Advokatlovutvalgets utredning Advokaten i samfunnet ble overlevert til Justis- og beredskapsdepartementet i mars 2015.

Advokatlovens ikrafttredelse vedtatt i statsråd

Trer i kraft fra 1. januar 2025. Men reglene om internadvokater utsettes.

Publisert Sist oppdatert

I statsråd på Slottet i dag er ikrafttredelsen av advokatloven, som formelt heter Lov om advokater og andre som yter rettslig bistand, vedtatt.

Loven trer i kraft 1. januar 2025 med unntak av § 24, § 41 tredje ledd og § 42 andre ledd andre punktum, skriver regjeringen på sine nettsider.

Disse tre bestemmelsene som altså ikke trer i kraft ved nyttår, er knyttet til internadvokater. 

Hele § 24 utsettes. Paragrafen definerer hva en internadvokat er; en ansatt advokat som yter advokatbistand til arbeidsgiveren.

Videre heter det at internadvokater ikke kan yte advokatbistand til andre som del av arbeidsgiverens forretningskonsept.

I andre ledd slås det fast at «internadvokater ikke skal utføre oppgaver for sin arbeidsgiver som kan gå ut over deres uavhengighet». 

Det samme gjelder advokatfullmektiger som er ansatt under en internadvokat.

Bestemmelser om klientmidler og regnskap

De to øvrige bestemmelsene som ikke trer i kraft samtidig med resten av advokatloven, gjelder internadvokaters befatning med klientmidler og advokaters regnskapsplikt.

I § 41 tredje ledd heter det at internadvokater ikke har adgang til å behandle klientmidler.

§ 42 omhandler advokaters regnskaps- og revisjonsplikt. I andre ledd heter det at «Enhver advokat har ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten». Så i andre punktum, som altså ikke skal tre i kraft ved nyttår, heter det at «Dette gjelder ikke internadvokater». 

Hele advokatloven finner du her.

Opphever advokatforskriften

Kongen i statsråd har i dag også opphevet den någjeldende advokatforskriften i domstolloven kapittel 11 fra 1. januar 2025.

Den nye advokatforskriften ligger fortsatt til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet.

Også forskriften om advokaters regnskapsførsel oppheves fra 1. januar 2025.

Advokatforeningen mener at ordningen som tillater forsikringsadvokater å gi advokatbistand til eksterne, utgjør en trussel mot advokaters uavhengighet, og underminerer EØS-lovligheten av reglene om organisering av advokatvirksomhet.

Justisdepartementet ønsket å utrede spørsmålet nærmere, men Stortinget har avvist EØS-innvendingen.

Ifølge Rett24, kan departementet i forskriften regulere forsikringsadvokater særskilt.

- Femten års arbeid

Emilie Mehl ble invitert på kakefeiring i Advokatforeningen da advokatloven ble vedtatt. Her med Merete Smith.

Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith er fornøyd med dagens vedtak.

- Dette er en god nyhet! Vi ser fram til at advokatloven trer i kraft ved nyttår. Det er nesten femten år siden Advokatforeningen første gang tok initiativet til å få en advokatlov, og det er flott at den nå er på plass, sier Smith.

Mehl: - Vil takke alle

– Jeg fikk servert kake da Advokatloven ble vedtatt i 2022. Over ti års arbeid ligger bak, og på nyttårsaften kan vi sprette champagnen for at loven trer i kraft, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) i en melding.

Hun synes det er fint å være justisministeren som endelig kan sette loven i kraft.

- Jeg vil takke alle som har jobbet med denne saken gjennom mange år, sier hun.

– Advokatloven er ikke bare viktig for bransjen, men også for samfunnet og for de som trenger rettslig bistand. Advokatloven samler reglene om advokater i en egen lov som er lettere tilgjengelig for alle. 

Her er paragrafene som utsettes;

§ 24. Internadvokater

(1) En internadvokat er en ansatt advokat som yter advokatbistand til arbeidsgiveren. Internadvokater ansatt i private foretak kan i tillegg yte advokatbistand til virksomheter som inngår i konsern med arbeidsgiveren. Internadvokater som er ansatt i et statlig organ, en fylkeskommune eller en kommune, kan i tillegg yte advokatbistand til offentlige virksomheter som samarbeider med arbeidsgiveren. Internadvokater kan også yte advokatbistand til andre i interessefellesskap med arbeidsgiveren. Internadvokater kan ikke yte advokatbistand til andre som del av arbeidsgiverens forretningskonsept.

(2) Når en internadvokat opptrer utad, skal det fremgå hvilken virksomhet advokaten er ansatt i. Internadvokatene skal innplasseres i virksomheten på en slik måte at advokatens uavhengighet ivaretas.

(3) Internadvokater skal ikke utføre oppgaver for sin arbeidsgiver som kan gå ut over deres uavhengighet.

(4) Andre og tredje ledd gjelder tilsvarende for advokatfullmektiger som er ansatt under en internadvokat.

§ 41. Behandling av klientmidler

(3) Internadvokater har ikke adgang til å behandle klientmidler.

§ 42. Regnskaps- og revisjonsplikt

(2) Enhver advokat har ansvaret for gjennomføringen av regnskaps- og revisjonsplikten. Dette gjelder ikke internadvokater.

Kilde: Lovdata

Powered by Labrador CMS