsområder.

– Hvilke utviklingstrekk ser du i bransjen?
– Det viktigste er at mye av det enkle rutinearbeidet blir mindre aktuelt. Klientene søker bunnsolid kunnskap i kreativ form, inklusive det kontaktskapende og løsningsorienterte. Wiersholm er det firmaet som kanskje står aller fremst i rekken av å kunne tilby klientene dette, etter min oppfatning.

– Hvordan har du utviklet deg som advokat de siste årene?
– Tja, det må jo sies å ha vært nyttig å være klient i noen år. Jeg fikk en konkret opplevelse av hva som ligger i en god leveranse, og prøver nå å omsette det i konkret utførelse når jeg er tilbake som advokat.

– Hva blir annerledes nå som du skal jobbe i Wiersholm kontra forrige gang du var advokat i BAHR?
– BAHR har vært en viktig del av livet mitt. Det er et meget bra firma som jeg alltid vil ha gode tanker om, og helt sikkert samarbeide godt med fremover. I min rolle i Wiersholm vil jeg nå være hundre prosent dedikert til å jobbe med klientene, og får dermed også mer tid til strategisk bistand.

– Hvordan ser du på eiendomsbransjen nå? Har den blitt påvirket av koronapandemien?
– Så langt ser det ut til at det går veldig bra. Det siste året har samtidig brakt inn nye perspektiver til de ulike byggkategoriene og samhandlingen mellom brukere og eiere. Trenger vi kontorer, er åpne landskap en god løsning i et pandemiperspektiv, vil folk fortsatt handle i butikker, har vi bruk for konferansehoteller? Alle disse spørsmålene og analysene de avleder, har satt i gang nye prosesser, og stimulert kreativiteten hos mange.

– Men vi preges alle av de utfordringene og menneskelige lidelsene pandemien skaper. Når vaksinasjonen kommer skikkelig i gang, vil vi forhåpentligvis oppleve en mer normalisert hverdag – og kanskje også finne svar på spørsmålene rundt de mer langsiktige markedsmessige konsekvensene. En av spådommene kan jeg utrykke skepsis til med en gang. Urbanismen er ikke død. Vi skal ikke flytte på landet med hvert vårt treningssenter i kjelleren.

Morgenfugl

– Du har tidligere uttalt at du står opp klokken 0442 hver dag. Hvilke fordeler gir det deg i jobben som advokat?
– Det er veldig fint å ha en times tid hjemme til lesing og skriving før verden våkner. Dette er veldig individuelt, men jeg får jo gjerne en del innspill på ulike saker om kvelden. Disse kan bearbeides i fullstendig ro før dagen på kontoret starter og, ikke minst, før møtene begynner.

– Hva er det viktigste valget du har tatt i din karriere som har ført deg dit du er i dag?
– Det var da jeg giftet meg for andre gang i 1999. Den private basen har vært helt grunnleggende for alt annet jeg har drevet med.

I det siste har jeg faktisk tenkt at jeg bør få med meg noen serier for å kunne delta adekvat i den sosiale dialogen hjemme og på kontoret.

Stig Bech, partner Wiersholm

– Hva blir din viktigste oppgave i din nye jobb i 2021?
– Det blir å levere på saksutførelse, skape gode team, gjennomføre prosesser, og kanskje også bidra instrumentelt til å sette prosessene i gang.

– Hvis du skal trekke frem et vendepunkt i karrieren, hva vil du nevne da?
– Det må være valget om å droppe journalisttanken på sent 80-tall og gå for jus og senere advokatvirket. Men for all del; det hadde sikkert vært gøy i en medieramme også!

– Hvis du skal gi et råd til unge advokater på starten av sin karriere, hva vil det være?
– Sjekk først om advokatrollen fremstår tiltrekkende også utover inntektspotensialet. Og deretter; lær deg faget, følg spillereglene, jobb hardt og vær hyggelig!

– Hva kobler du av med når du ikke jobber?
– Oj, den listen er lang – stort sett fysiske aktiviteter til vanns og til lands.

– Hvilke TV-serier følger du med på?
– Den listen er ganske mye kortere – svaret er egentlig ingen. Jeg har ikke TV og bruker PC-en til jobbrelaterte forhold. I det siste har jeg faktisk tenkt at jeg bør få med meg noen serier for å kunne delta adekvat i den sosiale dialogen hjemme og på kontoret.

Powered by Labrador CMS