ADVOKAT-JUL

Hanken søkte seg mot forretningsjussen for å jobbe med og for næringslivet. Det får han muligheten til i Wiersholm.

– Regjeringen går til kamp

Svein-Helge Hanken ser en klar tendens til at det fremmes utilstrekkelig utredede forslag fra øverste hold. – Det er en klar fordel å sette seg inn i de næringene man har med å gjøre før man foretar seg noe, sier han. I julen har han fordøyd fotball-VM og dyrket familieliv.

Publisert Sist oppdatert

På denne tiden i fjor rykket Svein-Helge Hanken opp som partner i Wiersholm. Et par år tidligere var han en sentral aktør ved børsnoteringen av rubrikkselskapet Adevinta ASA. En børsintroduksjon som skulle vise seg å bli den største her i landet siden Telenor i 2000, og den tredje største i Norge noensinne.

Svein Helge Hanken

Tittel: Advokat og partner

Arbeidssted: Wiersholm

Alder: 37

Karrieren til 37-åringen har for alvor skutt fart på flere fronter. Den startet i politikken.

Hanken var så vidt myndig da han ble valgt inn i bystyret i Ålesund (H). Med det ble han, som 18-åring, den yngste til å sitte i kommunens folkevalgte myndighet noensinne. Etter åtte år i det offentlige rom var han ferdig med jusstudiet, og han bestemte seg for å flytte ut av havnebyen. Han skulle bli advokat. Første stoppested var Schjødt.

– Det var veldig gøy å jobbe med politikk fra tidlig alder. Både spennende og meningsfylt. Men det var samtidig veldig riktig av meg å legge dette til siden da jeg begynte å jobbe, slik at jeg kunne fokusere fullt ut på arbeidet. Erfaringen fra politikken, særlig forståelsen for hvordan samfunnet henger sammen, har jeg med meg hver dag i jobben som advokat, forteller han.

– Regjeringen går til kamp

Plutselig, og ut av ingenting, legges det frem et ganske ekstremt forslag, som er dårlig forberedt og skaper masse usikkerhet for en av våre aller viktigste næringer

Svein-Helge Hanken

Etter noen år som fullmektig i Schjødt gikk ferden videre til det verdensledende sjømatselskapet Cermaq. To år på innsiden lakseoppdrettselskapet var nok for Hanken til å utvikle en genuin interesse for havbruksrett. Lakselukta sitter stadig i fingrene; grunnrenteskatten på den rosa fisken ergrer han.

– Jeg må innrømme at grunnrenteskatten, og ikke minst prosessen rundt innføringen, er overraskende dårlig forberedt og håndtert. Vi hadde jo nettopp hatt en stor debatt om dette som endte med et bredt og godt forlik, akkurat slik det bør gjøres for å legge til rette for næringsliv og arbeidsplasser.

– Men plutselig, og ut av ingenting, legges det frem et ganske ekstremt forslag, som fremstår dårlig forberedt og skaper masse usikkerhet for en av våre aller viktigste næringer, og sveiper bort verdier for mange titalls milliarder kroner, ivrer han.

– På toppen av det hele innføres forslaget uten en skikkelig utredning og får virkning fra før reglene er klare. Havbruksnæringen kan jo virkelig være gull - olje om du vil - for Norge i fremtiden. Men istedenfor å gå i dialog med næringen, som jo sier de er innstilt på å betale mer i skatt, går regjeringen til kamp, i alle fall retorisk. Jeg synes det er veldig trist, og nokså uforståelig, fortsetter han.

– Forventingene har økt

Etter tiden i Cermaq var Hanken usikker på neste steg. Han så for seg en karriere i næringslivet, men var samtidig ikke ferdig med å være advokat. Han valgte å prøve seg i Wiersholm.

– Jeg søkte meg mot forretningsjussen for å jobbe med og for næringslivet. Jeg fikk en mulighet av Wiersholm, og det viste seg å bli veldig, veldig morsomt. Her har jeg en svært spennende hverdag, og jeg kan vanskelig se for meg en bedre arbeidsplass.

Som fersk partner føler han på økt ansvar, men det er sånn han liker det.

– Tiden har gått veldig fort. Mye av jobben jeg gjør er den samme, uavhengig av om jeg er partner eller ikke. Men dette året har jeg fått mer ansvar, og forventningene har økt. Det synes jeg er enda mer motiverende. De siste årene har det jo også selvfølgelig vært et mål å bli partner, og når du får det til er det kjekt.

I bresjen for nyetablering

I september i år etablerte Wiersholm seg i Trondheim. Sammen med Inge Bartnes og Jon Martin Atkinson, har Hanken stått i spissen for satsningen i trønderhovedstaden. I en region der veksten innen fremtidsnæringer er stor, har havbruk, teknologi og fornybar energi vært stått på agendaen i Trøndelag.

Hanken sammen med kollegaene på Trondheim-kontoret. Fra venstre: Erik Ellekjær Kjesbu, Julianne Fiske, Marte Valø og Hanken.

– Utvidelsen av virksomheten til Trondheim har så langt gått veldig bra. Det er et spennende prosjekt som er bra for Wiersholm. I en slik oppstartsfase er det naturligvis en del praktiske ting som må på plass, men det har gått overraskende godt.

Oslo → Paris → Trondheim

Hanken har ikke selv meldt flytting til Trondheim, selv om han tilbringer mye tid der. Med hus i Oslo og en kone som bor i Paris, er pendling noe 37-åringen har måttet bli vant med. Hvordan dette tar seg til i praksis, er ifølge ham selv for komplisert til å gjengi.

Kona, Anne Hukkelaas Gaustad, er selv advokat og partner. Det anser sunnmøringen som en fordel.

– Jeg trives veldig godt med å være gift med en som også er advokat. Juss blir selvsagt samtaletema også på hjemmebane, selv om jeg og Anne jobber med veldig forskjellige ting. Det største samtaletema er nok likevel barna, heldigvis, sier han.

FAVORITTER

Advokat: Kona (Anne Hukkelaas Gaustad).

Sport: Etter fotball-VM må jeg si at Kylian Mbappé er min sportsfavoritt.

Juleby: Ålesund.

Julesang: Mitt hjerte alltid vanker.

Julemat: Pinnekjøtt, selv om jeg etterhvert har blitt mer glad i fransk julemat.

– Kona di jobber i det internasjonale advokatfirmaet Hughes Hubbard & Reed. Har du selv et ønske om å jobbe for et annet advokatfirma enn Wiersholm?

– Jeg har ingen gode grunner til å skulle ønske meg bort fra Wiersholm. Jeg trives veldig godt. Samtidig er det selvfølgelig mye annet her i verden som vil være spennende å drive med, men jeg kan ikke se for meg å jobbe for et annet advokatfirma.

Prøver å utgjøre en forskjell

– Har du et bestemt karrieremål?

– Jeg har ikke ett spesifikt karrieremål. Men verden er full av muligheter, og jeg tenker at man alltid skal gjøre sitt ytterste. Deretter kan man prøve å utgjøre en forskjell. Det prøver jeg på. Stort sett kan man utgjøre en forskjell der man er, hver dag.

– Hva er ditt største feilskjær så langt som advokat?

Det kan jeg dessverre ikke fortelle åpent om i Advokatbladet! Men på den annen side er jeg veldig glad for å jobbe et sted med sterke og støttende kollegaer. De hjelper med å rydde opp og å lære av feilene, og det er viktigere enn å aldri gjøre feil.

– Finansdepartementet må stoppe opp

– Hvem her i landet har en jobb å gjøre for å endre sitt rennommé til det bedre i 2023?

– Det må bli Finansdepartementet. Grunnen er enkel: Man bør utrede saker og ting skikkelig, før man fremmer inngripende forslag. Det er en klar fordel å sette seg inn i de næringene man har med å gjøre, før man foretar seg noe. Dette spesielt når forslagene får så omfattende konsekvenser for arbeidsplasser, vanlige borgere og næringslivet rundt om i hele landet.

– Jeg tenker først og fremst på lakseskatten. Men samtidig ser jeg en klar, mer generell tendens til at det fremmes forslag med nye skatter som ikke er utredet tilstrekkelig. Dette skaper usikkerhet og er hemmende for rettssikkerheten. Finansdepartementet må stoppe opp.

– Hva tenker du om nivået på rettshjelpssatsen?

– Rettshjelpssatsen er for lav. Utviklingen har vært for svak. Det handler igjen om rettssikkerhet, og for å sikre en forsvarlig og effektiv rettshjelp er det nødvendig at det skjer noe her.

Spent på 2023

– Hva var det beste med 2022?

– Det er vanskelig å trekke frem én ting, men det jeg jeg tror jeg har satt mest pris på, i 2022 og ellers, er å få møte så mange ekstremt dyktige og trivelige folk både blant kollegaer og klienter.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2023?

– Jeg gleder meg til å fortsette å jobbe med sjømatsbransjen, selv om også 2023 nok vil preges av at rammebetingelsene i Norge virkelig er utfordret. I tillegg har vi mange spennende transaksjoner i «pipelinen», både innenfor sjømat og andre bransjer. 2023 blir et givende år!

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

– Jeg har mange små jobbmål for 2023. Det store nyttårsforsettet må kanskje legges til på to-do-lista for romjula, selv om det vel er i seneste laget.

– Liker du julen?

Absolutt, selv om den har en tendens til å begynne litt tidlig. For meg er julen både en tid for å være sammen med familien, og en høytid med et viktig budskap: kjærlighet.

-Hva skal du gjøre i julen?

– For første gang på flere år skal vi feire jul med hele familien. Det blir veldig koselig!

– Er det innenfor å jobbe på juleaften?

– Må man, så må man. Mange steder, som for eksempel i helsevesenet, er det alltid noen på jobb, også i julen, og det skal vi være takknemlige for. Som advokat prøver jeg å la være, men er det nødvendig, tar jeg i et tak.

Powered by Labrador CMS