Illustrasjonsfoto:

Snart kommer et offentlig søkbart register over advokater med mer enn én fellelse i disiplinærsystemet 

Ved advokatlovens ikrafttredelse skal to nye advokat-organer stables på bena, og ledelsen utnevnes på nytt.  

Publisert Sist oppdatert

Det var i forslaget til statsbudsjett for neste år at Justis- og beredskapsdepartementet for første gang kunngjorde at det tar sikte på at advokatloven skal tre i kraft fra 1. januar 2025. 

Da skal Tilsynsrådet for advokatvirksomhet omgjøres til Advokattilsynet, og Disiplinærnemnden omgjøres til Advokatnemnda.

- Før advokatloven trer i kraft, må ny advokatforskrift være på plass. Departementet arbeider nå med den nye advokatforskriften som var på høring i fjor, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand i departementet.

De to nye organene får litt andre oppgaver enn i dag:

Advokattilsynet skal, i likhet med dagens tilsynsråd, føre tilsyn med advokater, advokatfullmektiger, personer med utenlandsk advokatbevilling som utøver advokatvirksomhet på permanent basis i Norge, advokatforetak og organisasjoner eller enheter med organisasjonsadvokater, opptrer i samsvar med regler gitt i eller i medhold av lov. 

Det kan også føres tilsyn med virksomhet som filialer av utenlandske advokatforetak driver i Norge, heter det i advokatloven § 45.

Videre skal Advokattilsynet utstede bekreftelser på at advokater fyller vilkårene for å avlegge prøve i Høyesterett.

Søkbart, offentlig register over tilbakekall og disiplinærfellelser

I dag fører Tilsynsrådet et offentlig søkbart register over alle landets advokater. 

Når advokatloven trer i kraft, skal registeret utvides med opplysninger om tidspunktet advokaten fikk bevilling, og eventuelt bortfall, tilbakekall og suspensjon av advokatbevilling.

Registeret skal være offentlig tilgjengelig og søkbart, og skal også innholde opplysninger om en advokat er ilagt mer enn én disiplinærreaksjon. Hver registrering skal slettes etter tre år. 

Tilsvarende register skal også føres for advokatfullmektiger. 

Advokatbevillingsnemnden flyttes

Oppgaven med å gi og tilbakekalle bevilling skal ivaretas av den nye Advokatnemnda, som erstatter dagens Disiplinærnemnden og Advokatbevillingsnemnda.

Mens Tilsynsrådet i dag har sekretariatet for Advokatbevillingsnemnda, er det Advokatforeningen som skal ha Advokatnemndas sekretariat.

- Departementet arbeider for en god overgang til endringene i tilsyns- og disiplinærsystemet og for at oppnevningene til Advokattilsynets styre og Advokatnemnda skal være på plass ved ikraftsettingen av advokatloven, sier Romestrand i departementet.

Hun opplyser at lederen av Advokattilsynets administrasjon skal ansettes av Advokattilsynets styre, jf. advokatloven § 43 fjerde ledd. 

- Advokattilsynets styre må gå i gang med denne prosessen etter advokatlovens ikraftsetting. Advokattilsynets styre vil ha ansvaret for utlysningen av stillingen, sier hun.

- Ikke fått endelig dato

Advokat Trine Buttingsrud Mathisen har vært styreleder i Tilsynsrådet siden 2021. Hun er inne i sin andre toårsperiode, som utgår ved utgangen av 2024.

- Tilsynsrådet har foreløpig ikke fått melding fra departementet om dato for ikrafttredelsen, og har derfor ikke satt i gang noen prosess for å utlyse stillingen som administrativ leder av Advokattilsynet , forteller Mathisen.

Advokat Trine Buttingsrud Mathisen er styreleder i Tilsynsrådet.

- Dag Eriksen er ansatt i en midlertidig stilling som direktør i Tilsynsrådet frem til advokatloven trer i kraft. Hvorvidt direktørstillingen i Advokattilsynet da vil bli fast eller på åremål, er ikke avklart, sier hun. 

Hverken hun eller de to andre i Tilsynsrådets styre har foreløpig mottatt noen forespørsel om de ønsker å bli oppnevnt til styremedlemmer i det nye Advokattilsynet.

 Ifølge advokatloven § 43 skal Advokattilsynet ha et styre på fem medlemmer med personlige varamedlemmer. Styret i Tilsynsrådet har tre medlemmer med personlige varamedlemmer.

Må finne 26 medlemmer til den nye Advokatnemnda

 Når det gjelder Advokatnemnda, følger det av advokatloven § 53 andre ledd at nemnda skal ha 15 medlemmer og 11 varamedlemmer. 

§ 54 Advokatnemndas oppgaver

(1) Advokatnemnda skal avgjøre disiplinærsaker etter § 57. 

(2) Advokatnemnda skal behandle klager over Advokattilsynets avgjørelser. Dette gjelder også  klager over avgjørelser om innsyn etter offentleglova, miljøinformasjonsloven og forvaltningsloven. 

(3) Advokatnemndas avgjørelser kan ikke påklages.

- Nemnda skal selv velge en leder og nestleder blant medlemmene som er oppnevnt av Dommerforeningen, jf. advokatloven § 53 andre ledd siste punktum. Vi legger til grunn at dette vil skje snarlig etter advokatlovens ikraftsetting, sier Romestrand i departementet.

Disiplinærnemnden består i dag av leder og fem medlemmer, samt to varaledere og åtte varamedlemmer, totalt 16 personer.

Ruth-Louise Osborg, dommer i Sunnmøre tingrett, er inne i sitt sjette år som leder av Disiplinærnemnden. 

- Alle Advokatnemndas medlemmer må oppnevnes på nytt. Oppnevningsmåten er også annerledes. Det er dermed ikke slik at noen av Disiplinærnemndens medlemmer automatisk blir medlemmer av Advokatnemnda, forteller hun.

- Advokatnemnda vil ha flere oppgaver enn dagens Disiplinærnemnd, og å være leder av nemnda vil derfor kreve mer tid. Dette er derfor ikke et aktuelt verv for meg, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS