Didrik Beck Rodarte og Marthine Høhrbye savnet selv flere praktiske svar da de var ferske advokatfullmektiger.
Yngre forsvarere lager egen fullmektig-håndbok med praktiske tips og triks
Skal være et hjelpemiddel man enkelt kan se til når det ikke er noen å spørre i nærheten, ifølge nestleder Didrik Beck Rodarte.
Kan advokater ha med mobiltelefonen inn i fengsel når de kan ha med seg datamaskin? Når må man egentlig bruke kappe, hvordan åpner man døra til advokatrommet i arresten til Oslo tinghus og når bør man oppfordre klienten til å være stille under et fengslingsmøte?
Dette og en rekke andre praktiske spørsmål vil snart bli besvart i Yngre forsvareres håndbok for ferske advokatfullmektiger. Av leder Fride Wirak beskrives håndboken som «et slags førstehjelpeskrin med kvalitetssikrede huskelister, maler og gode råd for ferske advokatfullmektiger i strafferettsfirmaer».
– Den skal bestå av tips og triks som prinsipaler kanskje tar som en så stor selvfølge at de ikke tenker på å fortelle det til en fullmektig, utdyper Marthine Høhrbye, advokatfullmektig i advokatene Berg Ditlev-Simonsen og styremedlem i Yngre forsvarere.
Tanken er å skape et lite hefte med tilgjengelige svar på praktiske spørsmål man har når man er ny.
YNGRE FORSVARERE
Yngre forsvarere er et fast utvalg under Forsvarergruppen i Advokatforeningen. Utvalget jobber for å skape en sosial og faglig møteplass for nettopp yngre forsvarere. Utvalget arbeider for å fremme yngre forsvareres interesser, arrangerer sosiale treff og holder kurs om relevante temaer.
KILDE: Advokatforeningen
Kastet ut i det
Sammen med nestleder og Elden-fullmektig Didrik Beck Rodarte har Høhrbye ansvar for å dra fullmektighåndbok-prosjektet i havn.
– Som fullmektig blir man ofte kastet ut i det, gjerne fra dag en. Det er ikke alltid tid til en opplæringsperiode. En håndbok som dette er hvert fall noe jeg ønsket meg da jeg startet. Et hjelpemiddel man enkelt kan se til når det ikke er noen å spørre i nærheten. Man får ting relativt fort under huden, men vi ser for oss at dette er noe du laster ned med en gang du starter som fullmektig, sier Rodarte.
Heftet skal distribueres på nett og oppdateres fortløpende. Det er flere advokatfullmektiger som har bistått med bidrag, og nå skal alt bare systematiseres og samordnes før publisering.
Håndboken skal følge kronologien til en typisk straffesak, og begynner ved pågripelse. Hva må man huske ved besøk til sentralarresten, hva bør man snakke med klienten om før avhør, hvordan finner man det man trenger blant 500 sider politidokumenter på 15 minutter, og hvem gjør egentlig hva under en hovedforhandling igjen?
Spør om hjelp
– Jeg husker min første tilståelsessak i Oslo tingrett. Jeg skulle møte klienten i arresten i tinghuset for en liten prat først. Vi ble satt inn på et advokatrom som jo ble låst. Etter hvert ble vi ferdige og jeg tenkte jeg skulle gå ut av rommet. Problemet var bare hvordan, mimrer Rodarte.
– Jeg ville ikke vise klienten at jeg ikke hadde peiling, så jeg kunne ikke hamre på døra. Dessuten er døra av stål, og vinduer finnes det ikke. Til slutt fant jeg ut at jeg måtte bruke telefonen og taste et nummer som stod under den.
Noen uker senere befant Marthine Høhrbye seg i akkurat samme situasjon. Heldigvis hadde Rodarte delt historien sin, og hun visste dermed hvordan hun skulle komme ut av advokatrommet. Dette eksempelet mener de illustrerer hvorfor det er nyttig at fullmektiger deler erfaringer med hverandre.
Frem til håndboken er på plass, har Rodarte særlig ett godt råd til ferske fullmektiger.
– Spør om hjelp! Finn noen der du jobber som du er fortrolig med å stille de helt dumme spørsmålene til. Det kan være en utfordring når man er ny. Den personen man jobber med, er kanskje den man har lyst til å imponere også.
– Samtidig må man bare hive seg ut i det og prøve å sette seg inn i forsvarer-rollen, avslutter Marthine Høhrbye.