Mette Yvonne Larsen.

Kritisk til sammensetningen av ekspertgruppe

I gruppen som skal utrede tiltak mot kriminalitet blant ungdom, er ingen forsvarsadvokater med. – Helt uforståelig at førstelinjen utelates, mener forsvarergruppens leder, Mette Yvonne Larsen. 

Publisert

I midten av august ble det kjent at regjeringen har besluttet å etablere en såkalt hurtigarbeidende ekspertgruppe, som skal utrede tiltak rettet mot unge lovbrytere. 

Regjeringen anslår at det er rundt 200 aktive lovbrytere under 18 år, hvor de fleste har sammensatte utfordringer knyttet til blant annet rus, psykisk helse og krevende hjemmeforhold. 

Ekspertgruppen, som nå skal kartlegge hvordan disse barna bedre kan følges opp, ledes av tidligere justisminister og statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget. Ellers består gruppen av en jurist, en professor, to psykologspesialister, en politiinspektør og en tingrettsdommer - men ingen advokater. 

Det får Forsvarergruppens leder, Mette Yvonne Larsen, til å reagere. 

– Det er absolutt kompetente folk som er med i denne gruppen, men de møter jo ikke barna det er snakk om på samme måte som det vi forsvarere gjør. Vi treffer dem i det de pågripes, vi følger opp familien, er i kontakt med politiet og er alltid i førstelinjen i saker hvor barn og ungdom begår kriminalitet. I denne førstelinjen finner vi ikke forskere og psykologer, sier hun.

Mette Yvonne Larsen.

- Forsvarerne kjenner barna

Gjennom en karriere som forsvarer for barn og unge, tilegner man seg en kompetanse som Larsen mener hører hjemme i en ekspertgruppe som denne.

– Vi følger opp disse barna tett, og gjennom prosessen høster vi mye erfaring både når det gjelder hvem de er, hvor de befinner seg, hva slags bagasje de har, hvilke miljøer de vanker i og hvilken type hjelp de trenger.

– Derfor er det helt uforståelig for meg at de utelater forsvareren fra dette arbeidet. Det er jo praktikeren som er tettest på dem og som gjennom en rekke personlige møter har fått mulighet til å gjøre seg opp en mening om hvordan vi best kan forebygge mot kriminalitet blant dem, sier Larsen.

Vi vet jo godt hva som funker og hva som ikke funker, understreker hun.

– Ekspertgruppen trenger forsvarernes erfaringer for at dette ikke bare skal bli nok en utredning som havner i skuffen.

Mer kriminalitet blant unge

Siden 2016 har har det vært en økning i både antall barn som begår lovbrudd og antall barn som begår alvorlige lovbrudd. 

I 2023 ble det påtaleavgjort nær 22.000 forhold der mistenkte, siktede eller domfelte var mindreårig. Det er en økning på 28 prosent sammenliknet med i 2022. 

De mest aktive unge kriminelle utgjør bare 1,8 prosent av de unike gjerningspersonene, men er likevel knyttet til nær tjue prosent av forholdene. 

I fjor var 36 prosent av sakene knyttet til personer under 15 år. 

Ekspertgruppens mandat:


Ekspertgruppen skal kartlegge tiltak som sikrer bedre oppfølging av mindreårige som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, som både tar hensyn til barnets beste og hensynet til samfunnsvernet. 

Gruppen skal: 

    • Utrede tilbud og tiltak, slik som bo- og rehabiliteringstilbud.
    • Utrede ansvarsplassering, organisering, kompetansebehov, ressurser, samarbeidsløsninger og informasjonsdeling mellom involverte aktører. 
    • Foreslå hvordan effektene av tiltakene kan evalueres. 

    • Gruppen skal ikke:

      • Foreslå endringer knyttet til kriminell lavalder.
      • Foreslå nye strafferettslige reaksjoner. 
      • Foreslå endringer i barnevernslovens formål. 

Fristen for arbeidet er 1. mars 2025. 

Hele mandatet kan leses her! 

Powered by Labrador CMS