Wiersholm-partner Stig Bech sammen med programlederne Mita C. Arnet og Ingeborg Tveit.Foto: Ida S. Vaa / Advokatforeningen
PODKASTEN INKLUDERT
Kan man kombinere advokatkarriere med psykiske lidelser?
Advokatforeningens mangfoldsutvalg ønsker å løfte frem personer som kan tegne ulike bilder av hva det vil si å være advokat. I første episode av årets podkast-sesong snakker Wiersholm-partner Stig Bech om viktigheten av at rollemodeller snakker om egen sårbarhet.
Nesten et år etter at siste episode av sesong to ble sluppet, er podkasten «Inkludert» klar for runde tre.
Tirsdag slapp Advokatforeningens mangfoldsutvalg åpningen av årets sesong, som totalt består av seks episoder innenfor to hovedtemaer, nemlig mental helse og work life balance.
Annonse
For to år siden delte Wiersholm-partner Stig Bech åpent om sin hverdag med bipolar lidelse over åtte sider i Dagens Næringsliv. Det er nettopp Bech som gjester sesongens første episode.
- Bech er en synlig og profilert advokat, og sammen med han snakker vi om hvilke refleksjoner han har gjort seg etter DN-oppslaget. Han gir psykiske lidelser et ansikt, og understreker samtidig at det er plass til mennesker som han i toppen av advokatfirmaene og i bransjen generelt, forteller en av podkastens fire programledere, Mita C. Arnet til Advokatbladet.
I episoden deler Bech blant annet tips til både arbeidsgivere og familier om hvordan de kan møte personer med bipolar lidelse, i tillegg til å dele fordeler og ulemper ved å ha diagnosen selv.
- «En jævla fin bransje»
Etter DN-oppslaget fikk Bech enorm respons, forteller han i podcasten.
- Først gikk jeg vel egentlig i kjelleren noen dager, men da jeg turte å åpne telefonen, var det elleve hundre meldinger, tretti tusen visninger av saken og en haug med e-poster, og alle var positive, sier han.
Det mest rørende var tilbakemeldinger fra kolleger.
- Ikke minst meldinger fra unge advokater og jusstudenter som har hatt eller slitt med ulike former for mentale lidelser. Jeg fikk mange lange og varme meldinger, sier Bech.
Advokatbransjen er ikke slik den blir fremstilt i media, påpeker han.
- Advokatbransjen er en jævla fin bransje, unnskyld uttrykket, fordi det er et ekte, liberalt yrke, sier Bech i podcasten.
- Den liberaliteten kommer egentlig til syne i firmaene, til tross for at bransjen kan se annerledes ut i media. Det er en ekte, iboende raushet i veldig mange virksomheter, man snakker åpent om ting, og setter seg mål og jobber for å nå dem, sier Bech.
- Må åpne seg om sårbarheter
Tidligere hadde advokatbransjen en tendens til å fremstille sine rollefigurerer nærmest som roboter med profesjonelle fasader, mener Bech.
- Rollemodellene er vellykkede, har høye inntekter, og en haug med akkumulerte positive effekter. Men det som er aller viktigst, er at også denne gruppen viser en form for
sårbarhet, sier han.
I løpet av sesongen får lytterne også høre fra blant annet Torbjørn Buer, psykolog og direktør i Juristenes utdanningssenter, senioradvokat i Deloitte, Henriette Breilid, avtroppende leder av Mangfoldsutvalget Tina Storsletten Nordstrøm - og mange flere.
Ideen har vært å vise bredden i advokatbransjen, forklarer Arnet.
- Man kan fort få et snevert og stereotypisk syn av hva det vil si å være advokat, mener hun.
Sesong en hadde som mål å gi et innblikk i ulike advokathverdager, mens sesong to lot lytterne bli kjent med ulike enkeltskjebner.
- Vi er to ulike programleder-team. Mens jeg leder episodene om psykisk helse sammen med Ingeborg Tveit, er Thomas Knutsen og Wensing Li programledere for episodene som tar for seg work life balance. Hver av episodene i sesong tre varer i om lag førti minutter, fortsetter Arnet.
Vil løfte frem forbilder
Podkast er en god måte å vise frem mangfoldet som allerede eksisterer i
advokatbransjen, mener leder av Mangfoldsutvalget og Thommessen-partner, Heidi Jorkjend.
- Vårt mål er å løfte frem
forbilder og å vise hvordan advokatyrket rommer mange ulike typer, og at man
kan være advokat på forskjellige måter, sier hun.
- Fremdeles er det mange
spennende mennesker og gode temaer som fortjener å bli snakket om. Derfor ser
vi ingen grunn til å slutte med podkasten som en del av vårt arbeid for å
fremme bevissthet om mangfold, samtidig som vi bruker
andre virkemidler for å hjelpe advokatbransjen nærmere målet om å bli
mer inkluderende.
Første sesong ble til under
pandemien da det ikke var mulig å invitere til seminarer og andre
arrangementer.
- Vi trengte en ny kanal for kommunikasjon- og
kunnskapsdeling. Samtidig ønsket vi oss flere kanaler for å nå ut med vårt
budskap. Første sesong ble en suksess, både når det kom til lyttertall og
innhold. At det finnes flere andre gode podkaster om juss og denne
problematikken, mener jeg bare er en fordel, fortsetter Jorkjend.