Styreleder Geir Sviggum i Wikborg Rein peker på at eierbegrensninger er sentralt for å bevare advokaters uavhengighet.
Foto: Thea N. Dahl
Geir Sviggum: - Uavhengighet er en bærebjelke
Wikborg Rein-styreleder Geir Sviggum mener Copenhagen Economics-rapporten fokuserer for ensidig på konkurransesituasjonen i markedet fremfor spørsmålet om advokatenes uavhengighet.
Konsulentselskapet Copenhagen Economics har på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet vurdert to sentrale forslag fra Advokatlovutvalget; å stramme inn reglene for hvem som kan eie advokatselskaper, samt å oppheve dagens rettsrådsmonopol.
– Vi vurderer spørsmålene som reises fra flere synsvinkler, både som jurister og samfunnsaktører generelt, samt som eiere av Norges største advokatfirma. Vi har lest rapporten fra Copenhagen Economics, men har per i dag ikke behandlet denne tilstrekkelig grundig internt til å komme med en fullstendig analyse og uttalelser i relasjon til denne, sier styreleder Geir Sviggum.
Ensidig fokus
Han mener rapporten i sin konklusjon relativt ensidig fokuserer på reglenes effekt på konkurransesituasjon i markedet, samt på reglenes effekt på advokattjenestenes kvalitet.
– Et svært tungtveiende moment er advokaters uavhengighet, som er en bærebjelke i hele vår profesjon. Eierskapsreguleringer er av sentral betydning hva gjelder advokaters reelle uavhengighet, presiserer Sviggum.
Skjermer for konkurranse
Under et foredrag på teknologimessen TechTorget i Oslo tidligere i vinter advarte Thommessens managing partner Sverre Tyrhaug om at eierbegrensningene i den norske advokatbransjen er et gode som fort kan forsvinne.
– Vi skal være glade så lenge det varer. Begrensningene tar av utrolig mye av konkurrenttrykket. Vi må passe på at vi ikke lever i en beskyttet tilværelse, og være forberedt om begrensingene ryker, sa Tyrhaug.
Flodbølge
Han illustrerte endringene som kan komme i advokatbransjen med en flodbølge.
– Jeg aner ikke når endringen vil skje, men det er så mange trender nå, at dette kommer til å treffe oss i årene som kommer, fastslo Tyrhaug.
I flere av de andre store firmaene har de ennå ikke rukket å vurdere rapporten fra Copenhagen Economics.
– Schjødt har ingen spesielle kommentarer i anledning denne saken, opplyser partner Per Ristvedt i Schjødt.