Marit Hienn, Kristoffer Schiele, Maren Melsbø og Knut Erik Marthinussen Harjang trives godt i Nord-Norge, men liker dårlig at reisesalæret er blitt halvert, noe mange advokater i den langstrakte landsdelen merker svært godt på inntjeningen.
Angrer ikke på at de flyttet nordover
Unge advokater i nord merker godt konkurransen fra store advokatfirmaer i sør, og frykter at domstolsammenslåing kan fjerne livsgrunnlaget for advokater på små plasser.
SVOLVÆR: Advokatbladet samlet fire unge advokater som jobber på ulike plasser i Nord-Norge til en samtale om muligheter og utfordringer i yrket. En av dem er nordnorsk, de tre andre er innflyttere. De har til felles at de synes advokater i distriktet generelt sett er veldig flinke, og at lokal tilknytning er viktig for å oppnå gode resultater for klientene.
Advokat Maren Johannessen Melsbø, opprinnelig fra Stavanger, bor i Harstad og jobber i Advokatfirmaet Finn, som har åtte advokater. Kontoret tilbyr tjenester innenfor alle juridiske felt både til privatmarkedet, næringslivet og det offentlige, men den enkelte advokat jobber spesialisert med sine temaer.
Annonse
Selv arbeider hun stort sett med arve- og familierett, fast eiendom og utlendingsrett.
- Veldig inkluderende folk
– En av de største forskjellene ved å bo på et mindre sted som Harstad kontra en større by, er at fremmede folk hilser. Folk sier gjerne hei på butikken, selv om man ikke kjenner dem, sier Melsbø.
Hun har studert i Bergen og Washington DC, og flyttet til Nord-Norge for fem år siden.
– Faglig sett er det kanskje ikke de store forskjellene, men jeg opplever nordlendingene som mer åpne og rause, og veldig inkluderende. Som advokat er det utrolig flott, sier Melsbø.
Hun mener sakslekkasje sørover, altså at store Oslo-firmaer får oppdrag på bekostning av lokale advokater, og halvert reisesalær fremdeles er brennaktuelle temaer i regionen.
– Vi er opptatt av å vise at vi innehar kompetanse her i nord og, og er gode på veldig mye. Advokatene sørfra tar gjerne høyere pris, men jeg vil påstå at vi kan levere et minst like godt produkt her. Når et stort selskap trenger hjelp, vil det ofte være en fordel å ha advokater som kjenner lokale forhold, lokale aktører og næringen, sier Melsbø.
Lange reiser
Halvert reisesats gir et stort innhugg i advokatenes utbetalinger, påpeker hun.
– Det er tungt og langt å reise i Nord-Norge, man er gjerne mange dager borte fra hjem og familie, og det er sjelden slik at man kan jobbe på reise. Salærsatsen er i utgangspunktet relativt lav fra før av, og fraværet fra jobb der man kan fakturere full sats, merkes definitivt for advokatene som reiser mye, sier hun.
Advokat Kristoffer Schiele fra Linnet & co i Tromsø, opprinnelig fra Oslo, er enig, men rammes ikke selv av kuttet, da han ikke reiser så mye i jobbsammenheng.
Firmaet jobber bredt, og Schiele jobber mest med tvister innen fast eiendom og entreprise.
– Klientene er alt fra større og mindre utbyggere til privatpersoner. Vi representerer både de som vil bygge eller har bygget, og de som har innvendinger mot byggeprosjekter, sier Schiele, som synes de beste arbeidsdagene tilbringes i retten.
– Mitt inntrykk er at klientene ikke tjener noe på å hente inn advokater fra større firmaer. Jeg tror jeg har mine ord i behold om jeg sier at vi stort sett vinner våre saker mot store advokat-team sørfra, sier Schiele.
Flyttet fra Bergen
Knut Erik Marthinussen Harjang jobber som advokat på Sortland, og savner ikke større forhold i hjembyen Bergen.
– Som kommuneadvokat har jeg kjempespennende utfordringer her oppe, påpeker han.
Til tross for at restrukturering av domstolene er lagt på is for en stund, er hans inntrykk at temaet fremdeles opptar mange i advokatstanden i nord.
– Hvis de minste domstolene forsvinner, vil det også være stor sjanse for at livsgrunnlaget for advokatene som bor der vil forsvinne. Og så kommer spørsmålet om det er belegg for påstanden om at større domstoler har bedre kompetanse enn de små, sier han.
Advokatfullmektig Marit Hienn har siden 2014 arbeidet sammen med faren Ole Fredrik i det lille firmaet Hienn i Narvik.
– I starten var jeg nok litt skeptisk til å jobbe med min egen far, men det har gått overraskende bra. Vi har alltid snakket om å starte noe sammen, og så ble livssituasjonen min slik at jeg kunne flytte hjem. Når man som familie også skal jobbe sammen er det viktig å høre på hverandre så man unngår intriger og konflikter. Det har gått kjempefint så langt, sier Hienn, som har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen.
Det lille firmaets klienter er i all hovedsak næringsdrivende.
– Vi arbeider for det meste med forretningsjuridiske problemstillinger, for eksempel entrepriserett. Ettersom vi har klienter over hele landet, går mye av vår klientkontakt gjennom Skype, e-post og telefonkonferanser, forklarer Hienn, som nylig fikk advokatbevilling. Hun er også leder av Yngre Advokater i regionen.
Yngre Advokater
Utvalget for Yngre Advokater (YA) har som formål å fremme yngre medlemmers interesser og deltakelse i Advokatforeningens arbeid.
YA har egne utvalg i Oslo, Hordaland og Sogn og Fjordane, Sør-Rogaland, Troms, Trøndelag og Midt-Hålogaland.
Styret i YA i Midt-Hålogaland består av leder Marie Hienn fra Advokat Hienn i Narvik, nestleder Mona Marthinussen fra Advokatfirmaet Eurojuris Harstad, og Daniel Riibe fra Advokatfirmaet Wold på Sortland.