På LinkedIn skrev Pinsent Masons at Ford var «profesjonell» og «dedikert».Foto: Tinius Svendsen
Partner hoppet ned på togskinner og døde etter å ha jobbet 18 timer dagen
Det tragiske dødsfallet til Vanessa Ford, partner i det anerkjente advokatfirmaet Pinsent Masons, har forsterket søkelyset på stress i advokatbransjen.
LONDON: Den 23. september i fjor døde advokat Vanessa Ford (47), partner i det London-baserte advokatfirmaet Pinsent Masons, under tragiske omstendigheter.
Ford, som profesjonelt gikk under navnet Vanessa Heap, hadde da jobbet over en lengre periode opptil 18 timer om dagen for å fullføre salget av den engelske fotballklubben Everton FC. Forretningsmannen Dan Friedkin ble omsider enig om å kjøpe klubben fra Farhad Moshiri for rundt 500 millioner pund.
Ford skal ha spasert fra hjemmet sitt i Hackney i London til Dalston Lane road bridge, der hun ifølge den rettsmedisinske rapporten slapp seg ned på togskinnene nedenfor, og deretter ble truffet av et tog.
Ifølge Potter er det ikke tilstrekkelig bevis for at Ford hadde til hensikt å ta sitt eget liv. Hun etterlot seg en ektemann og to sønner i skolealder.
- Tok ikke opp noen bekymringer
Fords ekstreme arbeidsmengde gikk ut over tiden med familien og forsterket en følelse av skyldfølelse, har hennes ektemann forklart.
Lederen for Pinsent Masons’ finansgruppe, Matthew Morgan, fortalte under den påfølgende etterforskningen at Ford ikke hadde tatt opp bekymringer om stress og at «ingen hadde noen bekymringer rundt presset Vanessa var under» som følge av arbeidet med Everton-avtalen.
Advokatbladet har vært i kontakt med advokatfirmaet Pinsent Masons, som har uttalt til britisk media at de i kjølvannet av dødsfallet har utviklet et system for å håndtere
og spore arbeidstimer på «en mer effektiv måte».
- Vi er fortsatt i en tidlig fase av en prøveordning innen ressursstyring, så det ville foreløpig være både for tidlig og ganske utfordrende å gi deg en fullstendig innsikt i hva vi gjør, eller eventuelle resultater så langt, sier Claudia Goodall, Head of PR, til Advokatbladet.
Firmaet ønsker ikke å si noe mer på det nåværende tidspunktet.
Oppfordret å ringe noen andre
HR-sjef Goodall oppfordret Advokatbladet til å ta en telefon til Mindful Business Charter - en bevegelse av virksomheter som samarbeider om å fjerne unødvendige kilder til stress og fremme bedre mental helse og velvære på arbeidsplassen.
- De har inngående innsikt i temaet og samarbeider omfattende med sine medlemsbedrifter for å takle problemstillinger som denne, så de kan ha nyttig kunnskap om hva flere firmaer i bransjen gjør, sier Goodall.
Medlemmer i charteret er noen av Englands største advokatfirmaer, blant annet Freshfields Bruckhaus Deringer, CMS, Eversheds Sutherland, Ashurst og DLA Piper.
Mindful Business Charter har ulike verktøy tilgjengelig, for eksempel en såkalt Best practice guidelines som adresserer mental helse-utfordringer i advokatbransjen.
Ett av rådene i retningslinjene er å sørge for at alle ansatte i advokatfirmaet regelmessig har kontakt med linjeledere for å diskutere trivselsbehov, faglig utvikling eller annen støtte som kan være nødvendig, og sørge for å ha mekanismer for å sikre at dette skjer.
Etterlyser takhøyde
Her hjemme fortsetter debatten om advokatfullmektigers arbeidsforhold.
Leder Liv Minde i Yngre Advokater ønsker seg mer åpenhet og kunnskap om arbeidsforhold, belastning og andre saker som berører unge.
- Vi i YA er opptatt av at det skal være rom for å løfte frem problemstillinger og takhøyde for å diskutere bransjens utfordringer, sier hun til Advokatbladet.